Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Olimpiai sportág lett a karate

Publikálva: 2016.08.04 Frissítve: 2016.08.04 Karate

S. Kovács Ádámmal, az MTK Budapest karate szakosztályának elnök-igazgatójával beszélgettünk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése után.

A gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball került a 2020-as tokiói nyári játékok programjába a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes ülésének szerdai döntése alapján.

A világ- és Európa-bajnoki érmes, Világjátékok győztes, sokszoros magyar bajnok sportember, S. Kovács Ádám szerint új időszámítás kezdődik a sportágban.

– Nagyon friss döntésről van szó, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai, tegnapi határozatáról beszélünk, de az biztos, hogy még többet kell dolgozni a jövőben, és megváltozik a karate megítélése is.

– Mi az, amit biztosan tudunk?

– Nyolcvan karatéka vehet részt a tokiói olimpián, ebből tíz-tíz katás (formagyakorlat) és harminc-harminc kumités (küzdelem). Változhatnak a súlycsoportok is, hiszen most öt-öt kategóriában versenyeznek a nők és a férfiak, ebből lesz három-három. Nem lehet még tudni, hogy összevonnak-e súlycsoportokat, vagy teljesen újak lépnek be, esetleg már megoldást választanak.

– Így a kvalifikáció is nehezebb lesz.

– Természetesen, hiszen súlycsoportonként mindössze tíz-tíz karatéka indulhat, és ezekért a helyekért a Nemzeközi Olimpiai Bizottság összes tagországa versenybe szállhat. Ez sarkallhatja a sportolókat arra, hogy még magasabb fokozatba kapcsoljanak a felkészülésük során.

– A NOB döntése egyelőre csak Tokióról szól, tehát nem került fel a karate véglegesen az olimpiai programba.

– Ez még nagyobb kihívás, hiszen Tokióban kell bizonyítania sportágnak, hogy méltó az állandó részvételre.

– A Brüll Alfréd akadémista Hárspataki Gábor már korosztályos világ- és Európa-bajnok. Tokióra 25 éves lesz…

– Pont elég ez a négy év, hogy megszerezze azt a rutint, ami szükséges az eredményességhez. 25 évesen a legjobb korban lesz, sőt, a helyzet kedvezőbb, mint akkor, ha már Rio de Janeiróban olimpiai sportág lett volna a karate. Rajta kívül is vannak még olyan versenyzőink, akik pont akkorra érnek be, hiszen a magyar karate évek óta arra a döntésre készül, amit tegnap meghoztak.

A négy év múlva esedékes olimpián így 18 versenyszámmal és 474 sportolóval több lesz, mint most Rio de Janeiróban. Tokióban 33 sportág mintegy 11 ezer képviselője verseng majd a mostani 28 sportág és 10 500 sportoló helyett.

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!