Atlétika
Krizsán Xénia

Tenisz: új edzővel, Budapesten készül tovább Szabanin Natália (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.12.15 Frissítve: 2021.12.15 Tenisz

Az MTK Budapest – két éven át Pozsonyban gyakorló – 18 éves játékosa, Szabanin Natália a rá váró érettségi miatt ősz óta Budapesten készül. Szövetségi támogatással, de új edzővel, a kolozsvári születésű Székely Andrással szeretne a női mezőny legjobbjai közé kerülni. A tenisz-palya.hu-nak nyilatkozott az újonnan összeállt páros.

A junior Grand Slam-ekkel ugyan nem volt túl nagy szerencséje az MTK Budapest fiatal teniszezőjének, Szabanin Natáliának, mégis elégedetten zárhatja utolsó korosztályos esztendejét, hiszen célját, a fiatalok közötti top10-et megvalósította, és a felnőttmezőnyben is határozottan letette névjegyét. Három 15 ezer dollár összdíjazású ITF-tornán is elődöntős volt, sőt, a budapesti 25 ezresen is a legjobb négy közé jutott. A WTA összevetésében már most a 781. helyen áll.

Korosztályos nyolcadik helyezését idén márciusban, sikeres dél-amerikai túrával érte el, ennek köszönhetően a Roland Garroson nyolcadik, a US Openen pedig kilencedik kiemeltként vágott neki a küzdelmeknek. Előbbin mégis a második, utóbbin pedig a harmadik körben búcsúzott.

− Párizsban nem volt könnyű sorsolásom, hiszen spanyol ellenfelem, akitől kikaptam, két héttel később megnyerte Wimbledont, ráadásul ellene nem szeretek játszani – idézte fel a tenisz-palya.hu-nak a Roland Garroson történteket Szabanin, utolsó juniorévét értékelve. – Szinte ő az egyetlen, akinek nem fekszik a stílusa. A US Openre édesapámmal utaztam volna, de vízumproblémák miatt az utolsó pillanatban kiderült, hogy nem jöhet velem. Az idő rövidsége miatt ekkor már senki mást nem találtunk kísérőnek, úgyhogy egyedül vágtam neki a tengerentúli kalandnak. Szüleim nagyon féltettek, de nekem meg sem fordult a fejemben, hogy lemondjak utolsó junior Grand Slam-tornámról. Jó formában voltam, egy hónapon át csak erre készültem, nem szerettem volna televízión keresztül nézni a többieket. A harmadik fordulóban az amerikai Robin Montgomery ellen háromszettes nagy csatában kaptam ki, ami másképp is alakulhatott volna, ha nem vagyok egyedül. Nem voltak könnyű pillanatok, hosszú távon azonban sokat tanultam a történtekből. Egyedül is elboldogultam a világ másik végén, pár nap alatt évekkel lettem érettebb.

Ez a változás a felnőttmezőnyben hozta meg igazán a gyümölcsét. A budapesti 25 ezres tornának ő lett az egyik meglepetésembere. Saját bevallása szerint a Nemzeti Edzésközpontban minden jól jött össze a számára, inspirálta a hazai közönség, a televíziós közvetítés, de leginkább édesanyja jelenléte, hiszen a tornákra elsősorban édesapja kíséri el. Az egy héttel korábbi felnőtt országos bajnokság döntőjében ráadásul kikapott a vele egykorú − szintén MTK-s − Tóth Amarissától, és párosban is ezüstérmes lett. Úgyhogy bizonyítani akart.

− Örülök neki, hogy a nemzetközin sikerült jó eredményt elérnem, csak azt sajnálom, hogy a sérülésem miatt Jani Réka ellen már nem voltam csúcsformában. Szerencsére nem volt súlyos, kicsit túlhajtottam magam, a fáradtságból fakadt. S bár a játék valamennyi területén kell még fejlődnöm, a felnőtt tornákon szerzett tapasztalataim alapján úgy gondolom, a nagyok között is van esélyem. Csak meg kell szokni, hogy ezen a szinten már nincs könnyű meccs, a játékosok pedig borzasztóan küzdenek, sokkal fontosabb nekik az eredmény, mint a junioroknak. De én is nagy küzdő vagyok, én is messzire akarok jutni! – beszél tapasztalatairól Natália, aki ősszel visszatért Pozsonyból, ahol több mint két évig a Dominika Cibulkova Akadémia vezetőedzőjével, Csarnakovics Erikkel készült.

S bár a szlovák szakembernek nagy része van abban, hogy Nati a világ korosztályos élvonalába került, és mindvégig otthon érezte magát Pozsonyban, végül elváltak útjaik. Ebben nagy része volt az ingázás okozta fáradtságnak, de leginkább az iskolai kötelezettségeknek, hiszen az MTK Budapest 18 éves játékosa előtt most az érettségi áll legnagyobb kihívásként. Emiatt pedig Budapesten kellett megoldást találniuk, amiben az MTSZ vezetése is partnerük volt. Nati ezért ősz óta, a NEK-en készül, kondiedzéseit Vaskó Balázs irányítja. A teniszedzőjét azonban maga választotta, mégpedig az Erdélyből érkezett Székely András személyében.

A korábbi korosztályos román bajnok és ranglistavezető teniszezővel még a Tennis Europe tornák egyikén ismerkedett össze a Szabanin család, majd idén nyáron, a budapesti WTA-tornán találkoztak ismét. Székely András a női világranglistán jelenleg 113. helyezett Ana Bogdánt kísérte el a Római-partra, a baráti beszélgetésből végül megegyezés lett. A kolozsvári születésű, de 14 éves korától Bukarestben élő, és ott öt éven át a későbbi teniszkarrierjéért mindent feláldozó, ma 26 éves szakember korán szerezte meg első ATP-pontjait, ám családja nem tudta finanszírozni versenyzését, ezért az edzősködést választotta. Nem kisebb tervekkel, minthogy profi játékosokkal foglalkozzon, azok közül is a legjobbakkal. Ez így is lett, három éve Elena-Gabriela Ruse-t (WTA 85.) vitte a 270. helytől a 160-ig, de Bogdánnal is bent volt a top100-ban. Ott, ahová Szabanin Natália is vágyik.

− Amikor először találkoztam Natival, Albániában, már akkor is nagyon tetszett a játéka, ráadásul balkezes és magyar, utóbbi különösen fontos volt a számomra – idézte fel első benyomásait Székely András, akinek azóta sem változott a véleménye Szabaninról. – Ha ugyanilyen jól dolgozik tovább, akkor két éven belül ott lehet a legjobb százban. Erre minden reális esélye megvan, később akár még ennél is feljebb kapaszkodhat a ranglistán. Csak meg kell őriznie a tenisz iránti páratlan szeretetét. Ha nem hinnék benne százszázalékosan, akkor el sem vállaltam volna.

Székely András szerint a juniorok mezőnyéből a felnőttek közé vezető út legnagyobb titka, hogy nincs titok. A játékosoknak nem szabad azokra hallgatniuk, akik folyamatosan a nehézségekről beszélnek, hiszen a juniorok között sem könnyű az élvonalba kerülni. Mindenkinek saját útja van. Van, akié nehezebb, s van, akié könnyebb. A sikerért egyszerűen csak meg kell dolgozni, egy jó edzővel, aki mindenhová elkíséri a tanítványát, és aki ismeri a WTA Tour működését. De fontos a helyes és nyílt kommunikácó, valamint a tenisz és az erőnléti edzések okos összehangolása is.  

− Natinak nagyon jó edzői voltak eddig, hiszen a korosztályos top tízbe kerülni is hatalmas teljesítmény – veszi át a képzeletbeli stafétabotot a pozsonyi szakemberektől Székely, aki nagyon sokra tartja az MTSZ segítségét, szerinte Romániában nincs hasonlóan jó kiszolgálásban részük a játékosoknak. – Igazi profi körülmények között dolgozhatunk a Nemzeti Edzésközpontban, a siker mostantól csak rajtunk múlik. Vaskó Balázs személyében is kiváló erőnléti edzőt ismertem meg, úgyhogy a kondi miatt sem kell aggódnom, jóllehet ez a mai tenisz egyik legfontosabb része. Szeretek lányokkal dolgozni, éppen azért, mert érzelmileg és mentálisan egyaránt nagy kihívás. A női versenyzők esetében fontos, hogy jól érezzék magukat az őket körülvevő csapatban és kellő bizalmat kapjanak. Azt szeretném, ha minél előbb kikerülnénk a tizenöt és huszonöt ezres ITF-tornák sorából, mert ezeken sokkal rosszabbak a körülmények. Minden magyarországi lehetőséget ki fogunk használni, s reméljük, hogy ahová szükséges, oda kapunk szabadkártyát is. A Hungarian Grand Prix-n szereplés például azt mutatta meg Nati számára, hogy igenis oda lehet érni a legjobbak közé, ez nem mese, hanem valóság. Mindezek ellenére megpróbálunk a jelenben maradni, a jövőre csak annyiban gondolunk, amennyire a tervezés miatt muszáj. Úgyis a befektetett munka dönt majd mindenről.

(A képek forrása: tenisz-palya.hu, MTSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!