Atlétika
Nemes Rita

Nagy szívvel és eltökéltséggel száguld az olimpiai keret felé

Publikálva: 2020.05.11 Frissítve: 2020.05.11 Brüll Alfréd Akadémia

A Brüll Alfréd Akadémia rövidpályás gyorskorcsolyázója, Szász Attila Budapestre költözött, hogy valóra váltsa álmait.

Ötévesen, Csikszeredán kezdtem. Akkoriban az óvodával jártunk korcsolyaoktatásra, az egyik tréner felfigyelt rám, és elhívott edzeni. Amikor lementem, megláttam, hogy száguldanak a nagyok, és azonnal beleszerettem a sportágba. Ott, abban a pillanatban eldöntöttem, rövidpályás gyorskorcsolyázó leszek – mesél a kezdetekről Szász Attila.

Az MTK Budapest sportolójának 16 évesen nehéz döntést kellett meghoznia, hogy ez az elképzelése valóra válhasson.

2016-ban úgy döntöttünk a családommal, hogy én Budapestre költözöm, ami nem volt egyszerű, hiszen csupán 16 éves voltam. Két oka volt annak, hogy belevágtam: az egyik, hogy a csíkszeredai csapattársaim abbahagyták a sportot, a másik pedig, hogy egyszer bekerüljek a felnőtt válogatottba, és magyar színekben versenyezzek. Nagy kihívás volt belecsöppenni a nagybetűs életbe ilyen fiatalon, de a szüleim rengeteget segítettek, minden nap beszéltem velük. Ugyanakkor hasznomra vált az életem során, hogy ilyen korán mindenről nekem kellett gondoskodnom, mindent nekem kellett elintéznem.

Attilának a költözés óta kevés ideje van hazalátogatni, de a koronavírus-járvány miatt most több időt tud tölteni a családjával.

Hazajöttem a járvány miatt, de nincs lemaradásom, hiszen még Budapesten sem kezdték el a jeges edzéseket a csapattársaim. Az edzőm a száraz tréningek programját átküldi a neten, azt becsületesen követem, így formában tudom tartani magam. Alapvetően csak az ünnepekre tudok hazajönni, szóval most picit jólesik, hogy több időt tölthetek a családommal.

Gyorskorcsolyázónk számára a 2014-es év hozta meg az áttörést, ekkor nemzetközi porondon is maradandót alkotott.

2014-ben arattam az első nagyobb sikeremet: juniorként megnyertem az összetettet az Európa-kupát, 2016-ban pedig ugyanezen a versenyen ezüstérmet szereztem eggyel magasabb korosztályban.

A jó eredményeket a kitűnő fizikumának és állóképességének köszönheti, persze ahhoz, hogy a felnőttek között is elérje céljait, tovább kell erősödnie.

Az országos bajnokságon már bemutatkoztam a legnagyobbak között, ami tapasztalatszerzésnek nagyszerű volt, de mindig van hova fejlődni. Nagyon szeretnék bekerülni az olimpiai keretbe, és szeretném bizonyítani, hogy érdemes engem is vinni a világkupaversenyekre. Az akaraterőm sokat segíthet ebben, hiszen a kedvenc számaim – az 1000 és 1500 – végén a szívem és az eltökéltségem visz előre.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!