Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Győzelem a „rangadón"

Publikálva: 2016.03.20 Frissítve: 2016.03.20 Kosárlabda női

Nyíregyházi Kosársuli-MTK Budapest 58-78 (12-16, 14-24, 12-25, 20-13)

Célegyenesre fordult a női kosárlabda Amatőr NB I  alapszakasza, az MTK Budapest női csapata a 17. fordulóban Nyíregyházára utazott. A tabellát pontveszteség vezető városmajoriak, a hazai környezetben eddig veretlen, második helyezett Nyíregyházi Kosársuli vendégei voltak.

Vasárnap délelőtt gördült ki a kék-fehérek busza a Városmajori Kosárcsarnok elől, a hosszúra nyúlt úton mindenki kellőképp rápihenhetett vagy épp felpöröghetett a bajnoki rangadóra, amelynek temperamentumáról már útközben lehetett anekdotázgatni.

Ugyanakkor Sztevan Csupics jókedvében még azon is tudott viccelni, hogy egy-egy mérkőzés előtt milyen drukk van még mindig benne, több, mint húsz év edzői tapasztalatával, naná, hogy nem komolyan gondolta!

Baksa Bettina, Jankó Flóra, Ambrus Szandra, Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Niki szállt harcba kezdőként, a találkozó pedig hazai fölénnyel indult. Ez azonban mindössze 3-0-ig tartott, innen 8-0-ás szériát futottak a lányok. Furcsán hangzik – van is benne némi utalás – de a három perc alatt három csapatfaultot gyűjtő fővárosiak, többek között kitűnő védekezésüknek is köszönhették, hogy elléphettek szabolcsi vendéglátóiktól.

Nagy-Bujdosó Nóri hárompontosát, középtávoli követte, 13-5-re sikerült is megugrani, az első negyed viszont ettől kezdve nyíregyházi fölényt hozott. A rutinos center, Farkasinszki Orsolya vezetésével négypontosra csökkentették a különbséget a hazaiak.

Óriási lendületett vettek az MTK Budapest kosaras hölgyei a második negyedben, Jankó Flóra és Nagy-Bujdosó Nóra vezérletével 14-24 állt az eredményjelzőn, valamint a játékrész fele alatt öt nyírségi csapatfault is. Védekezésben kivétel nélkül mindenki extrát nyújtott, a padról beszállókat is beleértve. Ambrus Szandra - első - triplájával 24-34, továbbá, először a meccsen tízpontos differencia alakult ki, amely a félidei nagyszünetre 14 lett.

A fordulást követő harmadik negyed hozta a legjobb játékot, továbbá a legnagyobb fejtörést is az MTK Budapest szerb trénerének, Sztevan Csupicsnak. Baksa Bettina, Jankó Flóra és Turóczi Niki is 3 faulttal kellett, hogy folytassa a játékot, center poszton Szabó Vivi váltotta is, az addig Farkasinszki Orsolyát remekül hatástalanító Turóczi Nikit.

A legkülönfélébb pontokat szerezték a lányok, Baksa Bettina betörés után ziccerből, Ambrus Szandra – másodszor – távolról, majd faulttal együtti tempóból volt eredményes. Eközben védekezésben sorra osztották a blokkokat, nem egyszer a támadóideje is teljesen elfogyott a hazai Kosársuli játékosainak. Mindössze három perc telt el a harmadik negyedből, mikor húsz pontosra hízott a különbség, a korábban még megremegő, ideges kezek egyértelműen a múlté lettek.

A játékrész folytatásában stagnált a különbség, nem így a szabolcsi szurkolótábor, akik egyre csak dühösebb megjegyzésekkel vettek tudomásul bizonyos bírói ítéleteket, holott Ambrus Szandra szorult a negyed derekán orvosi segítségre. 38-65-ös MTK Budapest vezetéssel indult a záró etap.

Zónavédekezésével sikeresen zavart keltett Sztevan Csupics gárdájának fejében a Nyíregyháza, egymás után két támadás zárult eladott labdával, majd a hazaiak másik kiválóságának, Papp Klaudiának köszönhető kosarakkal. Joggal jött az időkérés a vendég kispadról, amely után konszolidálódott a helyzet, bár a korábbi, húsz pont fölötti előny jócskán lecsökkent, mondanunk sem kell, hogy a nyíregyi szurkolók legnagyobb örömére.

Nagy-Bujdosó Nóri remekül irányította – magas pozícióból is – a csapatot, ápolásból visszatérve Ambrus Szandra pedig előbb harmadik, majd negyedik hármasát süllyesztette el a hazai gyűrűben. 52-77-es állásnál, alig pár perccel a vége előtt Papp Klaudia még minden mérgét beleadta utolsó hármasába, a vége azonban kereken húszpontos különbségű kék-fehér győzelem lett.
Sztevan Csupics a mérkőzést követően értékelte a látottakat:

– Azt kértem a lányoktól, hogy ne legyen igazi rangadó a mai meccs, próbáljunk simán nyerni. El kellett volna húzni az első negyedben, ami nem igazán sikerült, de ki kellett ismernünk a bírói attitűdöt is, amellett, hogy feltörjük az ellenfelet. Védekezésünk ismét remekelt, ami után jöhettek a leindításaink is. Összességében nehéz, de jó meccsen vagyunk túl. Ambrus Szandrát külön is kiemelném, remélem nem ez volt az utolsó meccs, amit ilyen szinten játszott, a játék minden szegmensében nagyon elégedett voltam vele. Bízom benne, hogy az A-csoportban jövőre hasonlókat láthatunk tőle.

Nem érdemtelenül kapta meg edzője dicséretét az MTK Budapest bedobója, Ambrus Szandra 28 pontjával a teljes mezőny legeredményesebbje lett, de 6 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 5 lepattanó és 4 szerzett labda egészen penetráns. Nagy-Bujdosó Nóra dupla-duplája 18 pont 12 lepattanó eredményeként jött ki, amely mellé 5 assziszt is társult. Igazán jó játékot hozott mindenki, még a nullapontos Szabó Bettina is kiemelendő, aki védekezésben egészen kivételes teljesítményt nyújtott.

Egyetlen mérkőzés maradt hátra az alapszakaszból, pénteken Szolnokra látogat az MTK Budapest, ahol bebiztosíthatjuk a hibátlan mérleget, majd jöhet a rájátszás. Jelen állás szerint – a keresztjáték szabályait követve – a nyugati csoport negyedik helyezettjével, a BKG DSE csapatával kerülünk össze, két nyert meccsig tartó párharcban, a folytatásról talán ezt követően érdemes majd beszélni.

Hajrá lányok, így tovább!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!