Atlétika
Vári Péter

Fogcsikorgatva, de megvan a tizedik

Publikálva: 2016.01.17 Frissítve: 2016.01.17 Kosárlabda női

2016-ban először játszottak bajnoki mérkőzést az MTK Budapet női kosárlabdázói. Sok még a kérdőjel, a téli szünet nem kimondottan jótékony hatása továbbra is tapasztalható, de lépésről lépésre nyerik vissza formájukat a lányok.

Egy hét telt el a Hepp Kupa négyes döntője óta. Akkor, izzadságszagú döntő után kupagyőzelemről, valamint újévi formahanyatlásról is írhattunk. Nem csoda, hogy számos kulcskérdés felvetődött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elleni, tízedik bajnoki mérkőzés előtt. Sztevan Csupics együttesébe nem fért be ezúttal Jankó Flóra, a junior csapattal pénteken és szombaton is mérkőzést játszó válogatott játékos pihenőt kapott. Ugyanakkor már kényszerűség miatt nem tudott pályára lépni Baksa Bettina és Szabó Vivien sem. Utóbbi térdsérülésből lábadozik, előbbi kisebb lábfájdalmak miatt nem lépett pályára vasárnap.

A személyi kérdéseken túl, a csapat újabb formába lendülése, a lányok játékának ősszel tapasztalt régi elemeinek visszatérése, Ruttner Réka folyamatos beépítése egyaránt feladat volt az amatőr liga két fővárosi együttesének találkozóján.

A hiányzóknak megfelelően, ezúttal a Szabó Bettina, Ambrus Szandra, Suppán Anna, Nagy-Bujdosó Nóra, Turóczi Niki kezdő ötössel kezdett Sztevan Csupics, aki minden bizonnyal magabiztosabb fellépésre számított.

Rémálomszerű kezdést produkáltak a lányok, hat mezőnykísérletből egyszer sem sikerült betalálni, de védekezésben is nehezen tudtak lendületbe jönni a kékmezes vendégek. Komoly fejtörést jelentett a lényegesen alacsonyabb szerkezetű ellenfél, akik mozgékonyságban felvették a versenyt az MTK Budapest játékosaival. 6-0-ás hazai futás után, Nagy-Bujdosó Nóri gólpassza, majd 2+1-e jelentett kapaszkodót a csapatnak, amire azonban hazai oldalról is érkezett válasz. Nóri ismét faultot tudott kiharcolni a festékben, amit aztán büntetővel tetézhetett. Azonban a hazai gyűrűvel meggyűlt a lányok baja, két perccel a negyed vége előtt 16-12 állt az eredményjelzőn, ettől láthatóan meglepődtek az MTK Budapest kosárlabdázói.

A sok hibával tarkított első negyed végén érkezett Sztevan Csupics első cseréje, Ruttner Réka váltotta a csapat irányítóját, Szabó Bettinát. A csapat szerb trénere, az ellenfél alacsony szerkezetére, három magas posztú játékossal válaszolt. Úgy tűnt be is válik a terv, Turóczi Nikit egymás után kétszer is sikerült a festékben jól megjátszani, ezzel a négy ponttal feljebb is kúsztak a lányok, mégis hátránnyal pihenhettek. Az idei szezonban először vesztettek első játékrészt az MTK Budapest kosaras lányai.

Zónavédekezésre váltva, próbálta csökkenteni kapott pontjait a vendég gárda, ami a második negyedben eredményre is vezetett. A védelem stabilizálása, illetve a lányok tűzbe hozatala révén a támadójáték is némiképp megélénkült. Hibák ekkor is becsúsztak a játékba – mely alól a játékvezetők sem voltak kivételek – de a hazai csapat lendületének lankadása, a Csupics legénység fordítását is jelentette. A 23-15-re megnyert negyed volt az első fordulópont a játék képében, az eladott labdák, véleményes, buta faultok ellenére is, látványosan sikerült az alacsonyabb átlagmagasságú ellenfél méregfogát kihúzni. Fordulásnál a négypontos előny már az MTK Budapest neve mellett állt.

A harmadik negyed ismét reformokat hozott védekezésben. A zónát feladva emberfogásra váltottak a lányok, melyben kulcsszerepet kapott Kuller Viol, aki agresszíven védve a periméter játékosait, megálljt parancsolt a hazai akcióknak. Egymás után kétszer is lejárt a Közszolgálati Egyetem csapatának támadóideje.

Kevés szó esik a kosárlabdázásban a kommunikáció fontosságáról – talán mert mindenki magától értetődőnek tekinti – a védelem helyreállásának másik kulcsa azonban ez volt. Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Niki a palánk alól tökéletesen irányították a többieket, mikor, melyik szituációban hogyan mozogjanak a saját térfélen. Hála a jól záró védekezésnek, a lányok el tudtak lépni ellenfelüktől, 21-9-es harmadik negyedet zártak.

Az utolsó negyed azonban – az előny ellenére – töréspontnak számított, hiába jó a védekezés, ismét pontatlanul céloztak Sztevan Csupics tanítványai. Büntetők, egészen közeli kísérletek maradtak ki, amik vélhetően a fáradtságnak is köszönhető. Összesen HÉT játékost rotált a találkozó alatt az MTK Budapest szerb edzője. A megingó kezek újabb szoros negyedet eredményeztek, a negyedik negyedet mindössze egy ponttal nyerték a kék-fehérek.

Bizonyos szempontból azt kaptuk, amire számítottunk, Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Niki teljesítménye mindenképp megsüvegelendő, Nóri 14 pontot, 7 lepattanót, 5 gólpasszt jegyzett, míg Niki 24 pontja mellé szedett 8 pattanót. Ugyanakkor fizikai fölényük így sem érvényesült kellőképp. 42-27-es lepattanó számottevő különbséget mutat, ami rávilágít a támadások pontatlanságaira is. Érdekesség, a 42 vendég lepattanóból 21 támadó volt.

Másrészről két-három kulcsember kiesése jól látható zavart is okozott, pótlásuk mind pontok, mind pszichés szinten úgy tűnt gondot jelent. A csapat játékának sebessége is egyelőre még ködbe vész, kitapintható egyfajta törekvés az akciók gyorsítására, kérdés egyénileg mennyire alkalmasak jelenleg erre a lányok. Valószínűleg az újabb bajnokik meghozzák majd a fejlődési lehetőségeket, eztán pedig a kérdésekre is megkapjuk a válaszokat.

Hajrá lányok, így tovább!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!