Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Isten éltessen!

Publikálva: 2020.03.12 Frissítve: 2020.03.12 Vívás – kard

Horváth Zoltán 83 éves.

Ma, azaz március 12-én csütörtökön ünnepli 83. születésnapját kiváló kardvívónk, Horváth Zoltán. Először is: szép kor, meg kell becsülni a mai viszontagságos időkben. De még inkább meg kell becsülni az ilyen egyéniségeket, akik ennyi dicsőséget szereznek hazájuknak, klubjuknak. Horváth Zoltán sokat szerzett: ami az aranyakat illeti, olimpiai bajnok csapatban, világbajnok egyéniben, háromszoros világbajnok csapatban, ifjúsági világbajnok egyéniben, háromszoros magyar bajnok csapatban; ami az ezüstöket, olimpiai második egyéniben, kétszeres világbajnoki második csapatban, kétszeres ifjúsági világbajnoki második egyéniben, kétszeres bajnoki második egyéniben; ami a bronzokat, kétszeres egyéni világbajnoki harmadik, világbajnoki harmadik csapatban, kétszeres bajnoki harmadik egyéniben, szülővárosa, Balatonfüred díszpolgára, az MTK örökös bajnoka.

De ezek csak címek, nem adják vissza az embert magát.

Például hogy fontos állomás az életében Kecskemét is, ahonnan a szülei származtak, ahol iskolába járt és ahol elkezdett vívni, fontos állomás a Vasas is, ahol fővárosi karrierje kezdődött, a Vörös Meteor, ahol kiteljesedett, fontos állomás Chile, Görögország és Olaszország, ahol edzősködött, és fontosak a bélyegek – no nem mint állomás, hanem mint hobbi, meglelte tehát a pást után is a szenvedélyét. Ez sem mindennapos, elvégre bőven van példa arra, hogy az élsportoló pályafutása befejeztével nem találja a helyét a világban. Pláne, ha pályafutása kényszerből fejeződik be vagy megtörik, mondjuk idejekorán egy sérülés miatt: márpedig Horváth Zoltánnal ez történt, 1964-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, ami után visszaküzdötte magát, de a baj pályafutása csúcsán érte, két évvel első és utolsó egyéni világbajnoki címét követően. Azért így is ráhúzott még hét évet.

Egyéniség volt, de csapatban is sokra vitte. Nagyon jó keze volt, a magyar kard legnagyobbjai méltó utódának tartották. Az is lett – de talán kis szerencsével még ennél is többre vihette volna. Igaz, akkor már mint a 60-as évek kardkirálya tartanák számon. Az MTK-nak így is ő volt a 60-as évek kardkirálya.

Isten éltessen!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!