Atlétika
Krizsán Xénia

Kiállítással emlékezik Hidegkuti Nándorra az MTK Budapest a Magyar Nemzeti Múzeumban (VIDEÓ+GALÉRIA)

Publikálva: 2022.03.04 Frissítve: 2022.03.04 MTK Budapest

A tárlat a legendás sportoló születésének századik évfordulóján nyílt meg, és április 17-ig látogatható.

Számtalan ereklye, köztük futballcipők, kitüntetések, korabeli dokumentumok, szerződések, eredeti mezek és megannyi fénykép látható a „Tisztelet Hidegkuti Nándornak, születése 100. évfordulója alkalmából” című kiállításon. A Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében április 17-ig látogatható centenáriumi tárlat a futballzseni életének és pályafutásának állít emléket. A megnyitón – mely egyben a nyitórendezvénye volt a Hidegkuti-emlékévnek – dr. Deutsch Tamás, az MTK Sportegyesület elnöke, dr. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, valamint L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója is megemlékezett a legendáról.

100 éve, 1922. március 3-án született Hidegkuti Nándor labdarúgó, vagy ahogy a legendás Aranycsapatban hívták: az Öreg. Az MTK színeiben játszó győztes, aki a felejthetetlen londoni 6:3-as meccsen mesterhármast rúgott az angol csapatnak. 69 válogatott mérkőzésén összesen 39 gólt szerzett, olimpiai bajnok volt 1952-ben, és világbajnoki ezüstérmes 1954-ben. A 2022. március 3. és április 17. között látogatható „Tisztelet Hidegkuti Nándornak születése 100. évfordulója alkalmából” című kiállítása a futballzseni életének és pályafutásának állít emléket.

A kiállításon mintegy 72 műtárgy és többszáz digitalizált fotó mellett Hidegkuti Nándor személyes tárgyai is megtekinthetők, úgy, mint az anyakönyvi kivonata, kitüntetései, futballcipői, melyeket a Puskás Intézet ajánlott fel. Emellett igazi különlegességként az érdeklődők beleolvashatnak Hidegkuti 1961 augusztusában Fiorentinával kötött szerződésébe és az ott vezetett edzésnaplójába is. A tárlat emellett az Aranycsapatban töltött időszakot is megidézi, látható a mez, amelyet az 1952-es olimpián viselt, és amelyben aranyérmes lett a csapattal Helsinkiben. Ehhez kapcsolódva szintén kiállítják az Aranycsapat több tagjának fotóját, mezét, melegítőjét, és futballcipőjét.

Angol – Magyar „az évszázad mérkőzése”

1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta „Évszázad mérkőzését”. Aligha épült be bármi olyan erővel a magyar futballszurkolók kollektív emlékezetébe, mint a londoni 6:3, ezen a mérkőzésen Hidegkuti három gólt rúgott. Az Aranycsapat tagjai: Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.

Hidegkuti Nándor (Budapest, 1922. március 3. – Budapest, 2002. február 14.)

Hidegkuti az MTK-ban 302 mérkőzésen 202 gólt szerzett, három bajnoki címet nyert, hatszor ezüst-, egyszer bronzérmes volt. 1952-ben – amikor az MTK-val kupát nyert – olimpiai bajnoki címet, míg 1954-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett az Aranycsapattal, 69 válogatott mérkőzésen 39 gól fűződik a nevéhez. Az évszázad mérkőzésén, a londoni 6:3-as találkozón mesterhármast szerzett, ráadásul már az első percben a kapuba talált.

Hidegkuti – becenevén „Öreg” – 1947-ben, 27 évesen került az MTK-ba. Első labdarúgó-válogatottbeli szereplése a véletlen műve: még nem volt az MTK játékosa, amikor 23 évesen bekerült a nemzeti válogatott keretébe, de a kezdőcsapatba még nem. Ám Szusza Ferenc sérülése miatt Gallowich Tibor, 1945. szeptember 30-án a pályára küldte Hidegkutit az Üllői úton a románok ellen, ahol a magyar csapat 7:2-re nyert, Hidegkuti pedig két gólt is szerzett.

1952-ig – bár rendszeresen, legtöbbször jobbszélsőként játszott a nemzeti csapatban – nem találták az igazi posztját, ám ekkor Sebes Gusztáv, addig ismeretlen helyen, forradalmi újításaként, hátravont középcsatárként kezdte játszatni.

Az Aranycsapat kiváló csatára nemcsak játékosként, de edzőként is a klasszisok közé tartozott: a Fiorentinával megnyerte az olasz kupát és a KEK-et, a Győrrel magyar bajnok, míg a Kairó Nationallel ötszörös egyiptomi bajnok lett. Az MTK Budapest a Hungária körúti stadionját róla nevezte el.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!