Atlétika
Szabó Beatrix

Dóra boldogsága

Publikálva: 2015.07.29 Frissítve: 2015.08.02 Kajak-kenu

Sólyom Dóra (MTK Budapest) és Racskó Fruzsina (KSI SE) aranyérmet szerzett a portugáliai ifjúsági és U23-as világbajnokságon. Dórát Marokkóban, edzőjét Budapesten értük utol.

A K2 500 méter új világbajnoka, a Brüll Alfréd Akadémia sportolója boldogan válaszolt kérdéseinkre.

– Kitől tartottak legjobban az ellenfelek közül?

– A középfutamok után az egész mezőny erősnek bizonyult, így nem kifejezetten egy egységtől tartottunk. Párommal, Racskó Fruzsival mindig inkább a saját pályánkat szeretnénk minél tökéletesebben megcsinálni, nem szoktuk az ellenfeleinket és időiket méregetni. 

– Hogyan sikerült a rajt?

– Portugáliában a rajt nem volt az erősségünk az előfutamok során. Rendszerint későn, a többség mögött indultunk. A döntőre sikerült összeszedni magunkat és a mezőnnyel együtt elég jó rajtot kaptunk el.

– Mikor vált bizonyossá, hogy meg lehet nyerni a döntőt?

– Azt tudtuk, hogy páran valószínűleg gyorsabbak lesznek nálunk, de iramban nagyon jók vagyunk, így fejben fel tudtunk készülni. Ha jól emlékszem, körülbelül 150-200 méternél vettük át a vezetést, és onnan már végig uraltuk a mezőnyt. Amikor fél hajóval a többiek elé kerültünk, akkor vált bizonyossá, hogy meg lehet szerezni a világbajnoki címet.

– Hogy érzed magad most?

– Nagyon boldog és felszabadult vagyok. Örülök, hogy tavalyhoz képest előrébb léptem. Ezen a hétvégén lesz az országos bajnokság, majd utána a maraton-vb válogatója. Ezeken a megmérettetéseken még mindenképpen szeretnék jól teljesíteni.

– Milyen versenyen vagy most Marokkóban?

– 
K-1 és K-2 200m, 3000m-en veszünk részt ezen a meghívásos eseményen, junior és senior kategóriaban. Persze egy kis időnk is marad körbenézni itt Afrikában.

Az edző óvatosan fogalmaz:

– Nehéz verseny volt, de inkább csak az előzmények ismeretében – mondta Makrai Csaba, a világbajnoknő edzője.

– Volt négyes futamunk előtte, és kicsit jobb eredményere számítottunk. Ám sikerült fejben összeszedni a lányokat az előző szám után, melynek balsikere nem Dórin múlott. Párosban viszont magabiztosan versenyeztek, a döntőt is utcahosszal nyerték.

– Nehéz lesz az átmenet a felnőtt mezőnybe.

– Dóra már tavaly is sikeresen szerepelt a korosztályos világbajnokságon. Hosszútávon világbajnok is volt. A cél természetesen a következő korosztályban is a győzedelmes szereplés, és a továbbmenetelés a felnőtt mezőny felé.

– Az olimpia még korai?

– Azt azért tudni kell, hogy a kajak-kenu nem a tinédzserek sportja. Alig találni az élmezőnyben húsz év alatti versenyzőket. Még a lányoknál sem érnek el komoly eredményeket ebben a korban. Különösen nem az olimpián.

(Fotó: Facebook)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!