Atlétika
Jankovics Dániel

Taekwondo: „Ez volt az eddigi legsikeresebb évem” – Salim Omar (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.12.30 Frissítve: 2022.12.30 Taekwondo

Klubunk taekwondósa, Salim Omar és édesapja, Salim Gergely a Nemzeti Sportnak nyilatkozott idei sikereiről.

– Címvédés az Európa-bajnokságon, sportágtörténelmi világbajnoki aranyérem. Kijelenthetjük, hogy ez volt Omar pályafutásának eddigi legjobb éve?

Salim Omar Gergely:  – Kétségkívül az idén sikerültek a legjobban az igazán fontos versenyek, Európa- és világbajnokságot nyertem, úgyhogy ebből a szempontból valóban ez volt az eddigi legsikeresebb évem. Fiatalabb koromban előfordult, hogy egy éven át nem veszítettem mérkőzést, de a felnőttek között már nem várhatom el magamtól, hogy képes legyek hasonlóra.

Salim Gergely: – Én sem várom el tőle... Még szoknia kell a helyzetet, hogy nem mindig úgy alakulnak a dolgok a küzdőtéren, ahogyan eltervezi, mert erősek a kihívók, ezen a szinten már lehetetlen minden meccset megnyerni. Tapasztalatból tudom, hogy ha egyszer felérsz a csúcsra, utána mindenki téged akar legyőzni.

– Nehéz volt feldolgozni az első kudarcokat?

Omar: – Senkinek sem esik jól, ha legyőzik, de a vereségek ugyanolyan fontosak, mint a győzelmek. Veszítened kell ahhoz, hogy megértsd, mit csinálsz rosszul. A nyári Grand Prix-versenyek például nem sikerültek jól, ezért hátra kellett lépnem egyet, és átgondolnom, miben kell még fejlődnöm, hogy jobb lehessek. Ha nincsenek ezek a pofonok, nem nyertem volna meg novemberben a világbajnokságot.

Gergely: – Mi, Salimok mindig is jók voltunk a formaidőzítésben. Amikor nyilvánosságra hozzák a versenynaptárt, elkezdjük megtervezni a felkészülést, és a nagy világeseményekre építjük fel a versenyzőinket. Ha minden edzés ugyanúgy nézne ki, hamar kiégnének a sportolók, ezért a fokozatosság elvét és az egyéni képességeket is szem előtt kell tartanunk.

– A mentális felkészítésre is odafigyelnek?

Gergely: – Igen, bár sajnos nem tehetjük meg, hogy mentálhigiénés szakembert alkalmazzunk, mert a versenyeztetés már önmagában is nagy költségekkel jár. Olykor elgondolkozom azon, milyen jó lenne, ha nem mindent nekünk kellene csinálnunk, de mindig arra jutok, hogy a bevált recepten nem szabad változtatni. A feleségemmel mindketten élsportolók voltunk, ezért pontosan tudjuk, mit élnek át a versenyzőink, amikor nem jönnek az eredmények, és hogyan lehet átlendülni a nehézségeken.

Omar:  – Hiszek magamban és abban, hogy bárkit képes vagyok legyőzni, de néha szükségem van rá, hogy valaki olyannal beszélgessek, aki volt már hasonló helyzetben.

Gergely:  – Nem hiába szoktam mondani, hogy az édesapja és a pszichológusa is vagyok egyben.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: nemzetisport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!