Atlétika
Krizsán Xénia

Két új csillag a medencében

Publikálva: 2015.10.21 Frissítve: 2015.10.21 Úszás

Remekül szerepeltek a hétvégi, százhalombattai Matrica Kupán az MTK Budapest úszói, akik összesen 13 első-, 15 második, és 17 harmadik helyet szereztek. Hímer Krisztofer 100 vegyesen és gyorson, míg Sári Péter 100 vegyesen és 50 pillangón úszott országos csúcsot.

– Régóta meg szerettem volna már úszni a 100 méter vegyes országos csúcsát. – mesélte Hímer Krisztofer, mikor a hétvégi, kiugró szereplés hátteréről kérdeztük. – Az edzésmódszereink nem változtak, de jobban odatettem magam, mivel ott lebegett a szemem előtt ez a cél. A 100 méter gyorson elért eredmény még engem is meglepett, mivel az eddigi egyéni legjobbam két másodperccel lassabb volt az országos csúcsnál, de persze ettől függetlenül nagyon örültem neki.

Sári Péter esete kicsit más: 
– Én nemrég jöttem át az MTK-ba. Itt több edzésünk van, és intenzívebbek, mint az előző klubomnál. Azelőtt például nem voltak reggeli edzéseim, most már ez is bevett gyakorlat – meséli a mindössze tizenhárom éves úszó. Nem könnyű összeegyeztetni az élsportot és a tanulmányokat, ezt megerősítette Péter is:
– Nem könnyű, de megoldom. Hétfőn és csütörtökön tovább tart a reggeli edzés, ilyenkor kihagyom az első órát, de rugalmasak a suliban, és délutánonként bepótolom ami kimarad. 

A fiúk most mindketten a rövidpályás országos bajnokságra készülnek, ám más-más célkitűzésekkel vágnak majd neki a versenynek.

– November elején rendezik a rövidpályás ob-t, ahol 200 vegyesen és 50 gyorson lehet keresnivalóm – taglalja terveit Krisztofer. – Már a döntőbe jutásnak is örülnék, de a cél az aranyérem.
Sári Péter fiatal kora ellenére szintén a felnőttek között méretteti meg magát:
– Szeretném megdönteni azt a két egyéni csúcsot, 50 és a 100 gyorson, amit most nem sikerült. Mivel csak tizenhárom éves vagyok, ez pedig felnőtt ob, így én inkább a saját eredményeimre koncentrálok, és a többiekkel való összevetés másodlagos. 

Majoros Róbert, szakosztály-igazgató, a hétvégi verseny kapcsán elmondta, külön örömteli, hogy a vegyesúszó számok ilyen jól sikerültek, mivel ebben az úszásnemben mutatkozik meg az adott ország vagy egyesület valós ereje. 
– A százhalombattai versenyre azokat az úszókat vittük, akik a rövidpályás ob-ra készülnek. Óriási siker lenne, ha a két fiú közül bárki döntőbe jutna a felnőttek mezőnyében. Még úgy is, hogy két hatalmas tehetségről beszélünk – a büszke edző hangja hallhatóan ellágyul, mikor Sári Péterre és Hímer Krisztoferre terelődik a szó. 
– Peti azért jött el az előző egyesületéből, mert nem kapott elegendő figyelmet, nem javították a technikáját. Eleinte meg is lepődött, mikor hosszonként megállítottuk, hogy elmondjuk min kell javítani. Csak elég figyelmet kellett fordítani a felkészítésére, ez minden. 
Hímer Krisztofer pedig részben egy utólag szerencsésnek nevezhető véletlennek köszönheti sikereit:
– Ő attól ilyen jó, hogy térdsérülés miatt kihagyott fél évet, amikor egyáltalán nem is úszott. Ez idő alatt hatalmasat nőtt, amit nem akadályozott a folyamatos terhelés és edzés, és most már kamatoztatni tudja a testi adottságait. Krisztofer a jövő sprintere, olyan mint Kozma Dominik a maiak közül, még a habitusa, a hozzáállása is hasonló. 

Szintén szóba került Kis Gergő is, aki a közelmúltban csatlakozott az MTK Budapest csapatához, és Majoros elmondása szerint remek hatással van a fiatalabb úszókra:
– Gergő példát mutat mindenkinek. Elsőként ugrik a vízbe, és utolsónak jön ki. Soha egy szót nem szól vissza az edzőknek, csak beáll és keményen dolgozik, igazi példakép.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!