Tenisz
Gálfi Dalma

Elmaradt a pontszerzés

Publikálva: 2016.02.28 Frissítve: 2016.02.29 Sísportok

Szombaton szuper-óriásműlesiklásban versenyzett Miklós Edit a világkupa-sorozat andorrai állomásán.

Az andorrai helyszínen először rendeztek gyors versenyszámban futamot. Eddig ugyanis csak a technikai világkupa versenyeknek – szlalomnak és óriásműlesiklásnak – adott otthont a Soldeu-i sícentrum.

Nem indult zökkenőmentesen a szombati szuper-G verseny. Az erős szél és a hóesés miatt ugyanis a szervezők nem tudták a pályát alkalmassá tenni a futam kezdetéig, így három órával elhalasztották a rajtot. Délutánra a pályamunkásoknak sikerült eltakarítaniuk a havat a pályáról, így minden készen állt a verseny lebonyolítására.

Miklós Edit eddig még nem sízett Andorrában, de mindig ösztönzi, ha új pályán versenyezhet. Múlt vasárnap, a La Thuile-i szuper-óriásműlesikló futamot nem tudta befejezni, ezért is volt benne a megszokottnál is nagyobb bizonyítási vágy, hogy becsússzon a legjobb harmincba.

Olimpiai hetedik helyezett sízőnk, ötvennégyes rajtszámmal vágott neki a pályának, mely meglehetősen sok kihívást tartogatott a versenyzőknek. Ráadásul mire Edit elrajtolt, már romlottak a látási viszonyok is, az erős havazás miatt. Ennek ellenére a távot kiegyensúlyozott tempóban tette meg, csupán kisebb rontáson múlt a pontszerzés.

A szakági élmezőny legjobb sízői közül senki sem végzett dobogós helyen, a TOP 10 közé is csak a német Viktoria Rebensburgnak sikerült bekerülnie. A szuper-G ranglistát vezető Lindsey Vonn, a felső szakaszt a legjobb idővel tette meg, majd a középső szakaszon elesett, és lábsérülést szenvedett. Az amerikai síző balesete miatt hosszú ideig állt a verseny. Aztán következett a svájci Lara Gut, aki csak a tizenhatodik helyen ért célba. A versenyt az olasz Federica Brignone nyerte.

Az MTK Budapest alpesi sízőjének az idei szezonban eddig kétszer sikerült a pontszerzés szuper-óriásműlesiklásban. Jelenleg negyvenkettedik a szakági ranglistán, összetettben pedig a harmincnyolcadik helyen áll.

– Nehéz feltételek között kellett helytállnom, ami a körülményekhez képest sikerült. A pálya jó volt, és tetszett a vonalvezetése is, de folyamatosan havazott – a tizedik rajtszám után –, ami a látási viszonyokon sokat rontott. Ennek ellenére igyekeztem tartani a sebességemet, de a középső szakaszon kicsúsztam a friss hóba, így lelassultam. Húsz helyet tudtam előre lépni, de a pontszerzés nem jött össze. Nem volt igazságos verseny, de ez a sportág erről szól. Az elsőknél még nem havazott, így szerencse is kell a sízéshez is  – nyilatkozta Miklós Edit.

Világklasszis sízőnknek számára most kis szünet következik, de két hét múlva a svájci Lenzerheide-ben ismét versenyez az újabb világkupa pontokért, március 16-án lesiklásban áll rajthoz – a világkupa döntőben –, azon a St. Moritz-i pályán, ahol egy évvel ezelőtt, első dobogós helyezését szerezte.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!