Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Kajak-kenu: „Minden biztosítva van a sikerhez” – Korisánszky Dávid

Publikálva: 2021.05.02 Frissítve: 2021.05.02 Kajak-kenu

A februárban klubunkba igazoló, világbajnoki bronzérmes kenust, Korisánszky Dávidot faggattuk az első benyomásairól, a felkészülésről, valamint idei céljairól.

– Minek köszönhető, hogy a klubunkat választottad?

– Tavaly a magyar bajnokság környékén merült fel bennem a gondolat, hiszen a Honvéd nem tudott velem hosszabbítani. Év végén leültünk Balázs Péterrel megbeszélni a lehetőségeket, és hamar meg is egyeztünk. Mindenben segítséget tud nyújtani az egyesület, ezért is esett rá a választásom.

– Mivel keltette fel a figyelmedet az MTK Budapest?

– Évek óta látni, milyen komoly műhely lett az MTK-ból. A versenyzők nyugodtan tudnak készülni, stabil az anyagi háttér, és az utánpótlás-sportolók is kitűnő eredményeket hoztak. Biztosítva van minden, amire szükség lehet.

– Milyen volt az első pár hónap?

– Teljesen jól alakult, de tudtam, mire számíthatok és hova érkezem, hiszen jártam már a vízitelepen.

– Milyen az összhang a csapattal?

– Abszolút jó a hangulat, jók az edzések. Nagyon sok a tehetséges fiatal, tényleg látszik, hogy sikerre éhesek, de még fontos számukra, hogy tapasztalatot szerezzenek.

– Hogy sikerült a felkészülés? Milyen formában vagy?

– Tavaly év végén átestem a koronavíruson, sajnos elég sok idő, öt hét után tudtam negatív tesztet produkálni. December elején kezdtem el a felkészülést, úszóedzéssel. Alapvetően Verrasztó Dávidot meg tudnám szorongatni vegyesen, de akkor három hosszt is alig tudtam leúszni. Nagyon visszaesett akkor a teljesítményem, kellett egy hónap, hogy visszanyerjem a formám. Szigorú vagyok magammal, el kellett engednem, hogy a rekordokat hajtsam. Január, február környékére már visszaállt az erőállapotom a normális állapotba, tavasszal pedig jöttek a hosszú evezések, utána pedig az iramedzések. Dunavarsányban két hetet edzőtáboroztunk, ami szintén hasznos volt. Ki tudtam hozni a maximumot ebből az időszakból, bizakodó vagyok a szezonnal kapcsolatban.

– Milyen versenyek várnak rád?

– Az olimpiai pótkvalifikációs válogató az első, utána lehet kvótát szerezni az olimpiára, de lesz Európa-bajnokság, világbajnokság és világkupa is. C1 1000 méteren fogok indulni, ha a papírformát nézzük, nem én vagyok a legesélyesebb, hiszen a tavalyi évem nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.

– Hogyan lehet kijutni a világbajnokságra és az Európa-bajnokságra?

– Az Európa-bajnokságra május végén lesz a válogató, míg a vb-re júliusban és augusztusban lehet biztosítani a helyet. Egyéniben és csapatban is szeretnék kijutni.

– Sokáig fent kell tartani a csúcsformát ezek szerint.

– Igen. Ez mind az edzőknek, mint nekem nagyon nehéz feladat lesz, lehet hogy az Európa-bajnokság után be kell iktatni egy hét szünetet. Hosszú szezon elé nézünk, nem lennék az edzők helyében, hiszen mentálisan és fizikailag is egyben kell lennünk. Bízom benne, hogy meg tudjuk oldani, én tenni fogom a dolgom.

– Hogy zajlanak az utolsó edzések a versenyszezon előtt?

– Ilyenkor már csak az edz kőkeményen, aki pánikol. Aki az előző hónapokban nem dolgozott eleget, annak most már késő. Én becsületesen dolgoztam a felkészülés során, még most is fenntartjuk a megfelelő pulzusszámot, hogy ne üljön le a testem, ne érjen sokkhatás a versenyeken. Húsz éve benne vagyok a sportban, tíz éve járom a világversenyeket, tehát érzem, hogy mikor kell picit visszavenni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!