Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Taekwondo: „Óriási lehetőség rejlik a csapatunkban” – Patakfalvy Miklós

Publikálva: 2021.04.18 Frissítve: 2021.04.17 Taekwondo

Taekwondoszakosztályunk elnökével, Patakfalvy Miklóssal beszélgettünk az Európa-bajnokság sikereiről.

– Mit jelent a szakosztály számára, hogy egy arany és egy bronzérmet szereztünk a szófiai Európa-bajnokságon?

– Nemcsak az MTK Budapest, hanem a magyar taekwondo számára is nagy büszkeség, hogy Salim Omar és Patakfalvy Luca érmet szerzett a kontinensviadalon, hiszen még soha nem fordult elő, hogy két dobogósunk legyen az Európa-bajnokságon. Óriási nagy öröm, és rendkívül biztató a jövőre nézve. Ugyan Patakfalvy Csenge és Salim Sharif nem szereztek érmet, bennük is nagy potenciál van. Magyarország ezzel letette ismét a névjegyét a sportágban, elképesztően sokan gratuláltak nekünk, ami szintén szívmelengető érzés. Dicséretet érdemel Galambos Bence, illetve Salim Gergely, akik kitűnően felkészítették a sportolókat.

– Omar mindössze 17 évesen nyerte meg az Európa-bajnokságot, míg Luca 20 évesen lett harmadik. Gyakran előfordul, hogy ilyen fiatalon ilyen sikereket érnek el a sportágban?

– Látszott a versenyen, hogy komoly őrségváltás volt, mert számos új Európa-bajnokot avattak. Ebben persze bizonyára közrejátszott a koronavírus-járvány is, hiszen sokan nem tudtak úgy edzeni, ahogy szerettek volna. A fiatalokban óriási volt a bizonyítási vagy, ami sikerre vezetett. Csapatunk tagjai közül Csenge a legidősebb, aki 22 éves, tehát mondhatjuk, hogy az út elején vannak még.

– A koronavírus-járvány ellenére ilyen jól sikerült a felkészülés?

– Az MTK jóvoltából úgy tudjuk felkészíteni a kiemelt versenyzőinket, hogy ilyen eredményeket tudjanak produkálni. Amennyire tudtuk, szövetségi szinten is igyekeztünk biztosítani azt, hogy megfelelő körülmények között készüljenek a sportolóink, ám ez a klubok közreműködése nélkül nem ment volna. Nagyon hálásak vagyunk az MTK-nak a támogatásért.

– Mik voltak az előzetes célkitűzések? Számítottál arra, hogy ilyen eredmények születhetnek?

– Tudtuk, hogy Salim-testvérek és Luca is esélyes lesz az éremre, ezért reménykedtünk benne, hogy képesek lesznek odaérni a dobogóra. Picit fájó, hogy Csenge nagyon nehéz sorsolást kapott annak ellenére, hogy a kiemeltek között volt. A bosnyákok világklasszisával, Steticcsel került össze a nyolcaddöntőben, aki még most jobban teljesített. Sharifnak sem volt könnyű dolga a hazai versenyző ellen, neki sokkal többet ártott ez a hosszú, verseny nélküli időszak, mint Omarnak.

– Mit jelentenek ezek az eredmények az olimpiára nézve?

– Az olimpiai pontszerző versenyek egyike volt az Európa-bajnokság, de ezek a pontok már a párizsi kvalifikációba számítanak bele. 2019-ben lezárult a tokiói olimpiára a világranglista alapján a kvótaszerzés, ami a fiatal csapatunknak nem sikerült, hiszen még alig versenyeztek a felnőtt mezőnyben. Óriási lehetőség rejlik az együttesükben, és akár Omar és Luca még a 2021-es ötkarikás játékokra is kijuthat – kis szerencsével.

– Mi kell ahhoz, hogy utazhassanak Tokióba?

– Május 7-8-án, a szintén szófiai rendezésű olimpiai kvalifikációs versenyen be kell jutni a döntőbe. Nagyon nehéz lesz, de benne van a lehetőség mindkét sportolónkban. A hozzáállásuk, az elhivatottságuk azt mutatja, hogy mindig jó eséllyel mennek csatába. A terepszemlénk már megvolt, jó előjelekkel utazhatunk újra Bulgáriába. Kőkeményen dolgozik mindenki a selejtezőig. Barcelona olimpiai bajnoka, Salim Gergely is itt lesz velünk a versenyig, ami sokat segíthet mindenkinek, hiszen rengeteget lehet tőle tanulni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!