Atlétika
Nemes Rita

Elhunyt Krizsánné Hegedűs Györgyi, hétszeres magyar bajnok kosárlabdázó (GALÉRIA)

Publikálva: 2020.03.30 Frissítve: 2020.04.30 Kosárlabda női

1938. június 17. – 2020. március 29.

Elhunyt Krizsánné Hegedűs Györgyi, hétszeres magyar bajnok kosárlabdázó (GALÉRIA)
Az MTK női kosárlabda-szakosztályának aranykorában, 1962-1974 között olyan világklasszisok szerepeltek csapatunkban, mint Krizsánné Hegedűs Györgyi, Elekes Erzsébet, Pillingerné Renn Katalin, Kovács Kati, Keszei Ervinné, és a fiatalabb generációból Ujváriné Borbély Erzsébet, Horváth Erzsébet, valamint Nagy Mari.

Hegedűs Györgyi neve összeforrt két kitűnő sportvezetőjével, az egyik a férje, Krizsán József, a másik az edzője, Hercze Andor, aki minden idők egyik legjobb, ha nem a legkiválóbb magyar kosárlabdaedzője volt.

Hegedűs Györgyi hosszú sikerlistával büszkélkedhet, a hét megnyert magyar bajnokság mellett öt alkalommal volt kupagyőztes csapat tagja, szerepelt a Bajnokcsapatok Európa Kupájában harmadik helyezést elért csapatunkban, volt Európa-bajnokságon hetedik, nyolcadik és tizedik csapat tagja, Universiadékon egy harmadik és egy hatodik hely részese volt. Három alkalommal választották meg az év kosárlabdázónőjének. 66 alkalommal szerepelt a válogatottban.

Talán kevesebben tudják róla, hogy más sportágban is jeleskedett. Bajnokcsapat tagja volt súlylökésben, és klasszis diszkoszvetőnek számított. Utóbbiban nyert Universiádét, magyar bajnokságot és volt magyar csúcstartó is.

Visszavonulása után testnevelő tanárként dolgozott, ő fedezte fel, és irányította a kosárlabda felé Beloberk Évát.

Az MTK Budapest osztozik a család fájdalmában, és az MTK Örökös Bajnokát, Krizsánné Hegedűs Györgyit saját halottjának tekinti. Emlékét megőrizzük.

Forrásmunka: MTK Brüll Alfréd Egyesület

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!