Kézilabda
Szőke Szonja

Az MTK első 25 éve

Publikálva: 2020.04.16 Frissítve: 2020.04.16 MTK Budapest

A mérleg: nyolc sportágban 77 országos bajnoki cím.

Az egyesület megalakulásának évében – 1888-ban – fokozatosan megjelentek a különböző sportágak képviselői. Ezek között voltak olyanok, amelyek szervezetten kezdtek működni, és megalakították szakosztályukat, de voltak olyan sportkedvelők is, akik csak a maguk örömére ismerkedtek egyes sportágakkal. Házi versenyeket, nem hivatalos bajnokságokat rendeztek, és az egyesület a sport egyre szélesebb területére terjesztette ki működését.

Az MTK első 25 éve

Kezdetben a megfelelő klubhelyiség és pálya hiánya sok gondot okozott az első elnök, Vermes Lajos által vezetett egyesületnek. Rendeztek versenyeket a Tattersalli Ügetőpályán, 1896-tól a Millenárison, majd döntő változást hozott a Hungária körúti, új pálya megépítése. Goll Elemér és Werner Frigyes mérnökök tervei alapján épült fel a stadion, amelyet 1912. március 31-én avattak fel, MTK–FTC mérkőzéssel, 1:0-s hazai győzelemmel.

Az első atlétikai verseny, ahol az első MTK-s győzelmet a gyalogló Kohn Arnold szerezte meg, 1889. április 21-én volt. A 90-es években a kerékpárosok, birkózók, súlyemelők, úszók, tornászok, ökölvívók rendeztek országos versenyeket. A Palicson, 1892-ben megrendezett nem hivatalos tornászbajnokságon Müller Dávid végzett az első helyen, ökölvívásban Handler György volt az első győztes, 1893-ban.

Az első hivatalos országos bajnoki címeket az úszó Deutsch Gyula (1895) és a kerékpáros Papp Ferenc (1898) szerezte. Őket követte Weisz Richárd (1903: birkózás, 1905: súlyemelés), a labdarúgócsapat (1904), az atléta Rökk Ede (1907), a tornász Gellért Imre (1909), valamint 1910-ben az asztaliteniszezők.

Ebben a nyolc sportágban az MTK sportolói 25 év alatt 77 országos bajnoki címet szereztek. A hazai sikerek mellett eredményesen szerepeltek nemzetközi versenyeken is. Halmay Zoltán és Weisz Richárd az első olimpiai bajnokságokat nyerték meg kék-fehér színekben. Fischer Tibor nem hivatalos világbajnokságot és Európa-bajnokságot nyert, Halmay Zoltán és Toldi Ödön úszásban, Rajz Ferenc atlétikában ért el világcsúcsot. Bár nem került a legjobbak közé, mégis külön meg kell említenünk, hogy az egyesület első olimpiai résztvevője Kakas Gyula volt, aki 1896-ban tornában indult az athéni olimpián.

Az egyesület több sportolója szerzett osztrák, cseh és angol bajnoki címet, a labdarúgók közül tizennégyen is bekerültek a válogatott csapatba.

Mindezen eredmények alapján az MTK – a klub 25. születésnapjára – 1913-ra már az egyik legjelentősebb egyesületté vált, számos szakosztályával a hazai sportélet meghatározó szereplője lett.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!