Atlétika
Kulunics Vince

Taekwondo: a siker receptje egyszerű, élvezi, amit csinál ‒ interjú Salim Omar Gergellyel (GALÉRIA)

Publikálva: 2022.12.13 Frissítve: 2022.12.13 Taekwondo

Emlékezetes évet tudhat maga mögött sportolónk és édesapja, hiszen három történelmi pillanatot élhettek át, ám ez az esztendő nem csak a jóról szólt számukra.

Salim Omar Gergely és édesapja a feszített menetrend közepette Magyarországon töltött el pár napot, amikor hosszabban is meséltek nekünk a 2022-ben velük történtekről. Ugyan még csak 19 éves Omar, de ebben az évben megvédte Európa-bajnoki címét, illetve megszerezte hazánk első világbajnoki aranyérmét Mexikóban, ha pedig ez nem lett volna elég, az év utolsó taekwondo eseményén ő képviselte először hazánkat a Grand Prix nagydöntőn.

‒ A világbajnoki győzelem után nagyon nehezen találtam a szavakat, és még most is úgy érzem, hogy nem fogtam fel teljesen, hogy mi történt velem ebben az évben. Mexikó után azonnal készültünk és utaztunk a Grand Prix döntőre, nem volt időnk leülni otthon, és átbeszélni a történteket. Most sem lesz megállás, hiszen februártól kezdve az olimpiai világranglistapontokat lehet gyűjtögetni.

Salim Omar édesapja, Salim Gergely is ezen a véleményen van, szoros időrendet tartanak, folyamatosan versenyre készülnek.

‒ A házunkat szinte már meg sem ismerem, olyan kevés időt töltünk otthon. Február elején kezdődik a President’s Cup, ami minimum öthetes felkészülést igényel, így nem sok időnk lesz most sem pihenni. A nagy versenyek előtt napi három edzéssel készülünk, ami hat órát jelent egy nap, de olyan a mi életünkben nincs, hogy teljesen leállunk, és nem csinálunk semmit sem.

Omart és édesapját a rokoni szálakon kívül a közös munka is összeköti, hiszen Salim Gergely az edzője is fiának.

‒ Az, hogy édesapám az edzőm is, nagyon sokat segít nekem, a világbajnokság előtt nehezen tudtam elaludni, éjjel őt hívtam, aki azonnal segített nekem.

Sokszor hangoztatta sportolónk, hogy szeret lépésről lépésre haladni, részcélokat kitűzni magának, melynek következő állomása a President’s Cup, illetve az olimpiai kvóta megszerzése. A pozitív történések mellett a tragédia sem kerülte el a családot, hiszen elveszítették Salim Józsefet, a szeretett nagybácsit.

‒ A nagybátyám volt az a személy, aki nemcsak sikerekből vette ki a részét, hanem a kudarcból is. Ha nem jött ki a lépés, és elveszítettem egy mérkőzést, ő mindig ott állt mellettem ‒ emlékezett vissza Omar. ‒ A gyerekeimnek támaszt nyújtott a bátyám, Józsi a mindennapjaink része volt, akinek a hiányát még nem tudtuk feldolgozni ‒ tette hozzá Salim Gergely.

Salim Omar három testvére, Salim Sharif és Salim Kamilah és a legkisebb Salim Nala is a sportág szerelmese, a testvérek nagyon összetartóak, ráadásul Sharif és Omar között nagyon kicsi a korkülönbség, így a sport mellett sok mindent végeznek együtt.

‒ Egymás meccsén sokkal jobban izgulunk, mint a sajátunkon. A fivérem, Sharif mesélte, hogy a világbajnoki döntőmön sokkal idegesebb, volt, mint bármikor is valaha a saját meccsén. A húgommal a legnagyobb közös programunk, ha Los Angelesben vagyunk, a szörf. Ha jó idő van és az edzések mellett van rá lehetőség, akkor sokszor kapcsolódunk ki így.

Arra pedig, hogy miben különbözik a három gyermek, a büszke édesapa tudott a legjobban válaszolni.

‒ Mind a hárman mások, ha a bemelegítést nézzük, már abban különbözik mindegyik gyerekem. Ha pedig kifejezetten a taekwondóban nézem a különbségeket, akkor Sharif számára a technika könnyebben megy, gyorsabban el tudja sajátítani, ám Omar munkabírása és alázata a maximumon van.

Omar legnagyobb erőssége, hogy nagyon erős mentálisan, ezt ő maga a következőképp fogalmazta ezt meg.

‒ Amikor fiatalabb voltam sokkal nehezebben viseltem el, ha elveszítettem egy mérkőzést, ma viszont már teljesen másképp tekintek rá. Úgy fogom fel, hogy tanulni kell belőle, és menni tovább, hiszen azt csinálom, amit szeretek. Élvezem, amit csinálok, az életben pedig számos más dolog van, ami miatt bánkódni és sírni lehetne.

A család mellett a barátok is nagy szerepet töltenek be Omar életében, akikkel igyekszik a szabadidejét tölteni. Hazánkat is bejárta a hír, hogy Zlatan Ibrahimovic is gratulált a világbajnoki címhez sportolónknak.

‒ Nagyon örültem és hálás vagyok Zlatannak, hogy támogatja a családomat, és hogy a barátomnak tekinthetem. Minden jó szónak és gratulációnak örülök, a minap éppen a repülőtéren jött oda hozzám egy kislány, aki mindent tudott rólam, és gratulált nekem, ami ugyanolyan melegséggel töltötte el a szívemet, mint a híres focista dicsérete.

Az interjú végén, pedig arról faggattuk a sportolót, hogy mi a legnagyobb vágya, amely jól bizonyítja, hogy a sikerének titka az, hogy alázatos kemény munkája élvezettel párosul.

‒ Egészséget, és hogy bármit is csinálok az életben, azt mindig élvezettel műveljem.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!