Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Márton Anna olimpiai kvótát szerzett

Publikálva: 2016.03.25 Frissítve: 2016.03.25 Vívás

Úgy jutott ki végérvényesen a riói olimpiára legjobb női kardozónk, Márton Anna, hogy pástra sem kellett lépnie. A szöuli Grand Prix-versenyen vb-bronzérmesünk kiemelt volt, riválisa azonban nem jutott a 64 közé, így matematikailag is megvan a kilencedik magyar kvóta! A férfiak selejtezője jelenleg zajlik.

A matematika Szöulban megadta magát! Az utolsó olimpiai kvalifikáló női kardverseny előtt kizárólag a számtan szabályai, no meg a mindig kötelező óvatosság okán nem lehettünk száz százalékig bizonyosak Márton Anna riói kvótájában. Világbajnoki kardozónk abban az esetben kényszerült volna pótkvalifikációra, ha az azeri Mikina megnyeri a versenyt, ő pedig nem jut a legjobb 16 közé. Utóbbira csak holnap derül fény, lévén 21 esztendős világbajnoki bronzérmesünk kiemeltként nem lépett pástra a selejtezőkön. Mikina azonban a „lehetetlen küldetés” első állomásán megbukott: a 64 közé kerülésért vereséget szenvedett 15:10-re az olasz Mormilétől.

Márton Anna kiemeltként, a tribünön ülve jutott ki végérvényesen Rióba – előtte azonban rengeteget tett a sikerért!

Vasárnap a női párbajtőr WestEnd Grand Prix-n Szász Emese a call room-ban ülve ünnepelhette riói kvótáját, most Panka a tribünön ülve tehette meg ugyanezt… No persze, mindketten nagyon sokat dolgoztak azért, hogy ott legyenek a legnagyobb viadalon, az lett volna a sors igazságtalansága, ha mindez nem így történik. Ezúttal tehát Márton Annának és mesterének, Gárdos Gábornak gratulálunk a rendkívül fontos részsikerhez! Panka szombaton már a páston bizonyíthat, elvégre a másfélszeres szorzójú versenyen sokat tehet majd azért, hogy Rióban minél kedvezőbb pozícióból induljon majd. 

A 64-es főtáblán egyetlen társa lesz, Garam Nóra, aki egyben barátnője, klubtársa és állandó szobatársa is… Nóri a csoportkör után az ukrán Kravatskát győzte le 15:11-re. A direkt kieséses szakaszban búcsúzott az Amerikában élő, Várhelyi Kata, míg László Luca a csoportkörben esett ki. 

Eredmények:

Női kard egyéni, Grand Prix, Szöul, 133 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna kiemelt, Várhelyi Kata 4 győzelem/2 vereség, Garam Nóra 3/2, (továbbjutottak), László Luca 2/4 (kiesett).

A legjobb 64 közé jutásért: Garam-Kravatska (ukrán) 15:11, Várhelyi-Pundik (ukrán) 8:15.

Szombaton, a legjobb 64 között: Márton-Ho (hongkongi), Garam-Kozaczuk (lengyel).

Forrás: hunfencing.hu

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!