Kézilabda
Porobic Zoé

Az MTK úszószakosztálya igazi vezéregyéniségre talált Kozma Dominik személyében

Publikálva: 2015.03.18 Frissítve: 2015.03.18 Úszás

Az Európa-bajnoki bronzérmes, válogatott úszó, Kozma Dominik tavaly ősszel elhagyta korábbi egyesületét, és 2015-től immár az MTK színeiben készül Lőrinczi György, Tóth Ramon és Gyürky Gábor irányításával. A 24 éves sprinter és felkészítői rendkívül magasra teszik a lécet: az idei nyári, kazanyi világbajnokságon – melyet a riói olimpiához vezető út fontos állomásaként tekintenek – már aranyérem a határozott cél.

Kozma jelenleg teljes erőbedobással, napi három alkalommal edz itthon, a nyári vb-ig a hazai versenyeken túl, a nívós Mare Nostrum sorozaton tervezi felmérni állapotát. Saját bevallása szerint mind az idei vb-n, mind a 2016-os riói olimpián, majd az azt követő budapesti világbajnokságon is egyértelműen aranyérmekért küzd majd, továbbá ott lenne a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon. Felcsillant a szeme, amikor szóba került, mit tenne, ha esetleg 2024-ben Budapest adna otthont az olimpiának…

Dominik és az edzői kollektíva számára ugyanakkor rendkívül pozitív hír, hogy Budapest immár 2017-ben adhat otthont a vizes világbajnokságnak – bár a hazai 2021-es vb-ig biztosan folytatta volna pályafutását az úszó, az esemény így jóval közelebbi, inspirálóbb kihívásnak tűnik. Véleményük megegyezik abban, hogy a mostani, sikert sikerre halmozó nagy úszógeneráció megérdemli, hogy két év múlva hazai közönség előtt versenyezhessen.

Az MTK sportolója örömmel tekint arra is, hogy a jelenleg 15 fős szakosztályban úszó fiatal sportolóknak példaképe, a csapat vezéregyénisége lehet, aki ösztönzi a vele együtt készülő tehetségeket.  A fiatalokon érződik, hogy felnéznek rá, figyelnek a szavára és megfogadják tanácsait. Majoros Róbert, szakosztály-igazgató szerint Dominik az MTK úszószakosztályának valódi arca lett, annak húzóemberévé vált, akinek az eredményeit a többiek elismerik, hallgatnak rá. A csoport hamarosan napfényre cseréli az olykor rendkívül zsúfolt, XVIII. kerületi uszodát: a szakosztály saját szervezésében egyéni szponzoráció útján, a klub és a szövetség segítségével hamarosan Thaiföldre utazik edzőtáborba.  

Tóth Ramon, edző szerint az MTK-ban nyugodt körülmények között, stabil háttérrel készülhetnek a megmérettetésekre. Dominik és a fiatal tehetségek felkészítése igazi csapatmunka, hiszen Lőrinczi György vezetőedzővel és Gyürky Gáborral közösen dolgoznak a szakosztály sikeréért. Dominikra a versenyidőszakban speciális figyelem irányul, de mindhárman foglalkoznak vele, az úszó egyenrangúan kezeli a hármast. Saját elmondása szerint a trióval dolgozni azért is ideálisabb annál, mintha csak egy edzője lenne, mert a három különböző személyiség, három eltérő szakértelem mindig más-más hibát vesz észre és javít, mindenki egyéni stílusát és tudását teszi bele a kollektívába.

Tóth Ramon, a Magyar Úszó Szövetség Jövő Bajnokai programjában is aktívan részt vesz, Budapest régióvezetői szerepét tölti be, így Dominik is boldogan ellátogatott a két héttel ezelőtti kiemelt eseményre, találkozott a fiatal tehetségekkel. Az MTK úszóedzője nagy lehetőséget lát a szövetségi programban, hiszen véleménye szerint a tehetséggondozás nem időhöz és helyhez kötött, a 2020-as tokiói olimpiára is fel kell építeni az „aranygenerációt”. Tóth Ramonnak meggyőződése ugyanakkor, hogy a közeljövő utánpótlás-kereteit már komolyan az MTK sportolói fogják dominálni.

Lőrinczi György, vezetőedző és Gyürky Gábor, edző elmondták, hogy csapatukat rendkívül pozitívan ítéli meg a szakma, az MTK úszószakosztálya  igazi nagy családhoz hasonlít.  Jelenleg is sokan szeretnének csatlakozni a csoporthoz, van olyan versenyző, aki vidékről költözött a fővárosba, hogy velük készülhessen. A vezetőedző hozzátette, hogy a klub nem csábít senkit, a jelentkezők az itt elvégzett sikeres munka és pozitív szemlélet tükrében szeretnének az MTK-ban úszni, a fiatal szakemberek irányítása mellett.

A 2024-es, esetleges budapesti olimpia kapcsán Kozma Dominik elmondta, hogy Filippo Magnini a tavalyi Európa-bajnokságon 33 évesen szerzett bronzérmet a váltó tagjaként, kilenc év múlva pedig Doma is pont ebben a korban lesz…

 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!