Atlétika
Nemes Rita

Feljutni könnyebb a csúcsra, mint ottmaradni

Publikálva: 2015.12.08 Frissítve: 2015.12.08 Sísportok

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Sí Szövetség. Ennek keretében beszámoltak Miklós Edit első világkupa-hétvégéjéről is.

Az eseményen jelen volt – többek között – Miklós Edit és Kapitány Ildikó, a szövetség főtitkára, aki így kezdte:

– Alpesi számokban és sífutásban idén nem rendeznek világbajnokságot, ezekben a szakágakban versenyzőink VK-futamokon indulnak, fiataljaink pedig az ifjúsági olimpiára készülhetnek.

A főtitkár után, Miklós Edit számolt be az elmúlt napokról. Alpesi sízőnk elmondta, hogy a mindkét lesiklószámban elért 22. hely, a legjobb, az eddigi VK-szezonkezdések közül, ezzel mindkét futamon pontot szerzett. Úgy érzi, jól indult számára az idény, majd így folytatta:

– Az első futam szolidabb volt, kevesebb hibával, a második viszont agresszívabb, verekedősebb menet, több gonddal. Ha hibákkal is ilyen eredményt értem el, akkor nélkülük simán pódiumra állhatok. Ez olyan sport, ha az első harmincba kerülsz, attól kezdve, egyszer lehetsz harmincadik, máskor meg dobogóra állhatsz. Ezért szép, ezt szeretem benne. A második futamban az erőmnek köszönhettem, hogy az ugrató után talpon tudtam maradni. A zárószámom, a Super-G már nem sikerült olyan jól, mint elterveztem, nem volt hibátlan menet, sajnos a magas rajtszámom miatt, ott nehezebb előrejutni. Azért kell majd egyéb versenyeken pontot gyűjtenem, hogy ebben számban is nagyobb eséllyel indulhassak.

Elmondta még, sokat számít a jó kezdés, ami a kiválóan sikerült felkészülésének tudható be. Megemlítette, hogy pár napot most itthon töltenek, majd indulnak tovább a következő világkupaversenyre, a franciaországi Val d’Isère-be, ahol december 18-19-én rendezik a következő VK-futamokat. Jó emlék Editnek ez a helyszín, itt indult élete első világkupáján, és jobban is fekszik neki ez a pálya. A mezőnnyel kapcsolatban megemlítette, hogy a többi versenyző sem alszik, rengeteg fiatal került fel, többen pedig abbahagyták, de a versengés ugyanolyan kemény maradt. 

– Tavaly nem sikerült jó eredményt elérnem Franciaországban, mégis szeretem ezt a pályát is, olyan helyszín, ahol jól lehet menni, azon leszek, hogy sikerüljön. Feljutni könnyebb a csúcsra, mint ottmaradni. Ahhoz, hogy ez sikerüljön még többet kell dolgoznom, mivel idén is magasra állítottam a lécet. Tavaly megvolt a harmadik hely, idén jöhet a második, és az első is.

Edit kiemelte még, hogy az egész szezonban egyenletes, konstans szezont akar futni, olyat, hogy lehetőség szerint minden futamon pontot tudjon szerezni, nemcsak lesiklásban, hanem super-G-ben is.

– A szezon végén az első tizenötbe akarok kerülni. Mindig lehet fejlődni, mindig vannak apróságok, amiket jobban lehet csinálni. Jó lenne, ha a következő szezon előtt északra tudnánk menni, hogy hamarabb felvegyem a ritmust, többször érezzem azt a lüktetést a rajt előtt. Hosszú a nyár, nehéz visszaszokni a versenyszezonra – zárta gondolatait kiváló sízőnk.

Zárásként nemes gesztus következett. Azt mindenki tudja, hogy Edit mennyire szívós és kitartó, de azt talán kevesebben, hogy  fogékony a hátrányos helyzetűek, és az elesettek iránt is, különösen igaz ez a gyerekekkel kapcsolatban. A közmédia „Jónak lenni jó” elnevezésű, jótékonysági kampányához is azonnal csatlakozott, mivel idén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatásához gyűjtenek felajánlásokat. A szervezet irodavezetője, Molnár Márta ünnepélyes keretek között vette át Miklós Edittől azt a „9”-es rajtszámú felsőt, melyben alpesi sízőnk Kanadában versenyzett, és egy piros-fehér-zöld színű magyar válogatott sísapkát is.

Fotó: Agence Zoom, Facebook/Miklós Edit

 


 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!