Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Az olaszországi VK-hétvége krónikája

Publikálva: 2016.02.22 Frissítve: 2016.02.22 Sísportok

Hétvégi hármas. Újabb pontok Edit neve mellett.

Lássuk időrendben, mi történt La Thuile-ben!

A pénteken rendezett lesikló világkupafutamon az elmaradt, Crans Montana-i etapot pótolták. La Thuile, új helyszín a világkupa-sorozatban, nehéz, és sok kanyarral tarkított, rendkívül technikás pályaként tartják számon, ami komoly kihívást jelent a sízők számára, és nem kedvez olyan versenyzőknek, akik a gyorsabb pályákon tudnak jobban teljesíteni. Miklós Editnek, a pénteki futam felemásan sikerült, a pálya felső szakaszát jó sebességgel sikerült megtennie, a meredek szakaszon is ideális íveken ment, viszont egy hiba miatt az akkori éllovas, Elena Curtoni mögé érkezett a második helyre. Később jöttek a szakági ranglista legjobbjai, akik közül többen is Edit elé futottak be. A szám győztese a svájci Lara Gut lett, az amerikai Lindsey Vonn kiesett. A menet nem volt technikailag teljesen hibátlan, de így is sikerült a tizenharmadik helyen végeznie Miklós Editnek, aki ezt nyilatkozta a futam végén: – Nem volt egyszerű menet, már a rajtszámommal is rázós volt a pálya. A felső részen, ahol az edzéseken mindig kihagytam egy kaput, jobban sikerült mennem, viszont a lapos rész előtt rontottam, sebességet vesztettem, így nagyon sok időt otthagytam. A videó elemzése után többet fogunk tudni, de úgy éreztem, nem volt technikailag teljesen tiszta futamom. Szombaton újabb nap, újabb lesikló futam következik. A hibáimból tanulva vágok neki a pályának.

Ezzel el is érkeztünk a szombati menethez, az olaszországi világkupa-sorozat második lesiklófutamához. Ezen remekelt Miklós Edit, és a – bravúrosnak mondható – nyolcadik helyen végzett. A versenyre úgy készült, hogy az előző napi teljesítményének tanulságait levonva vág neki a pályának. Egyébként a futam megrendezése nem indult zökkenőmentesen, az erős szél következtében az indítót lejjebb kellett hozniuk a szervezőknek, így több mint negyedórával később startolhatott a mezőny, a felhős időjárás miatt pedig a látási viszonyok sem voltak ideálisak. Versenyzőnk a tizenötös rajtszámmal vágott neki a pályának. A felső szakaszon ugyan nem mindig sikerült a legideálisabb nyomvonalat teljesítenie, de keveset vesztett sebességéből a lapos szakaszon, és kiváló tempóval síelte meg a pálya alsó felét is, végül az addig éllovashoz képest az ötödik helyen csúszott át a célvonalon. Teljesítményének értéke akkor vált igazán nyilvánvalóvá, amikor a legjobbak közül csak hárman tudtak beérni elé. Olimpiai hetedik helyzett sízőnk maga mögé utasított világ- és olimpiai bajnokokat, többek között a német Victoria Rebensburgot, vagy éppen a pénteki futamgyőztes svájci Lara Gutot is.  A verseny győztese az olasz Nadia Fanchini lett, az amerikai Lindsey Vonn a második helyen ért célba, de ezekkel a pontjaival már megnyerte a szakági világkupát. Edit a nyolcadik helyével már a tizenegyedik helyen áll a szakági világkupa-ranglistán, idén a legtöbb lesikló versenyen stabilan hozza a top 15-öt, és már negyedik alkalommal végzett a legjobb tízben. Így értékelt a nap végén: – Ez már összeszedettebb, okosabb menet volt, mint a pénteki. A lapos rész előtt próbáltam kicsit invesztálni a vonalon, nem sikerült százszázalékosan, de sokkal jobban ment már, így nem veszítettem sok időt. Elégedett vagyok a mai eredménnyel, most már technikás pályán is top 10-es eredményt csúsztam. Vasárnap újból magas rajtszámom lesz, de remélem, sikerül a mai bugit a lábamban tartanom.

És elérkeztünk a vasárnaphoz. A hétvége zárásaként, szuper-óriásműlesikló versenyt rendeztek. A futamon az ötvennégy fős mezőnyben, az ötvenkettes rajtszámmal vágott neki a távnak, azért ilyen magassal, mert még nincs elégendő világkupapontja ebben a szakágban, hogy benne legyen az első harmincban, és a FIS pontok alapján csak ilyen rajtszámot kaphatott. Edit nem tudta megismételni szombati hibátlan teljesítményét, a futamot nem sikerült befejeznie, a pálya középső részén kiesett, így pont nélkül maradt. A lichtensteini, Tina Weirather nyerte a versenyt. A kék-fehérek sízője, a pálya felső szakaszán jelentős időhátrányt szedett össze, majd valamelyest javított ugyan pozícióján, de a menet középső felében kiesett. Az okokról a következőket mondta a zárónap végén: – Annyi történt, hogy a pálya közepén lekéstem egy kaput, emiatt nem sikerült folytatnom a versenyt. Az is közrejátszott még ebben, hogy a pálya eléggé rázós volt, ezért nem tudtam jól sízni már.

Ezt a hétvégét lesiklásban pozitív mérleggel zárta olimpiai hetedik helyezettünk, aki a szakági világkupában az előkelő tizenegyedik helyről várja a szezon utolsó lesikló VK-versenyét, a St Moritz-i döntőt, szuper-óriásműlesiklásban pedig jövő szombaton gyűjthet még pontokat az andorrai Soldeu-El Tarter-i pályán.

Szép volt Edit!

(fotók: Agence Zoom és Miklós Edit Facebook oldal)

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!