Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Megunta az ücsörgést, korizni kezdett

Publikálva: 2020.05.17 Frissítve: 2020.05.17 Brüll Alfréd Akadémia

Bemutatjuk a Brüll Alfréd Akadémia rövidpályás gyorskorcsolyázóját, Bontovics Balázst.

A 18 éves sportoló dolgos időszakon van túl, hiszen nemrég újra elkezdődtek az edzések, ráadásul a napokban végzett az érettségijével.

– Az informatika volt az utolsó tantárgy, tehát már megvagyok mindennel, szerintem jól sikerült. Egyelőre nem tudom, hova fogok jelentkezni, mert több dolog is érdekel, mint például a dietetika. Az biztos, hogy egy évig most csak és kizárólag a sportra koncentrálok, aztán meglátjuk.

Balázs pályafutása érdekesen indult, eleinte nem igazán vonzotta a korcsolyázás.

– Kiskoromban gyakran lejártunk a családdal a Városligetbe korizni. A nővérem aztán találkozott az egyik edzővel, és elkezdett hozzá edzésre járni. Én is ott voltam ezeken a foglalkozásokon, de csak azért, mert a nővéremet néztem a lelátóról. Rövid idő után meguntam az ücsörgést, én is elkezdtem korizni, és azóta sem hagytam abba.

Ez a történet már közel tízéves. Azóta Balázs az egyik legígéretesebb magyar korcsolyázóvá nőtte ki magát. Saját bevallása szerint a hosszabb számokban képes jobb teljesítményre.

– Az 1500 métert szeretem a legjobban. Ezen a távon nagyon fontos, hogy ki tud a hajrában jól helyezkedni, taktikázni, hiszen ez döntheti el az adott futam sorsát, míg 500 méteren már a rajt meghatározhatja a versenyt.

Mivel a hosszú távokat kedveli jobban, megkérdeztük, csábítónak találja-e a nagypályás gyorskorcsolyát.

– Egyszer talán kipróbálom, de Magyarországon a rövidpályás gyorskorcsolya népszerűbb. Ennek az lehet az oka, hogy ezt az év bármelyik napján tudjuk űzni, míg a nagypályás gyorskoriról ez nem mondható el.

Alapvető különbség még a két sportág között, hogy a rövidpályás verzió sokkal veszélyesebb, gyakran ütközések, esések borzolják a kedélyeket. Szerencsére fiatal sportolónkat elkerülték a komolyabb balesetek.

– Nagyobb sérülésem nem volt, de egyszer Olaszországban eléggé megütöttem magam: az egyik fogam 45 fokos fordulatot vett, viszont szerencsére nem esett ki, és az orvos vissza tudta tenni a helyére. Ezen kívül csak kisebb zúzódásokat szereztem.

A budapesti születésű tehetség eddigi legnagyobb sikereit a 2019-es téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon érte el, Szarajevóban. A vegyes váltóval aranyérmet nyert, míg 500-on és 1000 méteren bronznak örülhetett, de már a felnőttek között is bontogatja szárnyait.

– Az EYOF egyedülálló élmény volt, és nagyon örülök, hogy sikerült jól szerepelnem, de ki kell még emelnem a 2020-as, dordrechti világkupát is, ahol a felnőttek között versenyezhettünk. Ott megismerhettem azokat a sportolókat, akiket a jövőben le kell győznöm, és nagyszerű érzés volt, hogy a váltóval egészen az elődöntőig meneteltünk.

Balázs természetesen nem elégszik meg azzal, hogy egyszer bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban. Így fogalmazott céljaival kapcsolatban.

– Szeretnék minél többször bekerülni a világkupaversenyekre utazó csapatba. Ez lesz az utolsó szezonom a juniorkorosztályban, és a világbajnokságon mindenképp szeretnék bizonyítani, hiszen az tavaly nem úgy sikerült, ahogy elképzeltem. Hosszú távon szeretnék olimpián is bemutatkozni, akár kettő vagy hat év múlva, és ott egyéniben érmet szerezni.

Most, hogy vége az érettséginek, talán több szabadideje lesz sportolónknak. Megkérdeztük, mivel fogja tölteni.

– Igyekszem tartalmas dolgokkal lefoglalni magam, persze a suli és a kori mellett eddig nem volt sok időm. Amikor mégis akad, szeretek sütni, főzni, zenét mixelni a laptopomon, de szívesen járok moziba is.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján Balázs profilja alatt érdekes történetet találtunk, eszerint a gyorskorcsolyázó álmában közvetített focimeccset. Zárásként megkértük, idézze fel ezt az esetet.

– Valós a sztori. Néhány éve még beszéltem álmomban, és a barátaim a táborban meghallották, miket hordok össze alvás közben, de szerencsére ebből már kinőttem. Régebben szerettem meccsek közben közvetíteni, lehet innen jött a dolog, ám komolyabb ambícióim nincsenek ezzel kapcsolatban. Talán egyszer lesz alkalmam kipróbálni azt is.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!