Vívás – kard
Szatmári András

Evezés: „Jól kezdődött, de felemásan alakult az év” – Székely Balázs

Publikálva: 2024.01.08 Frissítve: 2024.01.08 Evezés

Evezősszakosztályunk vezetője, Székely Balázs értékelte a 2023-as évet, de azt is elmondta, mit vár 2024-től.

– A legjobb eredményünket az év elején értük el, ugyanis Szabó Márton aranyérmet szerzett az ergométeres Európa-bajnokságon, ami óriási büszkeség egyesületünk számára. Nagyon jól indult tehát az esztendő, ami ezután picit felemásra sikeredett – kezdte szakosztályvezetőnk. – Bácskai Máté – aki Szabó Mártonnal egy hajóban szokott evezni – külföldön készült egyetemi tanulmányai keretében, így kevesebbet tudott Marcival együtt készülni. Ennek ellenére márciusban sikerült hazai versenyt nyerniük, tehát látszott, ígéretes a páros, majd a válogatót is megnyerték. Az Európa-bajnokságon a 17. helyen zártak annak ellenére, hogy nagyon keveset tudtak készülni. Ezután sajnos nem utazhattak a világbajnokságra. Úgy érzem, hogy a Magyar Evezős Szövetség döntései nem voltak jó hatással a srácok teljesítményére, ami megnehezítette a dolgunkat. Márton és Máté ezután a csengdui egyetemi világbajnokságon a hatodik helyet szerezte meg, ami megint azt mutatja, remek párosról van szó. Bácskai Máté az egyetemi Európa-bajnokságon szerzett bronzérme, valamint a Wörthi-tónál rendezett hosszútávú versenyen szerzett aranyérme is rendkívül értékes.  Galambos Péter Európa-bajnoki hetedik, illetve a világbajnoki ötödik helyezése mindenképpen örömteli. A kontinensviadalon technikai problémák voltak a hajójával, míg a világbajnokságon sajnos a legrosszabb pályát kapta a fináléban, így különösképp figyelemre méltó, hogy az ő nevéhez fűződött a legjobb teljesítmény a magyar válogatottban.  

Balázs ezután a női szakág szereplésére is kitért:

– Gadányi Zoltána edzőként kezdett el dolgozni nálunk, miután abbahagyta az evezést. Az országos bajnokságon úgy döntött, elindul, és három bronzérmet is szerzett, így meggyőztük, hogy a 2024-es Európa-bajnokságra, valamint az olimpiai pótkvalifikációra kezdjen el készülni. Jelenleg Polivka Dórával edz, és eddig ígéretes a közös munka, hiszen Zoltána is megnyerte a Wörthi-tavi hosszútávú versenyt. Az ifik is szép eredményeket jegyezhettek fel: a négyest és a nyolcast is sikerült megnyerni az országos bajnokságon, utóbbit több serdülővel, ami kiemelkedő eredmény. A nyolcas azért is fontos, mert az mutatja igazán a klubunknak az erejét. Bagdács Szonja és Szente Dóra a Jeunesse-kupán két bronzérmet is szerzett négyesben, ami szintén sokat ér, hiszen ez az Európa-bajnokság és a világbajnokság után a harmadik legrangosabb verseny. Balázs Szonját is kiemelném, aki elsőéves U23-asként kijutott a világbajnokságra, és ösztöndíjjal Los Angelesben folytatja tanulmányait.

A szakember a jövő évről így nyilatkozott:

– Itthon rendezik az Európa-bajnokságot és a pótkvalifikációt, tehát fontos év lesz. Galambos Péter is gőzerővel készül ezekre a versenyekre, és bízom benne, hogy pályafutása megkoronázásaként jó eredményt tud elérni hazai pályán. Reméljük Peti mellett Gadányi Zoltána, Szabó Márton és Bácskai Máté is ott lehet, és jól teljesít. 2024-ben tovább próbáljuk növelni a létszámunkat, igyekszünk toborozni, hogy biztosítva legyen az utánpótlásunk, de elsősorban ifiben, U23-ban és felnőttben várok kiemelkedő eredményeket az évben. Az evezőstelepünket is lépésről lépésre fejlesztjük, csinosítgatjuk, ahogy azt eddig is tettük, de az eszközeinket is fejleszteni szeretnénk. Nemrég csatlakozott hozzánk Szabó Dorka, illetve Elekes Zsófia, akik utánpótláskorosztályban meghatározó tagjai lesznek egyesületünknek, míg az U23-as korosztályban Ujhelyi Mihály is klubunkba igazolt, akitől szintén sokat várunk.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!