Atlétika
Nagy Marcell

Taekwondo: Az áprilisihoz hasonló szereplésben bízva

Publikálva: 2021.05.05 Frissítve: 2021.05.04 Taekwondo

Patakfalvy Luca és Salim Omar visszatér a sikeres Európa-bajnokság helyszínére, hogy részt vegyen a számtalanszor elhalasztott olimpiai kvalifikációs versenyen.

Május 7-9. között Szófia ad otthont a taekwondósok olimpiai kvalifikációs versenyének. A bolgár fővárosban rendezték az áprilisi Európa-bajnokságot is, ahonnan a Brüll Alfréd Akadémia két kiválósága is éremmel térhetett haza.

Óriási élmény volt Szófia, nem is beszélve arról, hogy kisebb sportágtörténelmi sikert értünk el ott. Aranyérmünk felnőtt Európa-bajnokságon még nem született, és két éremmel sem térhettünk eddig haza egyetlen felnőtt kontinenstornáról sem – szögezte le klubunk taekwondoszakosztályának elnöke, Patakfalvy Miklós. –  Maga a teljesítmény is, amit az érmek mögött láttunk, remek volt. Salim Omar egy mérkőzését, az elődöntőt leszámítva nagy, több mint húszpontos különbséggel tudott nyerni négy mérkőzést, így a döntőt is. Nem túlzás, ha úgy jellemzem teljesítményét, leiskolázta a mezőnyt! Patakfalvy Lucának nehezebb útja volt az elődöntőig. Világranglista-helyezésének köszönhetően harmadik kiemelt volt, ami kedvező besorolást biztosított neki. Ugyanakkor, az első mérkőzése igen szoros volt, viszont az utána mutatott remek teljesítményével magabiztosan győzte le az esélyesként is emlegetett spanyol ellenfelét, igazán rászolgált a bronzéremre.
Patakfalvy Miklós, aki egyben a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke is, az esélyekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, ezúttal jóval nehezebb dolguk lesz, mint a kontinensviadalon, de ettől függetlenül nem rosszak a kilátások.

A megszokott 8-8 súlycsoporthoz képest az olimpián csak 4-4 súlycsoport lesz, így csak az úgynevezett olimpiai súlycsoportokban lehet kvótát szerezni. Ez annyit tesz, hogy sokkal sűrűbb lesz a mezőny, hiszen három kategóriából kerülhetnek versenyzők az adott olimpiai súlycsoportba. Az Eb és a kvótaszerző verseny között azon dolgozik mindenki, hogy az Európa-bajnokságon megfigyelhető kisebb hiányosságokat, kijavítsa. Mind a négy indulónak jók az esélyei. A mezőnyt ismerjük, és azt is tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A versenyzőkben meglévő elszántság, elhivatottság, harci kedv feljogosít bennünket arra, hogy derűlátók legyünk. Egy kvóta egyáltalán nem irreális, de ha minden jól sikerül, akár kettő is összejöhet. Véleményem szerint a döntőbe jutás mindegyikükben benne van. Nem vitás, hogy Salim Omar számít most ebből a szempontból favoritnak, de Füredi Rebeka és Patakfalvy Luca is ott van a világ legjobbjai között, Rebeka ráadásul igen előkelő helyet foglal el az olimpiai világranglistán. És azt se felejtsük el, hogy ez egy nagyon fiatal csapat, Rebeka a maga 22 évével a legidősebb, Luca 20, a fiúk 18-19 évesek. Így a következő két olimpia az igazán reális célkitűzés számukra, de persze már most is bennük van a lehetőség, hogy kijussanak az ötkarikás játékokra – vélekedett a szövetség első embere.
Salim Omar (58 kg) már pénteken szőnyegre lép, Patakfalvy Lucának (57 kg) pedig szombaton szurkolhatunk.

2021. május 7-9. Taekwondo olimpiai kvalifikációs verseny; Szófia (Bulgária)

(Forrás: wtftaekwondo.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!