Atlétika
Krizsán Xénia

Tenisz: „Úgy érzem, visszatért a helyes útra” (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.06.22 Frissítve: 2023.06.22 Tenisz

Kincses Kolos döntőt játszott a Torneo Avvenire U16-os szuper kategóriás versenyen. A magyar teniszutánpótlás legígéretesebb fiújátékosa tavaly ősz óta készül a Nemzeti Edzésközpontban ifj. Fekete Rudolf irányításával és Babos Csaba szakmai segítségével. A 16 esztendős fiatal a hétvégi fináléval megerősítette helyét az őszi európai mesterverseny nyolc indulója között. Kolos edzői a totaltenisz.hu-nak nyilatkoztak a közelmúlt történéseiről.

A Tennis Europe korosztályos milánói versenye az egyik legrangosabb a 16 éven aluliak versenynaptárában, Kincses Kolos pedig a győzelemtől sem állt messze. Az olasz Michele Mecarelli ellen 6:4-re nyerte meg az első szettet, a másodikban pedig 5:2-es állásnál három meccslabdája is volt. Az igen kiélezett helyzetet azonban nem kezelte jól, és vereséget szenvedett. Kolos azonban így is nagyszerű teljesítményt nyújtott, az U16-os fiúk európai rangsorában már a 9. helyen található, a szezon végén sorra kerülő, monte-carlói mesterversenyre aspirálók között pedig az első.

Egyesületünk tizenhat éves teniszezőjének nem sok ideje jutott a pihenésre, a finálét követően már indult is haza, hogy pár órás alvás után hétfő délelőtt már Hágába utazzon a J100-as (korábban hármas kategóriás) viadalra ifj. Fekete Rudolf vezetésével.

Az előző heti nagy terhelést követően csak könnyed átmozgatást vezényeltem neki, az elveszített döntő mentális feldolgozása most számára a legfontosabb feladat – számolt be a totaltennis.hu-nak tanítványa pillanatnyi lelkiállapotáról ifj. Fekete Rudolf még a spanyol Martinez Gomez elleni első fordulós találkozó előtt, amelyen Kolos végül két szettben kikapott. – A történtekből tanulni kell, a jó időben, vereségek formájában érkező figyelmeztetések hosszú távon jó hatással lehetnek egy fiatal játékosra. Nekem az a dolgom, hogy a jó irányba tereljem ezt a folyamatot, s ennek érdekében hétfő este már hosszabban át is beszéltük a döntőn történteket. Dicséret illeti azért, hogy ott volt a fináléban, ugyanakkor három meccslabdáról nem szabad veszítenie. Úgy érzem, pillanatnyilag túlságosan nagy elvárásokkal kell Kolosnak szembenéznie, jóllehet a természetes biológiai érési folyamatnak még messze nem ért a végére. Ha ez megtörténik, én akkor várok majd tőle egy nagyobb ugrást.

A fiatal játékos ősszel került a BTC-ről a Nemzeti Edzésközpontba, ahol nyomban ifj. Fekete Rudolf lett a felelős edzője. A tél végén kapcsolódott be a rendszeres munkába az őket addig is segítő Babos Csaba. A két szakember azóta nagy összhangban egyengeti Kolos útját a várható felnőttsikerek felé. A felkészítő csapatban fontos szerep jut Vaskó Balázs erőnléti edzőnek, valamint Bartha Kincsőnek, az MTSZ gyógytornász-fizioterapeutájának is. Nagy Zoltán érkezése pedig ifj. Fekete Rudolf válláról vett le terheket, aki így több időt szentelhet fiatal tanítványának is.

Októberben kezdtük a közös munkát, s bár a szövetségen belül sok más feladatom is van, eleinte egyedül feleltem Kolos felkészüléséért – folytatta értékelését ifj. Fekete Rudolf. – Nem volt könnyű helyzet, a sportág egyik legnagyobb ígéretének sorsáért azonban felelősnek éreztem magam, ezért vállaltam a többletterheket. Először is a versenyprogramján kellett alakítani, egy fiatal játékos esetében nagyon figyelni kell a helyes győzelem-vereség arányra. Kolos önbizalma nem volt kellően erős, ezért ez még hangsúlyosabban érvényesült az esetében. Viszonylag passzív és védekező játékát is agresszívebb, támadó stílusra kellett átállítani. Elvégeztünk minden szükséges fizikai és antropológiai vizsgálatot, s ezekre épült a téli három hónapos, átfogó és kemény alapozó munka, amely tavasszal hozta meg gyümölcsét. A nemzetközi tornákon és a Winter Cupon egyaránt fontos meccseket nyert. Úgy érzem, visszatért arra a helyes útra, amelyen születési adottságai és képességei alapján haladnia kéne.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: totaltennis.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!