Tenisz
Fucsovics Márton

Inkább székely, mint magyar vagy román

Publikálva: 2014.12.13 Frissítve: 2014.12.13 Sísportok

A téli időszakban ritkul az MTK-s szurkolni való, bár a teremsportok uralják majd a terepet, az ünnepek alatti rövid pihenőtől eltekintve. Így nem csoda, de talán amúgy sem, ha a figyelem az alpesi síző Miklós Editre koncentrálódik. Talán, nem ismerjük őt eléggé.

1988. március 31-én, született Csíkszeredán.

Román színekben kezdett versenyezni. 2004-től szerepelt junior-világbajnokságokon, ahol lesiklásban 2007-ben hatodik, 2008-ban ötödik volt. 2008-ban kombinációban 10., Super G-ben 13. helyezést ért el.

2005 decemberében indulhatott először Világkupa-versenyen. 2009-ben már a felnőtt-világbajnokság következett. Itt lesiklásban és SuperG-ben is a 18. helyen ért célba. 2010-ben lett az olimpikon, de a lesiklásban kiesett és meg is sérült. Román színekben három alkalommal szerzett Világkupa-pontot.

Miklós Edit, aki saját bevallása szerint „inkább székely, mint román vagy magyar”, 2010. november 3-án magyar állampolgárságot kapott, és ezzel a FIS szabályzata szerint a legfontosabb feltétel már fennállt ahhoz, hogy az alpesi síző országot válthasson. Ez azonban nem ment könnyen, mivel akadályt görgetett a román fél, amely nem akarta elengedni versenyzőjét. A FIS ezekben az ügyekben rendszerint a megegyezést szorgalmazza, ám a 2008-ban megváltoztatott alapszabályába rendkívüli körülményként belefoglalta, hogy ha valaki nemzetiségének megfelelően vált országot, akkor nem szükséges az eredeti ország szövetségének beleegyezése, a FIS saját hatáskörben dönthet a nemzetközi rajtengedély kiadásáról. A magyar szövetség ebbe kapaszkodva lobbizásba kezdett, és két és fél hónap elteltével, 2011. január 17-én jelenthette be a sportdiplomáciai sikert.

Inkább székely, mint magyar vagy román

Az országváltás azonban azzal is járt, hogy Miklós Edit addig elért eredményeit törölték, mivel a román szövetség nem adott ki „zöld kártyát”. FIS-pontok nélkül a Világkupa versenyein nem indulhatott el, így a magyar szövetségnek (MSÍSZ) olyan versenyeket kellett keresnie, amelyeken Miklós Edit még a kvalifikációs határidő lejárta előtt kiharcolhatja a vb-szereplés jogát.

2011-ben, a németországi Garmisch-Partenkirchenben rendezett világbajnokságon szuper kombinációban 23., szuper-óriásműlesiklásban 31. helyezést érte el. A 2012. január végén St. Moritzban Világkupa-versenyen 30. lett kombinációban, és szerezte meg a magyar alpesi szakág első női pontját. 2012 decemberében a kanadai futam két lesikló versenyén 30. és 26. helyen értékelték, ezzel hat Világkupa-pontot gyűjtött.

2013 novembere óta az MTK sportolója. Decemberben a Val d'Isere-i lesikló világkupa futamon 12. helyezett volt.

A 2014-es Téli Olimpián 7. helyezést ért el lesiklásban, ami az összes sí szakágat tekintve minden idők legjobb magyar olimpiai eredménye. 2014. március 2-án a svájci Crans Montana-i Világkupa-versenyen ötödik helyezést ért el lesiklásban. 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is az év sízője.

A 2014-15-ös szezont a kanadai Lake Louis-ban 25. helyezéssel és 6 Világkupa-ponttal kezdte. Következő versenye a francia Val d’Isere-ben december 17-én kezdődő viadal lesz, ahol lesiklásban és SzuperG-ben áll rajthoz.

Fotó: miklosedit.com

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!