Atlétika
Vári Péter

Nekivágtunk a nagy kalandnak

Publikálva: 2020.11.23 Frissítve: 2020.11.23 Ritmikus gimnasztika

Elindultak Kijevbe klubunk válogatott ritmikus gimnasztikázói, akik egy hónapja még nem teljesen hittek abban, hogy részt vehetnek az Európa-bajnokságon.

Könyvek és motivációs filmek is vannak azokban a bőröndökben, amelyekkel klubunk válogatott ritmikus gimnasztikázói és kísérőik hétfő délután elindultak Kijevbe, hogy részt vegyenek a csütörtökön rajtoló Európa-bajnokságon. Az első körben a juniorok vágtak neki busszal az útnak, amely nagyjából huszonegy óráig tart, így minden bizonnyal jól jönnek majd az említett extra felszerelések. Kocsis Evelin az összes szerrel szőnyegre lép, Krasznay Blanka buzogány- és labda, Gyulai Blanka kötél- és szalaggyakorlatát mutatja be korosztályos kontinensviadal selejtezőiben. A felnőttmezőnyben érdekelt Pigniczki Fanni később csatlakozik a lányokhoz, rá a hétvégén vár bevetés.

Hogy mekkora körültekintést igényelt az utazás megszervezése, arról már beszámoltunk, ám a start előtt még Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának, egyben az MTK Budapest szakosztályának elnöke beavatott minket egy-két kulisszatitokba. Például abba, hogy a lányok nem sokkal korábban még valóban csak álmodoztak az Eb-szereplésről.

– Mindenki nagyon izgatott, mert a lányok sokáig tényleg nem hitték el, hogy elmegyünk. Az elmúlt egy évben az volt a jellemző, hogy a versenyeket az utolsó pillanatban törölték, így egy hónapja még igencsak szkeptikusok voltak. Talán Fannin látszott a leginkább, hogy: persze, nagyon jó, hogy készülünk és komolyan is vesszük, de még ne éljük bele magunkat. Az utolsó két hétben kezdett tudatosulni a lányokban, hogy igen, valóban nekivágunk az útnak. És a körülményeket figyelembe véve ez most több is lesz, mint egy Európa-bajnokság. Most igazi nagy kalandra készülünk!

Deutsch-Lazsányi Erika azt is kihangsúlyozta, bár a nemzetközi vetélytársakról a hosszú versenyszünet után vajmi keveset tudni, bízik a jó szereplésben. De ebben a helyzetben nem is lehet többet tenni a reménykedésnél.

– A gyakorlataink készen állnak, hogy bemutassuk őket. A felkészülésünkből csupán egyetlen dolog hiányzott: a versenyrutin. A gyakorlataink eddig az országos bajnokságot leszámítva otthoni környezetben, a jól megszokott városmajori csarnokban lettek bemutatva az edzők és a csapattagok előtt. Ez nem összehasonlítható az olyan félévvel, amikor különböző nemzetközi versenyeken méretettünk meg más országokkal. A lányok technikailag sokat léptek előre, fizikailag erősödtek, mentálisan pedig ki vannak éhezve a versenyzésre. De hogy mindez egy juniortornásznál hogyan csapódik le a szőnyegen ebben a szokatlan szituációban, mindenki számára ismeretlen. Még a rutinos Fanni számára is, aki jelentősen fejlődött, a programjai gördülékenyebbé váltak, és látványosan gyorsult is. De hogy a konkurencia hogyan dolgozott az elmúlt időszakban? A helyszínen fog kiderülni. Ott, ahol például a 2007-es születésű Gyulai Blankának minden új lesz. Ő eleve fizikálisan is picike, törékeny versenyző, és nála két évvel idősebbek is lehetnek a mezőnyben. De ez már jól elsült a 2006-osoknál, amikor Kocsis Evelin, Krasznay Blanka és Bernát Szófia is a legkisebbek közé tartozott a világbajnokságon, ettől függetlenül jó sok ország ígéreteit megelőzték.

A kijevi Európa-bajnokság a pódiumedzéseket követően csütörtökön a juniorok kötél és labda egyéni selejtezőjével kezdődik meg, és vasárnap a felnőttek egyéni összetett versenyével zárul.

Előzetes részletes program helyi idő szerint:
November 26. 11:00-13:30 Junior selejtező (egyéni) - A & B csoport - kötél, labda
November 26. 13:45-15:25 Junior selejtező (egyéni) - C csoport - kötél, labda
November 26. 16:30-17:15 Felnőtt selejtező (együttes kéziszer csapat) - öt labda
November 27. 12:00-13:40 Junior selejtező (egyéni) - C csoport - szalag, buzogány
November 27. 13:55-16:25 Junior selejtező (egyéni) - A & B csoport - szalag, buzogány
November 27. 17:30-18:15 Felnőtt selejtező (együttes kéziszer csapat) - három karika, két pár buzogány
November 28. 13:00-14:10 Junior döntő (egyéni) - kötél, labda
November 28. 14:15-15:25 Junior döntő (egyéni) - szalag, buzogány
November 28. 16:00-16:45 Felnőtt döntő (csapat) - öt labda
November 28. 16:00-16:45 Felnőtt döntő (csapat) - három karika, két pár buzogány
November 29. 11:45-13:15 Felnőtt egyéni összetett - C & D csoport (karika, labda, buzogány, szalag)
November 29. 14:00-15:30 Felnőtt egyéni összetett - A & B csoport (karika, labda, buzogány, szalag)
November 29. 15:45-17:15 Felnőtt egyéni összetett - A & B csoport (karika, labda, buzogány, szalag)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!