Atlétika
Krizsán Xénia

Kérjük a következőt!

Publikálva: 2016.04.11 Frissítve: 2016.04.11 Kosárlabda női

Szigetszentmiklóson folytatódott az MTK Budapest női kosárlabda-szakosztályának, az élvonalba jutásért vívott missziója. Sztevan Csupics együttesének a rájátszás negyeddöntőjének második mérkőzése sem okozott gondot.

Az első, hazai közegben megvívott meccs nem várt nehézségű volt, minden pontatlanság ellenére 16 pontos különbséggel győztek a lányok. A szigetszentmiklósi visszavágón aratott siker, a párharc végét jelentette volna, na meg egy újabb lépést a feljutás felé. Vasárnap este mindenkinek ez lebegett a szeme előtt, ilyen motivációval pedig nehéz nem elérni a kitűzött célt.

Baksa Bettina, Jankó Flóra, Ambrus Szandra, Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Niki kezdtek, a találkozó pedig kísértetéjesen hasonlított a városmajori odavágóra. A fél perc után már két csapatfaultnál járó MTK Budapest játékosai remekül védekeztek, zónát és emberfogást váltogatva, őrizték gyűrűjüket.

Támadásban azonban akadtak hiányosságok, a kiharcolt büntetőket nem jó százalékkal értékesítette a csapat, a negyedik percben még mindig csak mindössze 2-2 állt az eredményjelzőn, na meg öt csapatfault a vendégek neve mellett.

A hazaiak centere révén 6-5-re átvette a vezetést is a BKG, majd Sztevan Csupics időt kért. Az MTK Budapest szerb trénere láthatóan és hallhatóan sem volt elégedett a látottakkal, még agresszívebb védekezést kért, amit a folytatásban, egyből két szabálytalansággal honoráltak a bírók.

Az első negyed végéig 13-2-es szériát futottak a kék-fehér kosaras hölgyek, többek között Nagy-Bujdosó Nóra két triplájának is köszönhetően. 18-8 már sokkal jobban festett a negyed lefújásakor, mint ahogy korábban állt a csapat szénája.

A második játékrészben nem engedett a nyomásból az MTK, a pazar védekezéséből szerzett labdák után, egyből jöttek a gyors kontrák, 24-8-ra is sikerült ellépni. A negyed azonban kiegyensúlyozott medrében csordogált tovább, a fővárosiak által preferált gyors játék nem ízlett a szigetszentmiklósiaknak, a játék tördelésének köszönhetően ment az adok kapok.

A fáradni látszó budapestiek apadni kezdő energiái inkább védekezésben mutatkoztak meg, támadólepattanói után, második – vagy épp harmadik – esélyből szerzett kosaraival látótávolságon belül tartotta magát a BKG, félidőben 34-24-es vendégvezetést regisztrálhattunk.

Ahogy az első mérkőzésen, vasárnap este is a harmadik negyed hozta a legnagyobb változást. Pihenő után, félelmetes energiákat mozgósítottak a lányok, piócaként tapadva ellenfelükre, kicsikarták a labdákat, majd jöhettek a könnyű kosarak, de felállt védelem ellen is jól ment a játék, Nagy-Bujdosó Nóra újabb hármasa is így született.

A többnyire Baksa Bettina által vezetett ellenakciók, gyors kontrák, a harmadik negyed derekára, úgy látszott eldöntik a meccset, 47-26-nál először hívta össze övéit a BKG trénere. Nem tudtak azonban ellenszerre lelni, a negyed ugyanúgy folytatódott, ahogy az időkérés megszakította. Vendéglepattanók, pontosan, gyorsan megjátszott társak, kemény blokkok, minden rendbejött, ebben az erősen védekezés központú negyedben, amely mégis a legtöbb MTK-s dobott pontot hozta. 

32-56 már tetemes előnynek tűnt, amelyet követően bátrabban nyúlt cseréihez Sztevan Csupics, s a negyedik negyedben a fiatalabbakat is játszatta, sőt az egyes  kihagyott vállalások sem bosszantották már annyira a szerb mestert.

A záró etap kiegyenlítettebbre sikerült, azonban szép, gyors kosárlabdát így is a kékmezesektől láthatott a közönség, amely soraiból még Szigetszentmiklóson is a „Hajrá MTK!” rigmusokat lehetett hallani. Szabó Bettina és Ruttner Réka ekkor, mint húzóemberek voltak pályán, akik ehhez mérten mutattak is egy-két szép dolgot. A hazai cseresor ellen ezt a negyedet is meg tudta nyerni a csapat, sőt Sztevan Csupics minden pályára küldött játékosa dobott pontot.

Végeredmény: BKG DSE - MTK Budapest 44-70 (8-18, 16-18, 8-20, 12-14)

Ismét a harmadik negyed bizonyult döntőnek, azonban akik most a különbséget jelentették, egyértelműen a kezdőből, s nem a padról kerültek ki. Nagy-Bujdosó Nóra 12 pont, 4 lepattanó, 3 asszisztos, Turóczi Niki 14 pont, 9 lepattanós estéje igazán sokat nyomott a latban, de Baksa Bettina igazán érett, vérbeli irányítókhoz méltó játéka is 15 pontot és 7 kiharcolt faultot is eredményezett. De Ambrus Szandra mezőnymunkája is dícséretes, bár pontokkal nem, 7 pattanójával és 8 gólpasszával oroszlánrészt vállalt a győzelemben ő is. A kimondottan egységes MTK Budapest részéről négy játékos jutott 10 pontig, míg hazai oldalról egy sem.

Kedd este az utolsó negyeddöntő is véget érhet, a BEAC-Vasas párharc 1-0-ás Vasas előnnyel áll a keddi második meccs előtt. Vasárnap a Nyíregyháza idegenben is nyerni tudott, kiejtve a januárban még Hepp Kupa döntőt játszó Tatabányát, míg a TFSE már korábban lerendezte a Debreceni Egyetem elleni párharcát.

Szép volt lányok, írány az NB I!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!