Atlétika
Nagy Marcell

Az MTK egykori ötösfogata (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 1. rész. Az első magyar aranycsapat

Publikálva: 2021.09.20 Frissítve: 2021.11.04 MTK Budapest

MTK legendárium | 151. rész.

Ha valaki nagyjából úgy száz esztendővel ezelőtt – az 1920-as évek közepén – a legkisebb fiúgyermeket megkérdezte volna, mi az MTK csatársora, az gondolkodás nélkül sorolta volna: Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny!

Mostani sorozatunk nem csupán a száz esztendő okán, sokkal inkább hiánypótlásként íródik. Célunk, az újabb nemzedékekkel is megismertetni, sőt mindenki számára emberközelbe hozni ennek az öt nagyszerű sportolónak szakmai útja mellett, mára már szinte teljesen elfeledett emberi hétköznapjait…

Annak érdekében, hogy érzékelhető legyen, mit is jelentett, nem csupán az MTK-nak, de az egész egyetemes magyar futballnak ez az öt fiatal, álljon itt néhány korabeli, illetve későbbi összegző vélemény a híres-neves ötösfogatról és a magyar futball első aranycsapatáról!

1948-ban így vélekedett a szakíró:

Valósággal fogalom volt az MTK akkori támadósora: Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny! Mind az öt név, valóságos gyöngyszeme minden idők magyar labdarúgásának.

1947-ben a szaksajtó ugyancsak meleg szavakkal méltatta az egykori nagy „együttest”, a hazai labdarúgás büszkeségeit:

Valakivel a közelmúlt neves labdarúgóiról beszélgettem. Amikor erre a csatársorra került a szó, így kiáltott fel: „Ha az idő kerekét vissza lehetne forgatni húsz esztendővel, akkor ezért az öt fiúért, mint játékosokért, fantasztikus összeget lehetne kapni!”

Ha elgondolom, hogy most (1948-ban!) milyen fantasztikus összegekről beszélnek játékosvásárlásokkal kapcsolatban, akkor igazat kell adnom a fenti kijelentésnek.

Az MTK híres, úgynevezett aranycsapata oly jelentős sikereket tudhatott magáénak, amihez foghatót csak a Puskás-féle gárda tudott felmutatni, jó harminc esztendő múltán. A köztes („interregnum”) időszakával azonban talán méltán volt elégedetlen a közönség mellett a szaksajtó is, mely 1948-ban (talán ismerős módon) így kesergett:

„Nem akarok senkit sem megbántani és a képességét kétségbe vonni, de hol tud ma Magyarországon bármelyik csapat egy olyan csatársort kiállítani, mint amilyet ez az öt fiú alkotott. Ma nemcsak magyar egyesület, de egész Európában egyetlen egyesület sem rendelkezik, ezt csak megközelítő képességű csatársorral is!

Az ötösfogat tagjai az úgynevezett „híres MTK iskola” neveltjeiként jutottak hírnévre és írták be nevüket a magyar sporttörténelem legdicsőbb lapjaira. Természetesen, amikor az MTK aranycsapatáról beszélünk, nem gondolhatunk csupán a fent említett ötösfogatra, ők csupán jelenlegi sorozatunk főszereplői. 1935-ben még világosan látta mindenki a csapat nagysága másokon is múlt: „Az első világháború előtti és alatti évek európai futballjának legelső csapata, az a nagy MTK volt, melyben Schaffer Spéci dirigálta a csatársort, kétfelől pedig minden idők két legkiválóbb futball óriása támogatta: Schlosser Imre és Konrád Kálmán. Ennek a nagyszerű csapatnak akkor tizenegy világhírű játékosa volt, kiknek mindegyike egyesítette magában a rafinált technikát, ésszerűséget, bajtársiasságot, azokat a tényezőket, amik naggyá teszik az együttest. Csodálatos dolgokat tudott csinálni ez a csapat, oly fölényes modorban, tökéletes kombinációkkal, melyekben egyetlen hibás húzás sem volt. A régi MTK aranycsapata szépen és eredményesen futballozott s egyszer s mindenkorra iskolát szolgáltatott…” Gerincét pedig az a legendás támadósor, az úgynevezett „ötösfogat” képezte, akiknek pályáját és életét az elkövetkező részekben közelebbről is lesz alkalmunk megismerni…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!