Atlétika
Nagy Marcell

Bonyhádon vívtuk ki a négybe jutást

Publikálva: 2016.04.01 Frissítve: 2016.03.31

A legutóbbi két bajnokságot megnyerő Bonyhádi KSE otthonában, zsúfolt csarnokban, a felsőházi rájátszást jelentő negyedik helyért ki-ki mérkőzést vívott csapatunk, és elszánt, fegyelmezett, taktikus játékkal győzött.

Metal-Work Bonyhádi KSE – MTK Törökbálint  75-83 (21-20, 21-20, 15-24, 18-19)

Bonyhád, Városi Sportcsarnok, 300 néző

Megtelt Bonyhádon a csarnok, a felsőházi rájátszásról döntő rangadóra. Az elmúlt két évadban bajnoki címet nyerő ellenfelünk, évek óta híresen erős hazai pályán, amit idén is bizonyított, az egész bajnokságban eddig csak egyszer, még november elején, az Oroszlány ellen szenvedtek szoros vereséget, azóta nem találtak otthon legyőzőre. A forduló előtt, a két alakulat azonos mutatóval állt a tabella 4-5. helyén, tehát a képlet egyszerű volt: a győztes a felsőházi rájátszásba kerül.

Mindkét csapat teljes kerettel vágott neki a derbinek. Nálunk ez azt jelentette, hogy a Vasas ellen könyöksérülést szenvedő Trepák Zoltán és a kisebb betegségen átesett Spiriev Olivér is Szarvas Gábor vezetőedző rendelkezésére állhatott.

Tömösváry kosarával a hazaiaké volt az első találat, de Boinitzer Dávid szép megmozdulásával kiegyenlítettünk. Oda-vissza kosarak után Szabó Tibor 2+1 akciója, majd Horváth Kristóf triplája illetve középtávolija révén ötpontos vezetéshez jutottunk (9-14). Jilling két bravúros triplájával tartotta a lépést a Bonyhád, majd Hegedűs négy pontjával 19-16-ra már a hazaiak vezettek. Az első negyed egypontos hazai előnnyel zárult (20-19).

A második játékrészben is fej-fej mellett haladtak a felek, míg az etap derekánál Jilling megint bevágott két triplát. Még jó, hogy közben Mészáros Bence is dobott egyet a sarokból, de így is kis előnyhöz jutott a Bonyhád (37-33, majd 41-36). A félidő záróperceiben – főként az ihletett formában játszó Bihari Máté kosaraival – tartottuk a lépést, és a nagyszünetre kétpontos hátránnyal, de kifejezetten jó játék tudatában mehetett csapatunk az öltözőbe (42-40).

Fordulás után, Hegedűs triplája jelentette az állás változását, és rövid ideig utána is a vendéglátók voltak eredményesebbek. Három perc után alakult ki a legnagyobb hazai vezetés, ekkor 52-44-et mutatott az eredményjelző. Ijedtség helyett azonban Bihari kosara elindította a tízpontos szériánkat, melynek során Horváth két triplát is elsüllyesztett a bonyhádiak gyűrűjében, majd Trepák támadó-lepattanó utáni találatával a vezetést is átvettük (52-54). Kovács 2+1-ét Horváth 2+1 követte, majd Bihari és Boinitzer kosaraival kicsit megléptünk (55-61), sőt Somogyfoki kettesére Horváth újabb hármassal válaszolt, és a záró etap előtt hétpontos vezetésre tettünk szert (57-64).

Tömösváry büntetőire Jakab Péter büntetői jelentették a választ, és amikor három pontra feljött a Bonyhád, érkezett az újabb Horváth-tripla (63-69). Mindent megpróbáltak a hazaiak, óriási küzdelem folyt a pályán, minden egyes labdáért meg kellett harcolni, sőt minden egyes labdafelhozatal jelentős energiába került. Sportolóink remekül állták a sarat, és minden bonyhádi pontra érkezett válasz. Hol Jakab, hol Bihari, hol Horváth volt eredményes, miközben az egész csapat tette a dolgát, végrehajtotta a rábízott feladatokat. Mégis, alig két perccel a vége előtt, egyetlen pontra fogyatkozott a fórunk (75-76).

Szinte izzott a levegő a csarnokban, és nagyon kellett Trepák rutinja, aki higgadtan értékesített egy közeli kísérletet, majd a kivédekezett akció után, már az utolsó percen belülre érve, Horváth gyönyörű kosarával sikerült megtörni a hazaiak ellenállását (75-80). Bár még ezután is próbálkozott a Bonyhád, érződött, hogy ezt a rangadót mi nyerjük. Így is lett, jöhettek az örömpercek!

Játékosaink hálásan köszönték meg, kis szurkoló csapatunknak a lelkes biztatást, és a tánc ezúttal még a szokásosnál is önfeledtebb volt.

Nagy bravúrt hajtott végre az MTK Törörkbálint, amely az egész mezőny egyik legfiatalabb mezőnysorával játssza végig a bajnokságot. Önmagában az is nagy szó, hogy ötödik éve sorozatban bejutottunk a felsőházi rájátszásba, de az, hogy ezt a kétszeres bajnoki címvédő otthonában, ki-ki meccsen sikerült kivívni, minden érintett számára óriási élményt jelent.

A mérkőzés sikere igazi CSAPATMUNKA volt. Mindenki tette a dolgát, fegyelmezetten végezte a rábízott feladatokat, mindenki küzdött, hajtott, és biztatta társait.

Ezúttal centereink is igen hasznos produkciót nyújtottak, a sérüléséből még nem teljesen felgyógyult Trepák Zoltán rutinjára nagy szükség volt, és sokat tett hozzá a győzelemhez a harcosan, hatékonyan játszó Szabó Tibor is.

Boinitzer Dávid ezúttal is kiválóan teljesített, komplex produkciót láthattunk tőle. Róla elmondható, hogy nagyot fejlődött a szezonban, és különösen örömteli, hogy ilyen derbin is hozta a formáját.

Spiriev Olivér ezúttal kevéssé látványos, de igen fontos feladatot látott el, gyakorlatilag levette a pályáról az ellenfél nemrég igazolt egyik ászát, a korábban a Pakssal magyar bajnok és kupagyőztes, nyolcvanszoros cseh válogatott Jan Pavlikot, és mellette még a támadásokat is kitűnően szervezte, mozgatta a csapatot.

Jakab Péter végigcikázta a pályát, támadásban és védekezésben is kiismerhetetlen módon, mindkét oldalon szinte állandó veszélyt jelentett a Bonyhád számára, és a necces pillanatokban hozta a pluszt. Mészáros Bence is igen jól használta ki a játékperceket, fontos pontokat szerzett.

Ketten pedig extrát nyújtottak. Bihari Máté szinte tarthatatlannak bizonyult, bravúrok sorozatát mutatta be. És amiért külön dicséretet érdemel, a harmadik negyed közepétől négy személyi hibával játszott, és fegyelmezett játékának köszönhetően nem pontozódott ki, amivel döntően hozzájárult a sikerhez.

Horváth Kristóf, korát meghazudtoló érettséggel, fantasztikus produkcióval rukkolt ki. Amellett, hogy nagyszerűen élt a számára biztosított kiváló dobóhelyzetekkel, és kilenc tripla kísérletéből, hat sikeres volt, a védekezésből is alaposan kivette a részét, és a triplákon kívül is igen gazdag támadási repertoárt láthattunk tőle. Nagy öröm látni, a még nem egészen tizenkilenc éves Kristóf ragyogó fejlődését.

És nem szabad elmenni szó nélkül Szarvas Gábor, vezetőedző teljesítménye mellett, aki aprólékosan felkészült az ellenfélből, nagy munkát fektetett az előkészületekbe, és a nagy tét ellenére, higgadt tudott maradni az éles pillanatokban is, és ezzel győzelemre vezette csapatát.

Amikor a szezon előtt kihirdettük a keretet, benne a sok fiatal játékossal, elég sokan leírtak minket. Nagy öröm, hogy fiataljaink az egész szezon során hozták magukat, és a legfontosabb pillanatban az egész csapat egységként tudott működni.

Vasárnap, az alapszakasz utolsó fordulójában Győrben lép pályára együttesünk. A találkozónak minimális tétje csak a Győr számára van, nekik a hetedik hely dőlhet el a meccsen, de mindenképpen a középső házban folytatják a rájátszást. Az eredménytől függetlenül mindenképpen a negyedik helyen végzünk a nyugati csoportban.

Ezzel a felsőházi rájátszásban megint „megnyertük magunknak" a Salgótarjánt, amely magabiztosan hozta a Keleti csoportot. Velük mérkőzünk, a két győzelemre menő párharcban. A tavalyi kiíráshoz képest változás, hogy az esetleges harmadik találkozón, a jobb alapszakasz helyezésük miatt, ők a pályaválasztók, tehát legalább egyszer, idegenben is le kellene győznünk az alapszakaszban otthon veretlen Salgótarjánt.

Szarvas Gábor a találkozó végén értékelte a látottakat: – Jól jött számunkra a mérkőzés halasztásával járó öt többlet nap a felkészülésre. Mindenki okosan és magabiztosan végezte el a rábízott feladatát. Támadásban megvoltak az extráink, és a védekezésben sem volt gyenge pontunk. Tudom, hogy győztesként könnyebb, de mégis kiemelném a korrekt játékvezetést. Nagy öröm számunkra, hogy öt egymást követő évben bejutottunk a rájátszásba. Bebizonyítottuk, hogy a fiatalítást és az eredményességet lehet párhuzamosan működtetni, csak rengeteget kell dolgozni hozzá.

A mérkőzés statisztikai lapja IDE kattintva megtekinthető!

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!