Karate
Hárspataki Gábor

Az MTK-s hős négy ember életét mentette meg. Bockelberg Ede művezető pályája. 2. rész

Publikálva: 2021.01.09 Frissítve: 2021.01.08 MTK Budapest

MTK legendárium | 79. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

Sportkarrierje párhuzamosan haladt rendőrtiszti előmenetelével. 1897-ben arról értesülünk, hogy Bockelberg már a Kerékpáros Szövetség titkára, ugyanezen időszakban, de még a 20. század első évtizedében is szerkesztője volt a Rendőrségi Zsebkönyvnek.

Atyja kiképzésének köszönhetően bátor és szakavatott tűzoltóként is tevékenykedett. Minden veszedelmesebb tűzesethez a bátorságáról híres Bockelberget vezényelték ki, hisz ő – ha a szükség úgy kívánta – minden habozás nélkül rohant az égő házakba és élete kockáztatásával is segített a bajbajutottakon.

1903 nyarán bejárta sz országos sajtót a Párizsi áruháznál végrehajtott hőstette, melynek során több embert mentett meg a tűzből. A szemtanúk így emlékeztek a bátor tettre: „A legnépszeszerűbb sportférfiak egyikéről kötelességem megemlékezni, nemcsak a tisztelet és nagyrabecsülés, hanem a szeretet hangján. Az e héten lefolyt vérfagysztó tragédia, a Párisi áruház égésének hőseként emlékeztek meg a napilapok Bockelberg Edéről, amint testi épsége, élete kockáztatásával berohant a lángtengerben égő házba s négy életet mentett meg. (...)

Személyét nemcsak hivatali kartársai, henem elsősorban sporttársai körében a legőszintébb szimpátia kíséri. (...) Szentanúja voltam a Kerepesi úti bérház előtt történt vérfagyasztó jelenetnek, kitörölhetetlenül bevésődtek emlékembe e borzalmas események s a kérlelhetetlen fátum előidézte csapások feletti elkeseredésemben háborgó lelkem némi megnyugvást talált abban, hogy ím, vannak emberek akikben vagyon annyi önzetlenség és testi-lelki erő, hogy szembe szállva az elemek hatalmával embertársaikat a vésztől megoltalmazzák. Úgy hallom, hogy a Magyar Testgyakorlók Köre, melynek Bockelberg évtizeden át művezetője, ezen alkalomból díszbankettet rendez tiszteletére. A baráti szeretet és nagyrabecsülés eklatáns megnyilvánulása. Méltóbb jutalma lesz Bockelberg Edének minden czifra kitüntetésnél.

A művezetőjére büszke MTK 1903. szeptember 11-én az egyik vendéglő szeparéjában ünepelte az életmentő Bockelberget: „A Magyar Testgyakorlók Köre kitűnő művezetője tiszteletére csütörtökön este a Drechsler-vendéglő különhelyiségében díszlakomát rendezett. A banketten az MTK tagjai impozáns számmal jelentek meg és egész este lelkes ovácziókban részesítették Bockelberget, aki tudvalevőleg a Párisi árúház tűzkatasztrófája alkalmával hősies önfeláldozással annyi emberéletet mentett meg. Elsőnek Hirschfeld Antal dr. a Magyar Testgyakorlók Köre elnöke köszöntötte fel lelkes szavak kíséretében Bockelberget, majd Vikár Bélának ez alkalommal írt hatásos költeményét adta elő, melyből az alábbi két szakaszt közöljük:

Láttátok rohanni a vad tűzözönbe,

A lobogó lánggal, füsttel szembe?

–Utánam! – kiáltja, de nem mozdul senki,

A biztos halálba ki fog belemenni!

 

Ő bizony belemegy, nem kíséri más, csak

Merev tekintete az elborzadásnak,

S az iszonyat, alighogy magához térhet

Itt van Ő s ölében a megmentett élet

Hirschfeld dr. beszéde végén a kör nemzeti szalaggal díszített babérkoszorúját nyújtotta át Bockelbergnek, ki azt meghatottan vette át. Az MTK labdarúgócsapata megbízásából Pozsonyi Imre köszöntötte fel Bockelberget, akire még Schey Hugó, Gutmann Miklós, Schey Ernő és Konta Arnold mondott tósztot. Végül Sas Kálmán az egyesület derék, kiváló titkára a napisajtót és a sajtónak megjelent képviselőit köszöntötte föl.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!