Atlétika
Jankovics Dániel

Taekwondo: Salim Omar Európa tetején! (VIDEÓ)

Publikálva: 2021.04.08 Frissítve: 2021.04.08 Taekwondo

Klubunk fiatal versenyzője egész nap elsöprő teljesítményt nyújtott, így megnyerte az Európa-bajnokságot, ezzel sporttörténelmi sikert ért el.

Csütörtöktől szombatig, Szófiában rendezik a taekwondo Európa-bajnokságot, melynek az első napján Salim Omarnak és Salim Sharifnak szurkolhattunk.

Sharif az 58 kilogrammosok mezőnyében a nyolcaddöntőben legyőzte a dán Tobias Hytelt, ám a következő körben a hazai Daniel Ladzhev búcsúztatta.

Testvére, Omar az 54 kilogrammosok között előbb örmény, majd moldáv vetélytársa ellen aratott kiütéses győzelmet, ezzel hamar a negyeddöntőben találta magát.

A mindössze 17 éves versenyző a nyolc között a szerb Mateja Ivanovicsot magabiztosan, 28-7-re győzte le.

A négy között Omar, az orosz Vjacseszlav Bovkun ellen óriási csatát vívott, melynek végén 11-7-es sikerrel bejutott a döntőbe.

A fináléban a görög Dioni Rapszomanakisz sem tudott mit kezdeni klubunk kiválóságával, aki ezt a találkozót 31-7-re húzta be, ezzel megnyerte az Európa-bajnokságot.

Salim ezzel az első magyar taekwondós, aki a dobogó legfelső fokára állhatott kontinensviadalon. A legjobbaktól tanulta a sportágat, hiszen édesapja, Salim Gergely 1992-ben aranyérmet nyert a barcelonai ötkarikás játékokon, amikor a taekwondo bemutató sportágként szerepelt. Legutóbb 2000-ben volt magyar induló az olimpián, akkor Salim Gergely testvére, József az ötödik helyen zárt.

Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség és az MTK Budapest taekwondo szakosztályának elnöke, aki a bulgáriai kontinensviadalon a versenyigazgatóság tagjaként van jelen, a helyszínről az MTI-nek elmondta, hogy a négy nap múlva 18 éves fiatalember öt mérkőzéséből négyet is idő előtt fejezett be, így megérdemelten lett aranyérmes.

– Történelmi siker, fantasztikus kezdés – nyilatkozta az elnök a két éve junior Eb-ezüstérmes Salim Omar nyitónapi teljesítményét méltatva. Kiemelte, hogy Szófiában egyedül az elődöntőben vele szembe került orosz Vjacseszlav Bovkun úszta meg szorosabb vereséggel (11-7), a fináléban viszont – ahogyan azt tette korábban örmény, moldovai és szerb ellenfelével – a görög Diony Rapszomanikiszt is tetemes különbséggel (31-9) „intézte el”.

Az Európa-bajnokságon – pénteken – Patakfalvy Luca a nyolcaddöntőben olasz vagy belorusz ellenfelet kaphat, Patakfalvy Csenge szombaton kezd.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!