Ritmikus gimnasztika
Pigniczki Fanni

Kulcsár Krisztiánt újraválasztották

Publikálva: 2020.06.21 Frissítve: 2020.06.21 MTK Budapest

dr. Deutsch Tamás a téli sportágakért felelős alelnök a Magyar Olimpiai Bizottságban. A nyáriakért Schmidt Gábor felel.

A korábbi elnököt, Kulcsár Krisztiánt választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének szombaton, a Budapest Kongresszusi Központban tartott tisztújító közgyűlésen, ahol az új elnökségbe Wladár Sándor is bekerült. Elfogadták a szervezet új alapszabályát és 2020-as költségvetését, valamint több olimpiai esemény is napirendre került. Döntöttek a 2022-es téli olimpiai részvételről is. Az elnökség alakuló ülésén Vékássy Bálint főtitkár egyhangúan kapott bizalmat a következő ciklusra. Schmitt Pál úgy fogalmazott: „a támogatottság önmagáért beszél”.

A napirend előtt Kulcsár Krisztián megköszönte a tagság munkáját, és felkérte Schmitt Pál tiszteletbeli elnököt, a NOB tagját, hogy vezényelje le a tisztújítást.

A regnáló elnöknek nem volt kihívója, Kulcsár Krisztiánt újraválasztották: a 106 voksoló közül 103-an szavaztak igennel. Rövid székfoglalójában köszönetet mondott a tagság bizalmáért, és azt mondta, folytatja a munkát a kijelölt úton, a közgyűlés által elfogadott, 2028-ig tartó stratégia szerint.

A nyári sportágakért felelős alelnök Schmidt Gábor, a téliekért felelős – Orendi Mihály visszalépését követően – dr. Deutsch Tamás lett. Az elnökség további megválasztott tagjai: Imre Géza, dr. Kovács Antal, a hetedik ciklusát kezdő dr. Magyar Zoltán, továbbá Markovits László, Pálinger Katalin, Schmidt Gábor, Vári Attila és – új tagként – dr. Wladár Sándor. A jelenlévők voksoltak arról is, hogy az újonnan választott elnökség mandátuma a legkésőbb 2024. szeptember 15-én megtartandó közgyűlésig tartson.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagjai 2020. június 20-tól

Elnök

Kulcsár Krisztián (103 igen szavazat), olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó. Korábban a Magyar Vívó Szövetség elnökségének tagja, általános alelnöke; a nemzetközi szövetség sportigazgatója. A „BOM a Magyar Sportért" Alapítvány egyik alapítója, alelnöke. 2005-től a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2017 májusától a szervezet 16. elnöke.

Nyári olimpiai sportágakért felelős alelnök

Schmidt Gábor (100 szavazat), a KSI Kajak-Kenu Szakosztályának edzője, majd vezetője, az ifjúsági válogatott vezetőedzője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakfelügyelője, főtitkára, ma elnöke. Korábban a Nemzeti Sportközpontok főigazgató-helyettese. A Magyar Olimpiai Bizottság előző elnökségének tagja. 

Téli olimpiai sportágakért felelős alelnök

dr. Deutsch Tamás (90 szavazat), az MTK Budapest és a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság előző alelnöke, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke. A Fidesz egyik alapító tagja; korábban ifjúsági- és sportminiszter, országgyűlési képviselő, a magyar Országgyűlés egyik alelnöke, ma Európai Parlamenti képviselő.

Elnökségi tagok (7 fő)

Vári Attila (76 szavazat), olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság előző elnökségének tagja. Korábban a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

dr. Magyar Zoltán (68 szavazat), olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tornász, a Nemzet Sportolója. A Magyar Torna Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság előző elnökségének tagja, korábbi alelnöke, korábban a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja elnökségének tagja, ma a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja.

dr. Wladár Sándor (66 szavazat), olimpiai és Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes úszó. Korábban a Jövő SC vezetője, ma a Magyar Úszó Szövetség elnöke. A Magyar Olimpiai Bizottság Sportszakmai Bizottságának tagja.

Markovits László (65 szavazat), háromszoros olimpikon teniszező. A Vasas SC elnöke 2002-től, a Magyar Röplabda Szövetség, a Magyar Úszó Szövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság előző elnökségének tagja.

dr. Kovács Antal (64 szavazat), olimpiai és világbajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes judós. A Magyar Olimpiai Bizottság előző, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség jelenlegi elnökségi tagja, a Magyar Judo Szövetség korábbi kommunikációs és marketing, ma szakmai alelnöke, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója.

Imre Géza (63 szavazat), olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó. A Budapesti Honvéd Sportegyesület sportigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság előző és a Magyar Vívó Szövetség jelenlegi elnökségének tagja.

Pálinger Katalin (54 szavazat), olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó. A Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság előző elnökségének tagja.

Nemzetközi sportszövetség vezető tisztségviselője (dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai (Gyurta Dániel és Schmitt Pál) a MOB alapszabálya szerint automatikusan tagja az elnökségnek, amelynek létszáma így az elnökkel és a két alelnökkel együtt összesen 13 fő. A felügyelő bizottságot 2017. május 2-án választották meg, mandátumuk öt évre szól.

(Forrás: MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!