Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Az ünnepek előtt és után is edzőtáboroznak

Publikálva: 2020.12.12 Frissítve: 2020.12.12 Atlétika

A lelkileg és fizikailag is megterhelő 2020-as év végén már a következő szezonra készülnek atlétáink.

Ugróatlétáink és hétpróbázóink edzőjével, Szabó Dezsővel beszélgettünk az elmúlt esztendőről, a felkészülésről, valamint a következő idény céljairól.

– Hogy zajlanak most az edzések a csoportod számára?

Éppen edzőtáborban vagyunk, de már nem a tiszta alapozást csináljuk, hanem elkezdtük a technikai feladatokat is, ami az egyik legnehezebb időszaka a felkészülésnek. Egyelőre minden a legnagyobb rendben halad.

– Mennyivel nehezebb így készülni a szezonra, hogy nem tudtok melegebb éghajlaton edzőtáborozni?

Nagyon hiányzik, hiszen ezek a legfontosabbak a felkészülés során, mivel ilyenkor csak és kizárólag az edzésekre és a pihenésre kell összpontosítania az atlétáinknak. Könnyebb odafigyelni a táplálkozásra, regenerációra, ekkor lehet igazán jó minőségi és mennyiségi munkát végezni. Itthon sokkal nehezebb mindezt megoldani.

– Mik lesznek a legfontosabb versenyek a fedettpályás szezonban?

Reméljük, hogy megtartják az Európa-bajnokságot, de a magyar versenyek is fontosak lesznek, illetve meglátjuk, hogy a közeli országokba el tudunk-e menni versenyezni.

– Hogy alakul addig a felkészülés?

Az ünnepek alatt picit visszaveszünk, a két kemény hét után két könnyebb következik, aztán január elején újra edzőtáborozunk. Utána felkönnyítjük az edzéseket, és már jönnek is az első megmérettetések.

– Mik a célkitűzések?

Krizsán Xéniával szépen nyugodtan készülünk az olimpiára, hiszen szintje van, nem kell sietnünk. Távolugrónknak, dr. Nguyen Anasztáziának fontosak a versenyek, hiszen gyűjtögetnie kell a pontokat, hogy jó helyen legyen a világranglistán. A jelenlegi pozíciója alapján indulhatna az olimpián.

– Milyen együtt dolgozni Endrész Klaudiával, aki nemrég csatlakozott a klubunkhoz?

Ő még fiatal, a tanulási szakaszban van, szokja az edzésrendszerünket és próbáljuk erősíteni, gyorsítani. Nincs teljesítménykényszer alatt, az alapokat fejlesztjük jelenleg. Illeszkedik a csapatba, folyamatosan alkalmazkodik az új közeghez és ahhoz, hogy elköltözött Budapestre. A tapasztaltabb atléták igyekeznek segíteni neki és sokat tanulhat tőlük.

– Hogy tekintesz vissza a 2020-as esztendőre?

Röviden azt mondanám: átvészeltük. Szerencsére nem volt komolyabb sérülés és betegség, de sok volt mindenkinek az, hogy ennyi komoly versenyt eltöröltek. Remélhetőleg a jövő év jobban alakul.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!