Atlétika
Jankovics Dániel

MTK legendárium | 214. rész

Publikálva: 2022.06.18 Frissítve: 2022.06.18 MTK Budapest

Az MTK „aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 26. rész. Opata Zoltán (1900-1982). „Opata tette magyar bajnokká a Kolozsvárt”.

Az 1940-es, második bécsi döntés következtében Magyarország visszanyerte erdélyi területeinek egy részét. Észak-Erdély illetve egy korridor (folyosó) révén a Székelyföld újra az anyaországhoz tartozott, melyet nagy örömmel ünnepelt az egész nemzet. Ezt követően sokan települtek vissza Erdély területére, akik húsz esztendővel korábban elhagyni kényszerültek lakóhelyüket. Ugyanakkor számos anyaországi munkavállaló került át új állásának köszönhetően a Királyhágón túli területekre. Közéjük tartozott az MTK aranycsapatának egykori híressége Opata Zoli is.

Opatát edzőként már 1941-ben, a Kolozsvári Atlétikai Clubban (KAC) találjuk, ahol nagy fába vágta a fejszéjét. Annak ellenére, hogy Kolozsvár Erdély fővárosaként a legjelentősebb városnak számított, labdarúgó sportja mégis valahol hátul kullogott. A vezető szerep a partiumi Nagyváradi Atlétikai Clubnak (NAC) jutott. Mikor 1940-ben az erdélyi csapatok is résztvevői lettek a magyar nemzeti bajnokságnak ez a különbség még nyilvánvalóbbá vált. A NAC mindig a legjobbak között szerepelt, míg a KAC az első két szezonban épphogy elkerülte a kiesést.

Áttörést Opata Zoli 1943 tavaszán ért el a csapatnál, hiszen az 1943/44-es szezonban Magyarország egyik legjobb csapatává váltak. Az 1943/44-es szezonban fordult elő először, hogy a bajnokságot egy vidéki csapat, nevezetesen a Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) nyerte, méghozzá 13 pont előnnyel. A bajnokságban a legállandóbb formát mutatták és klasszissal a mezőny fölé emelkedtek, fölényük egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen volt.

Opatának köszönhetően a szezon meglepetéscsapata egyértelműen a Kolozsvári AC lett. Opata a nagyváradi játékosoknál kisebb nevekkel küzdött a bennmaradásért. Ugyanakkor sikerük záloga a lelkesedés és győzni akarás volt.

Annyira feljavultak, hogy a bajnokság legnagyobb részében már a második helyre jutottak. Végül azonban az utolsó fordulóban elszenvedett vereségük folytán szorultak a harmadik helyre.

Még az 1942/43-as szezon utolsó fordulója Debrecen-Kolozsvár mérkőzést hozott. A KAC-nak egy pont kellett a bennmaradáshoz. A két testvéregyüttes osztozott a pontokon. Egy esztendő múltán azonban a helyzet megfordult.

Most a Debrecennek kellettek a pontok, így a KAC visszaadta azokat. Debrecen-KAC 3:1. A kolozsvári csapat pedig rosszabb gólarányának köszönhetően a harmadik helyen végzett a Ferencváros mögött.

Opatáék szempontjából a szezon legfontosabb mérkőzése a KAC-NAC rangadó volt, melyet a nézőszám is igazolt. Addig 3000-4000 szurkoló követte a KAC hazai mérkőzéseit, ám az 1944. április 30-i derbire 9000 néző látogatott ki a kolozsvári stadionba. Igazi gigászi küzdelemre volt esély, hisz a tabella első és második helyén álló csapat feszült egymásnak, ráadásul a NAC-nak már csupán egyetlen pontra volt szüksége a bajnoki cím megszerzéséhez.

Végül Opata fiai oroszlánként küzdve 2:1-re győzték le a nagyváradi bajnokcsapatot.

Opata a Kolozsvárral csodált művel a magyar bajnokságban, a kincses város ezen a délutánon örömmámorban úszott… 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!