Atlétika
Krizsán Xénia

Osztálykülönbség (GALÉRIA)

Publikálva: 2015.11.07 Frissítve: 2015.11.08 Kosárlabda női

A DEAC sem okozott gondot, öt meccs után is veretlenek a lányok!

Az NB I/B keleti csoportjának hatodik fordulójában újra bajnoki mérkőzés várt az MTK Budapest női kosárlabdázóira. A BSE Városmajori Csarnokba ezúttal a Hajdúságból érkezett ellenfél, a Debreceni Egyetem Atlétikai Club (DEAC) próbálta megállítani a mindeddig veretlen kék-fehéreket.

Sztevan Csupics a 13:00 órakor kezdődő találkozó előtt junior mérkőzésen is irányította az MTK Budapestet, ahol Jankó Flóra, Láncos Emese és Darnót Anna is súlyos játékperceket kapott, korosztályuk húzóembereiként. Túlzott terheléstől tartva Sztevan Csupics mindhármójukat kispadon tartotta, szűkebb rotációval operált az MTK Budapest szerb trénere.

Baksa Bettina, Kuller Violetta, Ambrus Szandra, Nagy-Bujdosó Nóra, Turóczi Nikolett kezdő ötösbe így került be a nyáron Győrből érkező Kuller Viol, idén másodszor léphetett pályára kék-fehér szerelésben.

Az első negyed, mondhatni, megszokott forgatókönyvvel indult. Az agresszív védekezés már szinte egyéni, „B” csoportban nemigen tapasztalt sajátossága a lányoknak, a labdás ellenfél csapdázásából szerzett labdák viszont már újdonság a Csupics-csapat repertoárjában. Négy perc után 10-0-ás hazai előny állt az eredményjelzőn. A csapat élére Nagy-Bujdosó Nóra állt. Az MTK Budapest válogatott magasbedobója egyre jobban beilleszkedett a többiek közé, ha kell, maga vállalkozik dobásra, ha úgy látja jónak, tovább osztja a labdát. Három elképesztő kosárral zárva a negyedet, 23 pontos előny birtokában folytatódhatott a találkozó.

Életjeleket mutatott a debreceni vendégcsapat is, rizikós védekezésünket párszor átjátszva, hárompontosokkal próbált zárkózni az ellenfél. Érdekesség, hogy a DEAC minden további negyedet triplával kezdett. Hasonló szituáció után, a két védővel is körülzárt játékos egyetlen sikeres passzát követően, már üres ember próbálkozhatott a vonal mögülről. 18-15-re ezt a játékrészt is megnyerték a lányok, de a dobáshatékonyságot tekintve 47 százalékos mezőnymutatóval a meccs leggyengébb szakaszát zárták.

A nagyszünet után már csaknem harminc pont volt a két gárda között. Nem csoda, ha Csupics mester tanítványai kissé kiengedtek, a harmadik negyed volt az egyetlen szakasza a meccsnek, amikor több labdát adtak el a lányok, mint amennyit szereztek. Ugyanakkor mindössze 7 pontot kaptak, ami dícséri is védekezésünket!

A zárónegyedben mindkét fél kivont karddal próbált pontokat szerezni, Nagy-Bujdosó Nóra ismét megvillant párszor, a palánk alól, középtávolról is eredményes volt. Baksa Bettina, Ambrus Szandra és Suppán Anna agresszív játéka mind védekezésben, mind támadásban megsüvegelendő.

E borús szombat délután Nagy-Bujdosó Nóra lett a pontkirálynő, 26 pontja mellé 9 lepattanót és 6 kiharcolt faultot is felmutathatott példaként kisfiának, aki természetesen ismét meglátogatta anyukáját a meccsen. Baksa Bettina, a csapat irányítója is jó játékon van túl, ezúttal is hasznos passzaival támogatta csapattársait. A kispadról érkező pontok mellett se menjünk el szó nélkül, Suppán Anna és Szabó Bettina együtt 30 ponttal segítették a kezdő ötöst! Az MKOSZ honlapján elérhetőek a részletes statisztikai adatok.

A 42 pontos differencia rámutat a két klub közti osztálykülönbségre, aminek nem először lehettek szemtanúi a Városmajorba kilátogatók. Sztevan Csupics vezetőedző minden alkalommal tűzbe-lázba hozza övéit, hogy egyetlen percre se lankadjon a figyelem és a motiváció:

– A legfontosabb, hogy győztünk, megint – kezdi értékelését az MTK Budapest szerb edzője.  – Eddig minden meccsen dicsérhettem a csapatomat, most sincs ez máshogy. Ugyanakkor fontos azt látni, hogy a lányok minden mérkőzésen azzal szembesülnek, már az első negyedben, hogy húsz-harminc ponttal vezetnek, ami után nehéz motiváltnak maradni, és komolyan játszani. Megint jön pár nap meccs nélkül, tudunk fejleszteni még a játékunkon. A letámadó, csapdázó védekezésünk például új fegyverünk, ami azért is jó, mert labdaszerzésre sarkallja a játékosokat, amiből jöhetnek a könnyű kosarak. Remélem, még nagyon sokáig megőrizzük veretlenségünket.

Hajrá lányok, így tovább!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!