Atlétika
Szabó Beatrix

Kósa Miklós a döntőben nem szeretne dolgozni (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2016.07.30 Frissítve: 2016.07.30 Vívás

Kósa Miklóssal készített interjút a Magyar Vívó Szövetség hivatalos oldala.

Tíz magyar vívó indulhat Rióban: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter, Mohamed Aida, Knapek Edina, Szász Emese, Decsi Tamás, Szilágyi Áron és természetesen Márton Anna, az MTK Budapest versenyzője.

A küldöttség tizenegyedik tagja Kósa Miklós bíró lesz, aki zsűriként dolgozik majd az ötkarikás játékokon. Kósa mindössze 33 éves, edző az MTK Budapestben. Fiatalon abbahagyta a versenyszerű sportot, és bíráskodásra adta a fejét.

– Ennek több oka is van. Egyrészt az Eb utáni szezonom messze nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, ráadásul a nagyon tehetséges fiatalok, az élén természetesen Szilágyi Áronnal, egyre jobbak voltak – mesélte Kósa. – Másrészt edzőként is ki akartam próbálni magam. Harmadrészt pedig már párhuzamosan a vívással elkezdtem a zsűriskedést, és nem is ment rosszul. A kettő együtt pedig magas szinten összeegyeztethetetlen. Döntenem kellett, melyiket választom, és nem bántam meg, hogy így alakult.

Persze nem meglepő, hogy zsűriként is ilyen sokra vitte Kósa, hiszen a legjobbaktól tanult.

– Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy edzőként a fantasztikus Pézsa Tibor tanított meg az alapokra, a helyes konvencióra. Ez nagyon sokat segített a bíráskodásban. Tudom, hogy mi a valódi támadás, mikor indul valóban a kéz és a hegy, ez a része a zsűriskedésnek majdhogynem reflexszé vált, erre külön nem is kell figyelnem.

Persze hiába profi versenybíró az ember, nem könnyű elfogulatlanul szemlélni a magyarok szereplését.

– Nagyjából másfél éve, Athénban jutott először felnőtt Világkupa-versenyen nyolcas döntőbe Márton Panka, aki azóta a világ egyik legjobbjává nőtte ki magát. Ott a kelleténél látványosabban örültem ennek, elvégre klubtársamról van szó.

Kósa azt is elárulta, nem lenne ellenére, ha a kardvívás döntők zsűrijeinek kiválasztásakor nem merülne fel a neve. Ez ugyanis azt jelentené, hogy Márton Anna, Szilágyi Áron vagy Decsi Tamás ott van a négyes döntőben.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!