Atlétika
Jankovics Dániel

Még a fáradtságot is legyőzte

Publikálva: 2016.03.24 Frissítve: 2016.03.24 Rövidpályás gyorskorcsolya

Liu Shaoang, pályafutása legeredményesebb szezonját zárta. Az MTK Budapest tizennyolc éves rövidpályás gyorskorcsolyázójával beszélgettünk.

– Szenzációs, minden képzeletet felülmúlóan sikeres szezon áll mögötted. A felkészülés kezdetén számítottál erre, vagy még téged is váratlanul ért?

– Ha csak a felnőtt világbajnokságot nézzük, nem gondoltam, hogy két éremmel térek haza, de örültem, hogy ilyen jól sikerült – kezdte a beszélgetést Ádó (Liu Shaoang – A szerk.) A teljes szezont vizsgálva már más a helyzet. A junior vb-n és az ifjúsági olimpián éremben gondolkodtam, sőt ezeken a versenyeken még a jobb eredmény is benne volt a pakliban. Az Európa-bajnokságon és a világkupaversenyeken is jól szerepeltem, és kihoztam magamból azt, ami bennem volt, az elvárásoknak megfelelően korcsolyáztam.

– A szezon utolsó versenye minden idők legjobb magyar short trackes szereplését hozta. Hogyan gondolsz vissza a szöuli világbajnokságra?

– Nagyon megterhelő volt számomra a teljes szezon. A vb-re úgy utaztam, hogy előtte már öt versenyen túl voltam, megállás nélkül. Azt éreztem, hogy a lábamon sem tudok megállni, majdnem összeestem a fáradtságtól. Ezért is örültem, hogy így is egy bronz-, és egy ezüstérmet nyertem, nem számítottam rá, meglepett. Az utolsó napra elfogytam, akkorra már kijött, hogy hat hét alatt, hat versenyt kellett egyhuzamban lenyomnom, az már sok volt.

– A siker motivál, de terhet is rak az emberre. Az idei versenyszezon eredményei milyen hatással lehetnek a teljesítményedre?

– Nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam a versenyeken. A felnőtt vb-n olimpiai-, és világbajnokokat vertem meg, óriási motivációt és segítséget jelent a jövőre nézve. Az ezzel együtt járó népszerűség is jólesik, próbálom jobban megismertetni az emberekkel a sportágunkat, fenntartani annak jó hírét. Élvezem ezt és örülök annak, ha meg tudom mutatni, ki vagyok. 

– Példaképpé váltatok a fiatalok előtt. Nehéz ezzel együtt élni?

– Nemrég Budapesten gyerekeknek rendeztek short track versenyt, megnéztem a kicsiket. Folyamatosan jöttek hozzám fényképekért és aláírásokért. Nagyon jólesett, a teljesítményemmel pedig próbálok rászolgálni arra, hogy ez a jövőben is így legyen. Fontos, hogy minél több fiatalt bevonjunk a sportágba, ezzel is nagyobb hátországot kialakítva, hogy többen kezdjenek el korcsolyázni.

– Véget ért a szezon. Az elkövetkező hónapok pihenéssel, feltöltődéssel telnek, vagy folyamatosan munkában maradtok?

– Május elejéig pihenőt kaptunk, addig nincs se jég, se korcsolya. Akkor kell majd újra munkába állnunk. Az elején szárazedzéssel kezdünk, utána is csak fokozatosan megyünk jégre, és a tempót is folyamatosan növeljük. Komoly feladatok várnak ránk, a következő versenyszezonra újra topon kell lennünk.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!