Taekwondo
Patakfalvy Luca

Az idei év legfontosabb eseménye az olimpia

Publikálva: 2021.01.07 Frissítve: 2021.01.07 Cselgáncs

Az új esztendőben is érmekért szállnának harcba az MTK Budapest cselgáncsozói, akik közül Tóth Krisztián a tokiói olimpiára készül. Izgalmas év elé nézünk; a kihívásokról Kobza Miklós szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Tavaly öt arany-, négy ezüst- és tizenkét bronzérmet nyertek az MTK Budapest dzsúdósai, és ezen felül U23-as Európa-bajnoki harmadik és ötödik helyet értek el. A szakosztály vezetője, Kobza Miklós 2021-ben is hasonló sikereket vár a versenyzőktől, de hogy milyen viadalokon mérettethetik meg magukat, az nagyban függ a koronavírus-járványtól is.

– Reméljük, hogy a 2020-as évet eredményekben egyaránt felülmúlhatjuk 2021-ben. A koronavírus az idei versenynaptárra valószínűleg még hatással lesz, végleges időpontja egyelőre még semminek nincs; vannak tervek, akár hazai, akár nemzetközi eseményekre nézve. Ezek elsősorban felnőttversenyek, világbajnokság és Európa-bajnokság, de hogy azok közül mi valósulhat meg, az más kérdés. Az biztos, hogy a katari Masters-eseményt hétfőtől megtartják – nyilatkozta szakosztályvezetőnk.

Az országos korosztályos bajnokságok és a nemzetközi viadalok mellett az év legfontosabb megméretése a tokiói olimpia lesz 2021-ben, amelyen klubunk klasszisa, a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián képviselheti Magyarországot a 90 kilogrammosok mezőnyében. Az előző évben Krisztián hetedik helyet szerzett az Európa-bajnokságon. 

– Tavaly az volt a legnagyobb probléma, hogy a felnőtt Eb-n kívül nagyon hiányoztak neki a nemzetközi megméretések. Magyarországon viszonylag szűk a partnerállomány, ha nem mehetünk edzőtáborba és külföldi versenyekre, akkor nagyon nehezen tudjuk biztosítani a szükséges körülményeket. Ez a szituáció a tavalyi év eredményességére rányomta a bélyegét. Bízom benne, hogy az idén több lehetőségünk lesz a jó felkészülésre.

Kobza szerint, ha jól sikerül a tavaszi időszak és ezt a körülmények is lehetővé teszik, az érem is benne lehet a versenyzőben Tokióban.

– Éremre mindenképpen képes lehet. Ha minden jól megy, akkor az olimpiáig lesz még Európa-bajnokság és világbajnokság is. Ezeken fontos a jó szereplés, más nemzetközi versenyek pedig az olimpiai felkészülést segíthetik.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!