Kézilabda
Szőke Szonja

Kék-fehérek egymás ellen

Publikálva: 2016.10.05 Frissítve: 2016.10.07 Labdarúgás

A Magyar Labdarúgó Szövetségben szerdán sorsolták ki a Magyar Kupa 7. fordulójának párosításait. A tét, a legjobb 32 közé jutás. Az MTK Budapest ellenfele a Nógrád megyei I. osztályban listavezető Balassagyarmati VSE csapata lesz. A továbbjutás egy találkozón dől el. A mérkőzés október 26-án, szerdán 13:30-kor kezdődik, Balassagyarmaton.

Az előzetes esélyek alapján kedvező sorsolást kapott az MTK Budapest együttese a Magyar Kupában. A legjobb 32 közé jutásért a megyei I. osztályban szereplő Balassagyarmati VSE gárdájával találkoznak a fővárosiak. A Nógrád megyeiek ugyan vezetik hét forduló után bajnokságukat – hat győzelem mellett csupán egyetlen döntetlen rontja makulátlan mérlegüket –, de a papírforma így is MTK továbbjutást ígér.

Most ismerkedjünk meg az ellenféllel, mely a Magyar Kupa előző fordulójában a Hajdúböszörményi TE együttesét búcsúztatta 2-1-es győzelmet követően a további küzdelmektől.

A Balassagyarmati Városi Sportegyesület Balassagyarmat egyik labdarúgócsapata a Szent Imre DSE Balassagyarmat mellett. Az 1902-ben alapított csapat színe megegyezik a város és az MTK Budapest színével, tehát kék-fehér.

A Balassagyarmati VSE története egészen 1901. augusztus 4-ig nyúlik vissza. Ekkor játszott először a Balassagyarmat Torna Egylet a házigazda Besztercebánya ellen. A meccs eredménye 4-4 lett, a visszavágót, már Balassagyarmaton játszották le, 3-2-es hazai győzelemmel. A sportegyesület hivatalosan 1902. március 12-én alakult meg, ekkortól kezdve az egyesület színe a kék-fehér, a hazai pályájuk pedig a kishíd mellett felavatott labdarúgópálya lett. Ez a pálya szinte ugyanott volt, mint a 100 évvel később épült Ipoly-parti Sport- és Szabadidőcentrum, mely manapság a klub otthona.

A BSE az 1910/11-es szezonban kezdte meg szereplését a hivatalos bajnokságokban, méghozzá a pestvidéki kerületi csoportban, ahol többek közt a Kecskemét és a Monor is játszott. A Balassagyarmat, addigi legnagyobb sikereként az 1920/21-es idényben – a hatvani alosztályban, a Hatvan AC mögött – második helyen zárt. A klub előbb 1929-ben a Balassagyarmati Torna Egyesület nevet kapta, majd 1932-től – miután egyesült a MOVE együttesével – Balassa Torna és Sport Egyletként szerepelt tovább a Közép Magyar bajnokságban, ahonnan előbb kiesett, majd később visszakerült. 1940-től egészen 1945-ös megszűnéséig, az NB III-ban játszott a csapat.

A következő években több labdarúgócsapat is alakult a városban. 1943-ban a Balassagyarmati MÁV SE, 1945-ben pedig a Barátság SE. 1953-ban alakult a városi Dózsa, míg 1963-ban a Balassagyarmati Volán.

Balassagyarmatnak 1969-ben lett újra hagyományos értelemben vett városi csapata, több klub egyesülésével. 1970-ben újra az NB III-ban játszhatott a csapat, miután a megye I-ben első helyen végzett. Ugyanebben az évben egyesült a Dózsával, Balassagyarmati Sportegyesület néven.

A sportegyesület az 1977/78-as szezonban 4. helyen végzet, és ezzel az NB II-be jutott, emlékezetes sikert aratva. Ezután ismét névváltozások következtek, így lett 1986-tól előbb Balassagyarmati Határőrvárosi Sportegyesület a klub neve, majd 1992-től Balassagyarmati Labdarúgó Club. Az 1994/95-ös szezonban az egyesület kiesett a nemzeti bajnokságból, a megye I. osztályt pedig már Balassagyarmat SE-Nógrád Volán néven kezdte. 1996/97-ben újabb sikeres időszak következett, hiszen a csapat ezüstéremmel tért vissza az NB III-ba. 2000-ben pedig NB III-as aranyéremmel jutott fel a másodosztályba. A 2001/02-es szezonban a csapat Kovács Kálmán vezetésével felkerült az NB I/B-be, ahol a szereplés a klub eddigi történetének legnagyobb sikerét jelentette.

Az anyagi gondok nem kerülték el a balassagyarmatiakat sem, emiatt a szövetség egy osztállyal lejjebb sorolta az egyesületet, de a BSE – egy év kihagyás után – a 2006/07-es szezont már az NB III-ban kezdhette. Az NB III-ban egészen 2012-ig szerepeltek, akkor kiestek a megyei bajnokságba, ahol azóta játszanak.

Az MTK Budapest elleni Magyar Kupa mérkőzés, bizonyosan újra futballlázat hoz a nógrádi településre, így a fővárosi csapatnak  újabb lehetőséget kínál, hogy túlnyomóan magyar fiatalokra építő csapatával igazi kupahangulatban léphessen pályára, lelkes nézőközönség előtt.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!