Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Pokoli nagy versennyel koronázta meg karrierjét (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.06.17 Frissítve: 2020.06.16 Kajak-kenu

Az 1992-es olimpián a női kajaknégyes sikerével, majd négy év múlva, az atlantai olimpián az egyéni első helyével írt történelmet klubunk edzője, Kőbán Rita.

Kőbán Rita 12 évesen kezdett kajakozni, négy nővére közül ketten is ezt a sportágat választották, és a negyedik nővér, Judit vitte magával a ferencvárosi pályára. 1977-ben Kluka József lett az első edzője, aki gyakran vízre szállt a gyerekekkel, ő tanította meg a legfontosabb mozdulatokra.

Kőbán nem úgy ment kajakozni, hogy olimpiai bajnok akar lenni, de érezte, hogy van tehetsége hozzá, és tehetségesebb volt benne, mint a nővérei. Megfelelő helyen volt megfelelő időben, és megfelelő társakkal volt körülvéve.

Viszont sokat betegeskedett, szinte évenként volt tüdőgyulladása, felső légúti betegségei, de kitartott. Nevelőedzőjétől azért vált el, mert az edző azt hitte egy sokadik betegség után, hogy szimulál, pedig ez nem volt rá jellemző. Csepelre került, Spang Ottó tette meg vele a következő fontos lépést, eljuttatta a válogatottig.

Fejlődése mintaszerű volt, mert már 1984-ben felnőtt magyar bajnok lett, és ha mehettek volna a magyar versenyzők a Los Angeles-i olimpiára, akkor mindhárom számban (egyes, páros, négyes) ott lehetett volna. Így a szocialista blokknak jutó barátság versenyek jutottak neki az NDK-ban, ott is mindhárom számban indult. Birgit Fischerrel szemben 400 méterig nemcsak tartotta a lépést, hanem előtte is haladt. A hazai pályán versenyző keletnémet az utolsó métereken fordította a maga javára a versenyt, de sokan mondták már akkor, hogy megérkezett a versenyző, aki Fischer uralmát megszakítja.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!