Karate
Hárspataki Gábor

Csapatként, veretlenül (GALÉRIA)

Publikálva: 2015.12.06 Frissítve: 2015.12.06 Kosárlabda női

A veretlenek csatáját követően is őrzi hibátlan mérlegét az MTK Budapest női kosárlabda csapata.

Az NB I/B idei kiírásának talán legjobban várt bajnokiját hozta el a Télapó a Városmajorba. Hibátlan mérlegű csapatok feszültek egymásnak, az MTK Budapest hat meccsből hatot nyert, míg a Nyíregyházi Kosársuli hét meccsen nem talált legyőzőre. (A kék-fehérek Vasas Akadémia elleni meccsét ütemezték át a 8. fordulóban.)

Fontos visszatérővel nőttek a mérkőzés előtt az esélyek, Nagy-Bujdosó Nóra talpfájdalmai ellenére tudta vállalni a játékot vasárnap délután, nem így Szabó Vivien, akivel óvatosabb volt Sztevan Csupics.

Fontos volt a képzett magas játékosok jelenléte, a nyíregyházi csapat legponterősebb embere ugyanis Farkasinszki Orsolya, aki 20.71 pontot és kereken 11 lepattanót átlagolt a fordulót megelőzően. Az imént említett center mellett, kiváló irányítójuk, Papp Klaudia is komoly veszélyforrás. 20.57 pont, 5.3 szerzett labda meccsenként pazar teljesítmény, ugyanakkor a nyíregyházi csapat többi tagja már nem muzsikál ilyen fényesen. E két játékoson kívül senki sem tud kétszámjegyű pontátlagot felmutatni.

Csupics mester, amellett, hogy maga is extázisban kezdte a kispad mellől a mérkőzést, pontosan tudta, hol lehet megtörni az ellenfelet. Baksa Bettina, Jankó Flóra, Ambrus Szandra, Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Nikolett kezdtek, de még hogy! Center és irányító poszton is emberfeletti védekezést produkált Niki és Flóra, akik lélegzetvételnyi területet nem hagytak a fent említett két vendég játékosnak.

Támadásban sem engedtek ki a lányok, jó vendéglátóhoz illően, 8-0-ás futással fogadták a sötét-mezes nyírségieket. Négy perc után már 10-5 állt az eredményjelzőn, ekkor vette fel a ritmust a Nyíregyháza is, és tűnt úgy, hogy ez valóban a keleti csoport első és másodikja közti, vérre menő harc lesz. Felállt védelem ellen Baksa Bettina bravúros kosarai, kiharcolt faultjai vitték előre a csapatot, igazi vezérként állt élre a mérkőzés első negyedében. 7 perc alatt mindössze 8 pontot engedett az MTK Budapest, de az első negyed legvégéig kitartott a jó forma. 4 csapat faulttal zárva, közel hibátlan védekezést nyújtva pihenhettek kicsit a lányok.

A második felvonás azonban rögtön két szabálytalansággal indult, támadásban mégis megmaradt az ötletes, precíz játék. A padról érkező pontok sem maradtak el! Szabó Bettina úgy dobta át periméterről a nyíregyi zónavédekezést, mintha csak edzésen lett volna, Suppán Anna agilitása mindkét palánk környékén kifizetődő volt, de a középtávolik is kitűnő százalékkal sültek. Az eredményesség kulcsát jelentő, könyörtelen emberfogásból eközben sem engedett Sztevan Csupics együttese, a második negyed első felében 4 pontig jutott a Nyíregyháza.

Félidőhöz közelítve állandósult, a közel húszpontos differencia, amelybe kivétel nélkül, minden pályára lépő MTK Budapest játékos kivette a részét!

A folytatásban azért sokasodtak a faultok, Ambrus Szandra a harmadik negyed elején a negyedik személyi hibáját gyűjtötte be, viszonylag hosszabb ideig nélkülözte is Sztevan Csupics, az ismét kiváló mezőnymunkával előrukkoló kiscsatárt. Ez a játékrész mindkét csapat vonatkozásában szabálytalanságokkal tarkított volt, négypercnyi játék után, megvolt az öt csapatfault vendég oldalon, de az MTK Budapest is háromnál járt ekkor. Saját gyűrűjüket továbbra is óvták a lányok, 13 perccel a végső sípszó előtt 40 kapott pont egészen jó, egy olyan csapat ellen amely eddig átlagosan közel 85 egységet dobott ellenfeleinek.

A fellazult, talán ekkor már fáradt ellenfél védelmét egyre gyakrabban sikerült leindításokkal átjátszani, könnyű, gyors kosarakat szerezve. Mindezek origója Baksa Bettina volt, a kiszolgált, széleken érkező Suppán Anna, Szabó Bettina, Jankó Flóra vagy Ambrus Szandra keze sem remegett meg.

A zárónegyedhez 25 pontos előny birtokában érkezett (70-45) az MTK Budapest, amit már nem engedett ki, sőt még rákapcsoltak a lányok. Turóczi Niki palánkok alatti munkája kifogástalan volt, de az ellenfél másik méregfogát is kihúzta Szabó Bettina, látótávolságba került a negyvenpontos győzelem is. Azonban ezt végül nem sikerült elérni, 93-61-re győzött az MTK Budapest a Városmajorban, a Nyíregyházi Kosársuli ellen.

Büszke edző értékelte a látottakat a meccs után:

– A B-divízió másik legjobb csapata ellen játszottunk, de boldogan mondhatom, hogy simán nyertünk, gratulálok a játékosaimnak! Nem voltunk annyira fittek ezen a meccsen, és hibák is becsúsznak, de épp ezért,  még jobban is tudunk teljesíteni. Zsúfolt időszak következik, két hét alatt hat meccs vár ránk, szeretnénk ezeken is újdonságokat mutatni. Örülök ennek a sikernek, a Nyíregyházának két játékosa is kimagaslik a mezőnyből, de semlegesíteni tudtuk őket, csapatként működve, jó védekezéssel bizonyítottuk a mi erősségünket, ami győzelmet ért.

Sztevan Csupics gondolatai végszónak is kiválóak! Bizonyosságot nyert, hogy a kosárlabda olyan „társasjáték”, amelyben a labdán, pontokon, gólpasszokon, lepattanókon megosztoznak a csapattársak, egységet alkotva védekeznek, és egymás legapróbb rezdüléseire reagálva, olvassák a játékot.

Jövő szerdán Hepp-kupa forduló, az MTK Budapest ismét otthon játszik, a Szombathelyi Egyetem ellen, 18:00 órakor, pénteken pedig újabb bajnoki mérkőzés vár a lányokra, a tabella alján található Szolnoki MÁV Sportegyesület látogat a Városmajorba.

Hajrá lányok, így tovább!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!