Kézilabda
Szőke Szonja

Karate: a junior Európa-bajnok Jakubovics Dalma korosztályt váltott, célokat nem (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.01.06 Frissítve: 2022.01.05 Karate

Az MTK Budapest 17 éves junior Európa-bajnok karatékája, Jakubovics Dalma idén az U21-esek kontinensviadaláról is éremmel térne haza.

A 2020-ban Budapesten szerzett junior Európa-bajnoki aranyérmét már senki nem veheti el Jakubovics Dalmától. Ha valaki mégis megpróbálná, az nagy bátorságra vallana, tekintve, hogy a magyar karate egyik legígéretesebb versenyzőjéről van szó.

Az MTK Budapest nemsokára 18 éves kumités kiválósága tavaly sem tétlenkedett, sőt, a junior-világranglista élén zárt a 48 kilósok között. Évadbeli legnagyobb sikerét a nyári Karate1 Youth League korosztályos világkupa-viadalon érte el. A legrangosabb utánpótlás-sorozat második, porecsi állomásán ellentmondást nem tűrően küzdött a tatamin, erőfeszítéseinek pedig aranyérem lett a jutalma az 50 ország több mint 1500 karatékáját felvonultató seregszemlén. 

– Igazából ez volt az a verseny, amelyre erőnlétileg és mentálisan is a legjobb állapotban érkeztem – eleveníti fel a győzelmét Dalma. – Az elmúlt évben talán fejben fejlődtem a legtöbbet, és ez a meccsek közbeni koncentrációmon látszik. Porecsben is összeszedett voltam, így sikerült csúcsformában tatamira lépnem. Nagyon örültem az első helynek.

A tinédzser augusztusban, a tamperei korosztályos Európa-bajnokságon volt érdekelt, ám a kontinensviadal ezúttal nem a tervei szerint alakult, és az első mérkőzésén vereséget szenvedett. Dalma a juniorkorosztály és a 48 kilós súlycsoport címvédőjeként érkezett Finnországba, ahonnan az érem helyett újabb értékes tapasztalatokkal távozott. 

Természetesen szerettem volna kiemelkedően szerepelni, de most nem sikerült jól a verseny. Viszont igyekeztem tanulni a hibáimból, és jelenleg is azok kijavításán dolgozom. Mondhatni, magasra tettem a lécet a 2020-as junior Eb-arannyal, de nem érzem, hogy ez túl nagy nyomást gyakorolna rám. Akkor is úgy álltam a mérkőzésekhez, hogy ki akarom hozni magamból a legtöbbet, és most sincsen másképp.

Dalma az október végi Hungarian Openen kihozta magából a maximumot, hiszen megint aranyérmet nyert, de már az U21-esek 50 kilós mezőnyében. Abban a korosztályban és súlykategóriában, amelyben a következő fő versenyén, a februárról júniusra halasztott prágai kadét, junior és U21-es Európa-bajnokságon is láthatjuk majd – amennyiben a járványhelyzet engedi. 

– Az idén már az U21-esek között versenyzem, és a legnagyobb különbség az a juniorhoz képest, hogy itt háromperces a meccs, míg ott csak kettő volt. Furcsa volt átállnom, de idővel belejöttem. A Hungarian Open előtt két versenyen is indultam mínusz ötvenben, így ott már mindent megszokottnak éreztem. Az előző évem összességében jól sikerült, és örülök, hogy kvalifikáltam magam az U21-es Eb-re. Prágában nem is lehet más a célom, minthogy éremmel térjek haza.

Hogy a sokra hivatott karatéka elérje a céljait, abban ösztönző közeg segíti. A Fischer Mihály vezetőedző felügyelte MTK-műhelyben az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor mellett a legreményteljesebb hazai női versenyzők (mint például az U21-es Európa-bajnok Baranyi Zsófia, a junior Európa-bajnok Ilankovic Aleksandra vagy a fiatalabbakat képviselő, juniorok között Budapest Open-győztes Fleischer Dóra) körében végezheti a felkészülését.  

– Nagyon inspiráló, hogy az MTK-ban ilyen társak vesznek körül az edzéseken. Mindenkitől lehet valamit tanulni, de a legjobb talán az, hogy együtt tudunk fejlődni és együtt örülünk a sikereknek.

(Forrás: utanpotlassport.hu) 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!