Atlétika
Krizsán Xénia

Optimális körülmények között készülhettek

Publikálva: 2020.07.15 Frissítve: 2020.07.15 Rövidpályás gyorskorcsolya

A múlt héten rövidpályás gyorskorcsolyázóink Mátraházán voltak állóképesség-fejlesztő edzőtáborban, hogy a soron következő idényre top formába kerüljenek. Az MTK Budapest vezetőedzőjével, Kun Bálint Tiborral beszélgettünk a helyszínen tapasztaltakról.

– Hogy sikerült az edzőtábor?

– Minden tökéletes volt. A tábor területén csak a mi csapatunk készült, így a 23 sportolónkkal mindent meg tudtunk csinálni, amit elterveztünk. Az időjárás is nagyon kegyes volt hozzánk, csupán utolsó éjszaka alakult ki vihar, de az már egyáltalán nem befolyásolt minket. Senkihez nem kellett alkalmazkodnunk, Mátraházán pedig minden adott ahhoz, hogy tökéletesen menjenek a dolgok. A létesítmények optimálisak a sportolók számára, ennek köszönhetően edzeni, pihenni és étkezni is remek körülmények között tudtunk – kezdte a szakember. – Mivel gyakorlatilag csak a miénk volt a környezet, a biztonsági előírásoknak is könnyebb volt megfelelni, nem kellett másik egyesület tagjait kerülgetni.

– Milyen korosztályokat érintett a program?

– Nem volt korhatár meghatározva, bárki jöhetett junior „E” korosztálytól junior „A” korcsoportig. A Héraklész programból is csatlakozott néhány kerettag, és ugyan nem feltétlenül voltak ott végig, pozitív volt, hogy visszajöttek a klubedzésekre picit, hiszen ez a többieket is motiválta. A tréningeken belül természetesen változó a terhelés, hiszen nem ugyanazok a feladatok várnak a 10 évesekre, mint a 17 évesekre. Ezt nem egyszerű levezényelni, de nagyon könnyedén koordinálható, fegyelmezett csapatunk van, akik szeretik, amit csinálnak, így nem volt túl nehéz dolgunk.

– Hogy nézett ki az edzésprogram?

– A nagy része az erő-állóképességre, illetve a speciális állóképességre épült, ami napi két másfél-kétórás edzést jelent. Az étkezésektől kellő időtávolságra alakítottuk ki a sportfoglalkozásokat, hogy legyen idő pihenni. Ez a módszer már tavaly is bejött, ezért idén is ennek megfelelően készítettük el a beosztást. A héten kétszer wellnessezni is volt lehetőségünk, tehát minden igényt kielégített a tábor.

– Egyelőre csak szárazföldi edzések voltak?

– Igen, a kondícionális képességfejlesztés, imitációs gyakorlatok és futás kapta a főszerepet. Mátraháza ugyan még nem mondható teljesen magaslatnak, ott hasznosabb az alapozás, mint itthon.  

– Mikor jön a jeges terhelés?

– Nemrég kaptak a sportolók egy hét pihenőt, ezt követte a mostani edzőtábor. Innentől kezdve folyamatosan emeljük az intenzitást, majd július végén jön a minitábor Budapesten, ahol egy hétig, napi két, intenzív edzést tartunk a jégen. Azért így időzítettünk, mert az említett héten a juniorkeret nem használja a jeget, így kellő időnk lesz elvégezni a tervezett munkát.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!