Atlétika
Moravcsik Angéla

Az ölelés ereje

Publikálva: 2020.07.25 Frissítve: 2020.07.25 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest 14 éves juniorválogatott ritmikus gimnasztikázója, Krasznay Blanka kiváló hangulatban és igazi szeretettel körülvéve készül a fő versenyeire.

Tizenhárom és tizennégy óra között rendszerint elcsendesedik a ritmikus gimnasztikázóink Szamos utcai csarnoka. Megszűnik a zene, a terem kiürül, a szőnyegen csak egy-egy karika vagy buzogány hever mozdulatlanul. Ebédszünet. Az udvaron sincs mozgás. Már-már a tikkadt szöcskenyájak jutnak eszünkbe, amikor hirtelen Kocsis Evelin rohan át egyik épületből a másikba.

„Viszek egy villát Kraszinak!” – kiabálja és már el is tűnik. Most az ugyancsak juniorválogatott Krasznay Blanka összeköti a kellemest a hasznossal, és a többiektől külön, magát hason fekve masszíroztatva kanalazza, vagyis egészen pontosan villázza a salátáját. Nem így kell ezt csinálni, mert mindenre jutna külön idő is, de ő így csinálja. Persze, tizenhárom óra előtt néhány perccel már újra ott van a csarnokban.



– Nem tudom eldönteni, a masszázshoz passzolt jobban az ebéd, vagy a salátához a felfrissülés, de jól esett – mondja Blanka. – Így a második edzés előtt kell az energia. Most már elég keményen zajlik a készülés. Mindegyik szeren nehezebb lett a gyakorlatom, még nem teljesen tudom úgy megcsinálni őket, ahogyan szeretném, de haladok. Az Európa-bajnokságon, ha megrendezik, a legjobb tudásomat akarom nyújtani, és a fináléba szeretnék kerülni. Az országos bajnokságon pedig a kettőbe jutás a cél, mert ugye általában Evelinnel kell megküzdeni az első helyért.

A legfrissebb versenynaptár szerint a felnőtt országos bajnokságot szeptemberben rendezik, majd minden korosztálynak alkalma lesz megmutatnia magát, kezdve a legidősebbekkel hetente jönnek az utánpótlás-bajnokságok. Jelen állás szerint a felnőtt és junior Európa-bajnokságra november végén kerül sor Kijevben. A felkészülés zajlik, de a lányok nem csak a csarnokban csillogtatják meg hajlékonyságukat. Blankának például az otthoni vacsora közben is jól jön, hogy „ergézik”.

– Négyen vagyunk a családban, és amikor megterítek, akkor tele van a kezem. Tányérok, evőeszközök, poharak, szalvéták. Ilyenkor csak a lábammal tudom fel- vagy éppen lekapcsolni a villanyt, és az ajtókilincset használni. Elég jól megy, mert nem törtem össze még semmit.

A magabiztosság a versenyeken is „Kraszi” erényei közé tartozik. Bár, nem akármilyen felkészítést kap egy-egy fellépés előtt.

– Van egy kislány, akitől mindig kapok plüssállatokat. Most is itt van kettő a táskámban, a többi az ágyamban vár. Emellett mindig kapok szerencseöleléseket is tőle. Nagyon jól esik, és tényleg sokat jelentenek ezek a dolgok. Hogy mivel érdemeltem ki? Nem tudom. Szerintem csak nagyon szeret engem, és én is őt.

És a kislány… A kilenc éves Koch Alessia vidáman és érdeklődve jár-kel a csarnokban a „nagyok” között, és lesi azok minden mozdulatát. Igen eredményesen, hiszen már ő is korosztályos országos bajnok. Megkérdeztük, miért kapja Blanka a rengeteg ajándékot?



– Azért, mert nagyon-nagyon szeretem! Ő is segít nekem a versenyeken, ezért ezt visszaadom neki. Veszek plüssállatokat, és kis cukiságokatcsinálok neki. A plüssök úgy segítenek, hogy a versenygyakorlatai előtt én is megpuszilom őket, és ő is.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!