Atlétika
Jankovics Dániel

Kézilabda: „Egytől egyig mindenkire szükség ahhoz, hogy jobbak legyünk” ‒ Rutka Péter

Publikálva: 2024.01.04 Frissítve: 2024.01.04 Kézilabda

Szakosztályunk vezetője értékelte a 2023-as esztendőt.

Az év vége és az újév kezdete mindig okot ad arra, hogy átgondoljuk hol is tartunk, illetve merre haladunk. Igaz, a kézilabdások inkább a szeptemberi bajnoki rajt a májusi zárómeccs közötti időszak kapcsán végeznek összegzést az elmúlt szezonról, ám ezúttal szakosztályvezetőnk, Rutka Péter a 2023-as év pozitív és negatív történéseire tekintett vissza.

‒ A 2023-as év nagyon jól indult, hiszen először pontot szereztünk Vácon, majd hazai pályán sikerült a NEKA csapatát legyőzni. Utána álomszerű találkozó jött, hiszen a Ferencváros ellen majdnem csodát tudtunk tenni, csupán egy hajszál választott el minket a pontszerzéstől. Látszott, hogy a csapat és a stáb közös nevezőn van, ami az eredményeken is megmutatkozott. Maga a szezon kezdete nagyon nehéz volt, de ha végignézzük a 2023-as év tavaszi idényének sikereit, akkor bizakodva tekinthettünk a következő szezonra.

A csapat életében az egyik legnagyobb élmény biztosan az marad, hogy Tatabányán a Tippmix Magyar Kupa négyes döntőjében szerepelhettek, és nincs ezzel másként szakosztályvezetőnk sem.

‒ A Tippmix Magyar Kupa négyes döntőjébe jutást hatalmas dolognak tartom, és talán a jó Isten úgy akarta, hogy részt vehessünk rajta a megannyi megpróbáltatás után. Az ottani légkör olyan volt, mintha egy BL Final Fourban játszanánk, hiszen a Magyar Kézilabda Szövetség nagyon színvonalas és egyben sikeres két napot szervezett meg. A Ferencváros az első napon megmutatta ellenünk, hogy bizony ők a trófeáért érkeztek. Sajnos több sérülés is hátráltatta csapatunkat, így a másnapi DVSC SCHAEFFLER elleni találkozón már épphogy ki tudtunk állni. Ennek ellenére becsülettel küzdöttek a lányok, és a hátráltató tényezők ellenére is hatalmas sikernek tartom a részvételünket.

Nem volt egyszerű a szakvezetés dolga nyáron, hiszen a sok távozó játékost új igazolások váltották.

‒ A szezon végén több játékos is távozott, akik óriási veszteségek voltak számunkra. Szeretnék megemlíteni mindenkit, mert megérdemlik. Grosch Vivi újra régi fényében tündökölt, aki idén már a Bajnokok Ligájában mutathatja meg magát a Debrecennel, Pál Tamara évek óta az MTK erőssége volt, akiről bárki bármit mondhat, de a csapat egyik legnagyobb motorja volt. Suba Saci szinten hosszú ideje klubunk meghatározó egyénisége volt, aki olykor olyan produkciót mutatott be a kapuban, mint hétvégén Németországban. Román Dorina csupaszív játékával és hatalmas sportemberi viselkedésével mutatta meg mire is képes. Sallai Nikolett, aki szintén hosszú éveken át erősített minket, vele volt szerencsém korábban is együtt dolgozni, igazi mókamester. Simon Petra hazatért a Ferencvároshoz, és azóta a felnőtt nemzeti válogatottban is bemutatkozott, fiatal, tehetséges, és minden megvan benne, ami ehhez a sporthoz kell. Szabó Laura pedig az MTK Budapest egyik meghatározó alakja volt, aki szívvel-lélekkel azon volt, hogy a lehető legjobbak legyünk. Személy szerint nagyon sajnálom, hogy nem sikerült maradásra bírni őket, de mivel követem sportpályafutásukat látható, hogy mindenkinek jól jött az új impulzus, meg akkor is ha ez számunkra nem volt előnyös.

A nyári felkészülés során úgy tűnt, nagyon egyben van a gárda, sőt az edzőmérkőzések alkalmával az ellenfelektől is ez volt a visszajelzés, ám a pontvadászat már korántsem a terveink szerint alakult.

‒ Sok új játékos érkezett nyáron, és a megújult csapatunkra a felkészülési időszakban rengeteg klubvezető mondta, milyen jó kis csapat lesz és merészebb álmaink is lehetnek majd. Sajnos a szezonkezdet a jó vélemények ellenére nem sikerült túl fényesre, talán a Budaörs és Vasas elleni hazai mérkőzések a legfájóbbak. Ha komolyabb elemzésbe megyünk bele, akkor a fehérvári döntetlen is elég bosszantó. De ha már pontvesztés vagy szerzés, akkor ugyanezt gondolom a békéscsabai összecsapásról is, hiszen a végjátékban már egy elveszett mérkőzést hoztunk vissza döntetlenre. Az évvégi találkozó pedig megmutatta, hogy milyen hiányosságainak vannak. Sajnos a Mosonmagyaróvár bizonyította, hogy fizikailag és tempóban is sokkal előrébb járnak, de a jó hír, hogy ezek mind fejleszthetőek. Ehhez azonban egytől egyig mindenkire szükség van, hiszen a sporthoz való hozzáállást és motivációt mindenki saját maga alakítja. Kérdés: ki az, aki megelégszik azzal, ami, és ki az, aki napról napra jobb és jobb akar lenni. Erre természetesen az előttünk álló időszak fogja megadni a választ.

Rutka Péter hasonló tavaszi szezonban bízik idén, mint az ezt megelőző volt, ugyanis akkor sikerülne a középmezőnyhöz tartozni.

‒ 2024-től azt várom, hogy hasonlóan alakuljon, mint a tavalyi. Ez azt jelentené, hogy magabiztosan a középmezőnyhöz tartozunk, és újra bejutunk a négyes döntőbe. A 2024/25-ös szezontól pedig egyértelműen azt remélem, hogy az MTK Budapest komolyan jegyzett gárda lesz minden tekintetben. Ezúton megragadnám az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjak azoknak is, akik a mindennapos tennivalókat megcsinálják a sportszolgáltatási irodában, illetve a vezetőségnek, a klubnak, hogy mögöttünk állnak és támogatnak minket!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!