Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Karnyújtásnyira a feljutás

Publikálva: 2016.05.14 Frissítve: 2016.05.14 Kosárlabda női

Szombaton este a női kosárlabda NB I/B utolsó, egyben legfontosabb párharcához ért. A döntőbe jutott csapatok, a Nyíregyházi Kosársuli és az MTK Budapest első meccsére a fővárosban került sor, az alapszakaszban elért jobb pozíció következtében. Hazai pályán, a Városmajori Kosárcsarnokban, népes közönség előtt tehetett jókora lépést a feljutás felé a kék-fehér együttes.

Sztevan Csupics továbbra sem számíthatott a Vasas elleni párharc második meccsén nyaksérülést szenvedő Jankó Flórára, akinek helyét az idén rengeteget fejlődő Szabó Bettina töltötte be a kezdőben. Mellette Baksa Bettina, Ambrus Szandra, Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Niki kaptak helyet.

Az első negyed legelején még fej-fej mellett termelték a csapatok a pontokat, Turóczi Niki aktív jelenléte a körtében, Szabó Bettina távolija nem bizonytalanította el a sötétmezes vendégeket. Kemény elzárásokat kellett kikerülni, áttörni az MTK-védelemnek, 12-9-ig maradt is a szoros állás, legfőképp a nyírségiek kiváló duójának, Papp Klaudia és Farkasinszki Orsolya játékának jóvoltából. A negyed derekán sikerült egy 9-0-ás szériát futnia az MTK Budapestnek, a blokkjaiból kifelé leváló, így triplából eredményes Turóczi Nikinek, Nagy-Bujdosó Nóra szerzett labdából végigvitt kontrájának – a kispadról beszálló – Suppán Anna 2+1-es akciójának és nem utolsó sorban a teljes csapat ellenállhatatlan védőmunkájának köszönhetően.

Az első tíz perc végéhez közeledve Ruttner Réka váltotta az ismét remeklő Nagy-Bujdosó Nórit, aki a rájátszás során ilyen hamar eddig még egyik meccsen sem kapott pihenőt. Sztevan Csupics kiválóan rotálta csapatát, 27-11-es állással pihenhettek a felek.

Egyetlen aggodalma az MTK Budapest szerb trénerének Ambrus Szandra három faultja lehetett, aki pazarul játszott, de személyi hibái miatt, a meccsen először ülő Turóczi Nikivel együtt a kispadról figyelték a folytatást. 8-0-ával kezdték a lányok a második negyedet, dominálva a pálya mindkét térfelén. Védekezésben kiválót nyújtott mindenki, számolatlan szerzett labdából indíthattak gyors ellenakciókat a Csupics-tanítványok. Emellett támadásban is elképesztő dobóformát fogtak ki a lányok, a második negyed első négy percében mindössze egy rontott dobása volt a csapatnak.

A Nyíregyháza pontínségét Papp Klaudia hárompontosa törte meg, azonban ekkor már 48 hazai pont állt a 16-tal szemben. A parkettre visszakerülő Ambrus Szandra nagyon elemében volt, az ellenfél hármasára válaszolt, de a társak kiszolgálásában is jeleskedett. Félidőben 53-19-es, jelentős fölénnyel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

A harmadik negyed sem hozott változást, Baksa Bettina tempója után Nagy-Bujdosó Nóri volt eredményes kintről, azonban a nyomasztó fölény kissé el is bizonyította a csapatot. 57-27-nél időt is kért Sztevan Csupics, játékosai hirtelen, az összeszorgoskodott fölényük birtokában pontatlanságokat mutattak, de edzőjük szavaira jól reagáltak a lányok. Baksa Bettina, Nagy-Bujdosó Nóra és Ambrus Szandra támadásban ponttermelésbe kezdtek, azonban védő oldalon fáradtak a fejek és a lábak is. Az elzárások kommunikálásában akadtak főként hiányosságok, de az előny már jókorára duzzadt, a játékrész faultokkal és büntettőkkel pörgött le, majd zárult 71-40-nel.

Sztevan Csupics jobb védekezést kért, és meg is kapta. A több mint harmincpontos különbséget sikerült még feljebb tornáznia a hazai alakulatnak, amihez a védelem összeszedett asszisztenciája is kellett. Nagy-Bujdosó Nóra igazi vezérként állt a csapat élére, saját palánkja alatt blokkolt dobást, majd a túloldali sarokból szerzett duplájával gyakorlatilag véget vetett a mérkőzésnek.

A véghajrára jöttek a csereemberek mindkét oldalon. Az MTK Budapest oldaláról mindenképp kiemelendő Ruttner Réka negyedik negyedben nyújtott játéka. Az addig faultokat begyűjtő erőcsatár nagyon élt az utolsó percekben, pontok, lepattanók, blokkok fűződnek a nevéhez.

A hazai gárda kilencven pont fölé jutott, de a nyíregyiek is elérték végül az ötven pontot. Végeredmény: MTK Budapest-Nyíregyházi Kosársuli 91-52 (27-11, 26-8, 18-21, 20-12)

Csodás csapatjátékkal nyerte meg a döntő első meccsét az MTK Budapest. Ennek ékes bizonyítéka, hogy HAT játékos jutott tíz pont fölé, szemben a szabolcsiak két kiválóságával, akik mellé nem tudott felnőni szombat este más vendégjátékos.

51 százalékos mezőnymutató káprázatos dobóteljesítmény, főképp, ha ismét szembeállítjuk a Nyíregyháza 29 százalékával, akiknek a „lepattanócsata" jutott vígaszul, azt 36-42 arányban megnyerték.

Nem is lehet kiemelni senkit, olyan egységet alkotottak a lányok. Érdekesség, hogy egyetlen játékos próbálkozott tíznél többször a hárompontos vonalon belülről, ami újabb pazar jele annak, mennyire jól elosztották egymás között a labdákat és a vállalásokat a játékosok.

Ismét kalapot emelhetünk az egész szezon során kiválóan teljesítő MTK Budapest előtt, női kosarasaink egyetlen mérkőzésre vannak attól, hogy elérjék céljukat, amiért egész évben küzdöttek, az NB I-es indulást. Jövő szombaton a nyíregyházi visszavágón erre megvan az esélyük, már csak élni kell vele.

Szép volt lányok, irány az NB I!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!