Ritmikus gimnasztika
Pigniczki Fanni

Taekwondo: sikeres évet zártunk

Publikálva: 2022.01.05 Frissítve: 2022.01.05 Taekwondo

A taekwondo szakosztályunk vezetőjével, dr. Márton Zsolt Krisztiánnal beszélgettünk a 2021-es év eseményeiről.

– A 2021-es év az egyik legeredményesebb volt a taekwondo sport számára, úgy a válogatott, mint a klub szemszögéből, ezt bizton mondhatom. A tokiói olimpián Salim Omar révén pontszerző helyen végeztünk ─ a 2000-es Sydney olimpia óta nem volt erre példa ─, szakosztályunknak pedig nagy szerepe volt már abban is, hogy egyáltalán Salim Omarék Magyarországot képviselik a nemzetközi porondon. Ez nagy öröm számunkra, a jövőben is tervezzük, hogy megőrizzük őket, hiszen reményeink szerint a párizsi olimpián Omar és Sharif is éremesélyesként indulnak. Ezen kívül az MTK Budapest szakosztálya kadet Európa-bajnokkal is büszkélkedhet a 2021-es évben, hiszen Salim Kamilah megszerezte az első helyet a Tallinban rendezett versenyen.

Dr. Márton Zsolt Krisztián amellett, hogy az MTK Budapest szakosztályát irányítja, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöki posztját is betölti, 2021 nyara óta. A két pozícióról is beszélt, valamint arról, hogyan segítette a szövetség és a klub egymást a szakember irányítása alatt.

– Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy az MTK Budapest szakosztályvezetőjeként én váltottam Patakfalvy Miklóst, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöki székében. Ahogy elődöm is megoldotta ezt a feladatot, így én is sikeresen abszolválom a munkát mindkét helyen. A két terület egymást segíti és támogatja, hiszen a szövetség elnökeként jómagam a klub mindennapi életébe is bepillantást nyerhetek, mely nagyban segíti a szövetség munkáját, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy milyen igények vannak és milyeneknek kell megfelelnünk szövetségi szinten. Nagyon fontos szempont a visszacsatolás, oda-vissza irányuló információk és igények eljussanak egyik helyről a másikra, ami ezáltal meg is tud valósulni.

Az MTK Budapest versenyzői a magyar taekwondo válogatott gerincét alkotják, róluk is beszélgettünk szakosztályvezetőnkkel.

– Az MTK Budapest szakosztálya jelenleg ─ a Brüll Alfréd Akadémia révén ─ hat olyan versenyzőt ad a nemzeti válogatottba, akik közül hárman már most éremesélyesek, míg a másik három szintén a jövő reménységének számít, hiszen a korosztályos versenyeken kiváló eredményeket érnek el. A legkiválóbb női és férfi taekwondo sportoló is kék-fehér színekben pallérozódik, a nőknél Patakfalvy Luca, a férfiaknál pedig Salim Omar kapta ezt az elismerést. Mindkét tehetség jól motivált, emellett pedig kiemelném, hogy mindkettejük családja elkötelezett a taekwondo sportág mellett, nagyban támogatják a fiatalokat. Sajnos a szövetség maga kevésnek bizonyul ahhoz, hogy csupán ők patronálják a sportolókat, hiszen a jelenlegi költségvetés nem teszi lehetővé, hogy versenyeztesse a taekwondósokat, ehhez pedig nagyban hozzájárul a Brüll Alfréd Akadémia, ezért nagyon nagy hálával tartozik a szövetség nekik. Nagy várakozással tekintünk előre, hiszen az elért eredmények alapján a Magyar Taekwondo Szövetség támogatása is emelkedni fog a jövőben, ha ez megvalósul a szövetség is jobban részt tud majd vállalni a versenyek finanszírozásában, hogy ne csak az egyesületeket terhelje ez a költség.

A parataekwondo szakosztályunk is nagy sikereket ért el 2021-ben, erről is kérdeztük dr. Márton Zsolt Krisztiánt.

– Az MTK Budapest parataekwondo csapatára is büszkék lehetünk, ugyanis D. Kiss Zoltán csupán egy hajszállal maradt le az olimpiáról, hiszen második helyen végzett, nálunk pedig csak a győztes kvalifikálja magát az ötkarikás versenyekre. A sport paraszakága is egyre több szép eredményt ér el, Szarka Tünde edző vezetésével.

– Melyek a következő időszak nagy céljai számotokra?

– A jövő nagy célja a párizsi olimpiai részvétel, és az azon való eredményesség, amire nagy reményeink vannak. Az ötkarikás játékokra a felkészülési ciklus igen rövid lesz, hiszen a speciális kvalifikáció folytán csupán két és fél év áll a rendelkezésünkre. A szövetség mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a versenyzőket minél több olimpiai kvalifikációs ponthoz segítse a versenyeken való részvétel által. Azt viszont tudni kell, hogy ez egy igen költségigényes sport, hiszen a pontok megszerzéséhez folyamatosan utazni kell. Két úton lehet kiharcolni az olimpiai részvételt, egyrészt a ranglista első pozícióján álló sportoló automatikusan kijut, míg a másik mód, hogy a versenyeken megszerezhető pontszámok gyűjtésével. A következő nagy állomás a pontszerző megmérettetéseken túl az áprilisban, Kínában megrendezésre kerülő világbajnokság. Ám ahogy az élet minden területén úgy itt is mindent a koronavírus irányít, jelenleg az a biztos, hogy minden bizonytalan az összes eseménnyel kapcsolatosan.

Ám az olimpiai szereplésre még várnunk kell, addig is több versenyen is indulhatnak válogatott kedvenceink.

– A szövetség nemrég új válogatott edzőt nevezett ki, vele egyeztetve úgy körvonalazódik, hogy a közeljövőben a piros-fehér-zöld színekben versenyzők egyik része a februári Presidents Cup versenyen vesz részt, és szintén februárban lesz a törökországi nyílt taekwondo bajokság, ahová a másik csoport utazik. Számos olyan megmérettetés van tervben, ahol lehetőségük lesz a sportolóknak olimpiai kvalifikációs pontokat szerezni. Bízunk benne, hogy a járvány nem fog beleszólni ezeknek az eseményeknek a lebonyolításába.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!