Kézilabda
Porobic Zoé

Orléans-i bronz - MTK sportoló a dobogón

Publikálva: 2016.11.20 Frissítve: 2016.11.20 Vívás

Harmadik helyen végzett a László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra összeállítású női kardcsapat az orleans-i Világkupán. Az alig 18 év átlagéletkorú együttes a negyeddöntőben az olimpiai bajnok oroszokat, a bronzért pedig a házigazda franciákat verte.

No, ez már igen! Azt persze tudtuk, a László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra összeállítású kvartett a jövő csapata. Elvégre a legidősebb a maga 22 esztendejével az ezúttal tartaléksorban ülő Luca. Panka 21 és fél, Petra nem egész 19, Liza pedig 15 esztendős. Csakhogy vasárnap az is kiderült, hogy a jövő elkezdődött. Az első, a kisebb bravúrt a lengyelek elleni nyolcaddöntőben érték el a mieink. A Márton-Záhonyi-Pusztai trió „legidősebbje” is öt évvel volt fiatalabb a legifjabb lengyelnél, és a mieink 15-4-es villámrajtot vettek. Az előnyt pedig meg is őrizték, mi több, növelték az olimpiai hatodikkal szemben, 45-31 lett a vége. 
 
A negyeddöntőben viszont a lehető legnagyobb falat, az olimpiai és világbajnok orosz válogatott következett, és egy újabb pazar győzelem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a riói aranyérmes is fiatalított, ugyanakkor a befejező ember az újdonsült kétszeres olimpiai bajnok Egorjan volt. Nos, a mérkőzés közepén őt győzte le 5-3-ra az alig 15 éves Pusztai Liza. Nem semmi! És mivel az MTK Budapest sportolója, Márton Panka végig szenzációsat nyújtott, és Záhonyi Petra előtt is le a kalappal, így összejött a nagy bravúr, 45-41-re győztek a mieink. A folytatás tán alakulhatott volna másként, ha nem szólítják a siker után gyakorlatilag azonnal ismét a mieinket. Panka éppen hogy legyőzte a már említett Egorjant, már léphetett újra pástra az olaszok elleni elődöntőben. Ez már így kicsit sok volt, az itáliaiak hasonló villámrajtot vettek, mint mi a lengyelek ellen. És számunkra sem volt visszaút, 27-45 lett a vége. 
 
A másik ágon némi megletésre a franciák kikaptak a megfiatalított ukránoktól, így a bronzmeccsen a házigazdák következtek. A gallok a B-sorukkal léptek pástra, igaz, ez nekik az A csapatot jelenti. A magyarázat egyszerű: Balzer, Berder és Brunet alkotta a triót. Azonban az egyéniben is nagyot alkotó két kicsi lány, Petra és Liza vezérletével 25-20-ra elhúztunk, s az utolsó kör 30-24-nél kezdődött. Petra utolsó asszója ugyan nem sikerült, de Liza megint remekelt, és Panka az ellen a Brunet ellen tette fel az i-re a pontot, akitől Rióban vereésget szenvedett. Nemes bosszú (I. rész) – a vége ezzel 45-43 lett és ragyogó bronzéremmel mutatkozott be ez a több mint ígéretes csapat, gratulálunk a lányoknak és mestereiknek egyaránt.
A helyszínen Gárdos Gábor válogatott edző vezette az együttest, aki így foglalta össze a napot:

– Ez nagyon nagy siker, és természetesen rendkívül örülök neki. Már az egyéni előtt megbeszéltem Liza edzőivel, hogy ha bíztató a formája, akkor csapatban lesz, és remekül vívott. Miként Petra és Panka is. Óriási fegyvertény az oroszok és a franciák elleni győzelem, és mostanság a lengyelek elleni mérlegünk sem volt pozitív. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a jövő csapata! Persze, a többiek is egyre jobban figyelnek majd ránk, de hiszem, hogy mi egyre erősebbek leszünk, a csapat valamennyi tagja fejlődőképes, és ez igaz azokra is, akik ezúttal nem kaptak helyet a kvartettben. Az is előrelépést jelenthet, hogy nagy lesz a harc a csapattagságért, ebből csak jól jöhet ki a fegyvernem. Nagyon régen, több mint három éve voltunk dobogósok csapatban Világkupán, remélem, legközelebb nem kell ennyit várni az újabb éremre.
 
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Ukrajna, 3. Magyarország (László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra), edzők: Gárdos Gábor, Szepesi László, Bódy István és Bódy Benjámin, Gergácz László, válogatott edzők: Pézsa Tibor, Gárdos Gábor, Gulácsi Ferenc).
 
Via hunfencing.hu

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!