Kézilabda
Szőke Szonja

Szegeden jártunk

Publikálva: 2016.02.01 Frissítve: 2016.02.01 Kosárlabda női

Az MTK Budapest női kosárlabdacsapatára, vasárnap délután Szegeden várt NB I B-s bajnoki mérkőzés. Október végén a Városmajorban könnyedén múlták felül Tisza-parti ellenfelüket, ezúttal sem kellett tartaniuk a Hepp Kupa harmadik helyezettjétől.

Kora délután gördült ki a Városmajorból a busz, Szabó Bettina el is kezdte kínálni száz darab palacsintáját, amelyet az MTK-egyezmény értelmében kellett sütnie. Aki a századik pontot jegyzi, az a következő alkalomra süteménnyel készül, márpedig legutóbb, mikor száz felé ment a csapat, Betti dobta a jeles századik pontot.

A bő kétórás út végén, a „napfény városában” borús, esős idő fogadta a csapatot. A csarnokban a lányokra öltözés, Sztevan Csupicsra amolyan ébresztő jellegű kávé várt, nem mutatta idegesség jelét, nyugodtan készült a meccsre.

A bemelegítés alatt fokozatosan szivárogtak be nézők a kosárcsarnokba, jött a feldobás, és kezdődhetett a találkozó. A Baksa Bettina, Jankó Flóra, Suppán Anna, Nagy-Bujdosó Nóra, Turóczi Niki összetételű kezdő ötös pedig tűz alá vette vendéglátójának gyűrűjét.

Gyors labdaszerzések követték egymást – zsinórban három – melyeket pazar mezőnyszázalék, eredményes támadójáték követett. Az első negyed feléhez érkezve már tíz pont fölé nőtt a különbség (16-4) Nagy-Bujdosó Nóra triplájára azonban jött a szegedi válasz, ugyancsak kintről.

7-5-ös, szoros széria következett, Sztevan Csupics cserélt, Ambrus Szandra, Szabó Bettina és Ruttner Réka is friss erőként szállhatott játékba, a negyed végére tizenhat pontos előny realizálódott.

Csak azért, hogy a fővárosiak szerb trénere idegeskedhessen, hazai távolival indult a második negyed, amire a kék-mezes MTK Budapest kitűnő „összjáték csokorral” válaszolt, üres területekre futásokkal, a centerek tökéletes megjátszásával, tovább távolodott a két együttes egymástól. A jól záró vendégvédelem szerzett labdáiból, pillanatok alatt születtek a másik palánknál gólpasszok és kosarak.

Az egykoron Szegeden játszó Szabó Bettinának ismerős lehetett még a gyűrű, elhelyezte első – de közel sem utolsó – trojkáját, a differencia pedig már húszhoz közelített. Szemnek tetszetős iramot diktált az ekkor pályán lévő Szabó Bettina, Ambrus Szandra, Jankó Flóra, Ruttner Réka, Turóczi Niki ötös. Két perccel a félidő előtt újabb hazai hárompontos született, a második negyedben e két kosarat kapta a Csupics-legénység, mindössze tehát hat pontot engedtek ebben a játékrészben.

4-0-ás szegedi sorozattal indult a nagyszünetet követő negyed, amelyre Nagy-Bujdosó Nóri és Baksa Bettina reagált egy-egy hármassal. Ambrus Szandra asszisztjai kiválóan támogatták a ponterős társakat, azonban a korábbi negyedekkel ellentétben már a tíz perc derekán megvolt az MTK Budapest csapatfaultja. A védekezésben talán kissé gyengébb harmadik negyedet azonban diszponált, tudatos támadójáték húzták ki a „slamasztikából”. Szabó Bettina további két triplával segítette a ponttermelést, alig hibáztak a lányok, és ez a mérkőzés összes szegmensére igaz. Ekkorra már harminchét pontra húztak el, az egész meccs alatt mindössze hat játékost rotálni képes Szegedtől a lányok.

A záró negyedben ismét a védekezésé volt a főszerep, valamint Sztevan Csupics számára lehetőség nyílt megmozgatni a kispadot. Suppán Anna káprázatos formába lendült a találkozó végéhez közeledve, már-már védjegyévé váló sarok tempóját, szerzett labdát követő leindítás befejezése követte, de az ellenfél gyűrűjénél magának is teremtett lehetőséget, támadó lepattanók formájában. Az utolsó játékrészre láthatóan elfáradt a Szeged, támadóidejük nem egyszer járt le, és zónavédekezésük is átjátszhatónak tűnt. Az MTK Budapest cseréi között Szabó Vivi is kapott négy percet, a csapat centere térdműtétjét követően lábadozik, először játszhatott november óta. Éppen a lefújást megelőzően, Szabó Bettina negyedik hárompontosát süllyesztette el, megszerezve a 95. vendég pontot, ötven fölé tornászva a különbséget.

Végeredmény: Szeged KE-MTK Budapest 44-95 (12-28, 6-19, 14-22, 12-26)

A cserepadok hossza és a rutin-, tudásbéli különbség perdöntő volt a bajnoki végkimenetelét illetően, mindazonáltal a játékperceket sikerült jól elosztania Sztevan Csupicsnak. Egyedül Suppán Anna volt harminc percnél többet pályán, ami vasárnapi formáját látva nem is meglepő, 21 ponttal, a mezőny legeredményesebbje lett, 6 szerzett labda és 5 lepattanó mellett. Szabó Bettina 18/12-vel zárt, Nagy-Bujdosó Nóra és Ambrus Szandra egyaránt 14 pontot dobott, de Baksa Bettina 8 pont, 7 assist, 5 pattanós teljesítménye is gyönyörű. A csapatok részletes statisztikáit ITT találják.

A lányok – a csapat egészét számolva – összesen 30 gólpasszt adtak egymásnak, 21 labdát szereztek, 37 lepattanót gyűjtöttek, az 57 százalékos mezőnymutató pedig ugyancsak jól mutatja a keret erejét. Sok szempontból az idei szezon egyik legjobb teljesítménye volt a vasárnapi, amit legközelebb Debrecenben kell folytatni, szintén idegenben.

Hajrá lányok, így tovább!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!