Atlétika
Moravcsik Angéla

Hivatalos: elhalasztják az olimpiát

Publikálva: 2020.03.24 Frissítve: 2020.03.24 MTK Budapest

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Japán miniszterelnöke kedd reggel konferenciabeszélgetést tartott, amelyen a koronavírus-járvány miatt a nyári olimpia megrendezésének lehetőségeiről egyeztettek, és végül a halasztás mellett döntöttek.

Eddig tudták tartani a frontot a szervezők, vagyis a japánok és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a helyzet immár tarthatatlanná vált, mert több jelentős sportnemzet is jelezte a napokban, hogy ha az eredetileg tervezett időpontjában, vagyis 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik meg az ötkarikás játékokat, ők nem vesznek részt rajta. Az ok természetesen az egész világot érintő koronavírus-járvány, amely bár Kínában már lecsengőben van, máshol még növekvő tendenciát mutat, ami miatt már eddig is sok kvalifikációs versenyt kellett lemondani, arra pedig semmi garancia nincs, hogy négy hónap múlva biztonságos lenne egy ekkora volumenű sportesemény megtartása.

Abe Sinzo, Japán miniszterelnöke és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke kedden közös közleményben jelentette be, hogy a tokiói nyári olimpiát elhalasztják. Hogy mikorra, arról még nincs döntés, de a szervezők szeretnék az eredeti időponthoz képest legkésőbb egy éven belül megtartani. A határozat természetesen a paralimpiára is vonatkozik. A NOB első embere a sportolóknak írt vasárnapi levelében még úgy fogalmazott, a következő négy hétben hozzák meg döntésüket arról, lesz-e olimpia idén nyáron. Nos, nem kellett négy hét a helyzet teljes kiértékeléséhez, csupán két nap, és máris itt a halasztásról szóló hivatalos határozat:

https://www.olympic.org/news/joint-statement-from-the-international-olympic-committee-and-the-tokyo-2020-organising-committee

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!